Cinematografie á la Cluj – la începutul secolului XX

de | | 2 Minute

Cinematografie á la Cluj: studiouri cinematografice și regizori la începutul secolului XX

Înainte ca TIFF-ul să transforme Clujul în ,,cetatea filmului”, au existat pioneri care au conferit urbei noastre acest titlu.

foto: Istoria Fotografiei Clujene, Tudor Laze 

La începutul secolului XX, atunci când Hollywood-ul aduna lauri străluciți și se prefigura într-o fascinantă lume a cinematografiei, actorul și regizorul maghiar Jenő Janovics organiza la Cluj primele proiecții de film. Devenit un cunoscut producător de film, Jenő Janovics are un loc aparte în cadrul școlii clujene de cinematografie datorită filmului „Vilagrem” ( „Grozăviile lumii”), realizat în anul 1920.

Cinematografie á la Cluj
Foto: Istoria Fotografiei Clujene Scena de lângă actualul Teatru Maghiar de la filmarea A Sarga csiko (Mânzul șarg) care a avut premiera pe 28 ianuarie 1914.

 „Acest film poate fi considerat prima peliculă de popularizare ştiinţifică din lume, primul pseudo-documentar din istoria filmului, care prelucrează o problemă majoră a acelor vremuri:răspândirea bolilor venerice, în special a sifilisului. Filmul a fost realizat de către producătorul şi regizorul Jenő Janovics, împreună cu profesorul doctor C. Levaditi, renumit medic venerolog reîntors la Cluj de la Paris, cu concursul renumitului ginecolog prof. dr. Dominic Stanca, fondatorul Clinicii de Obstetrică-Ginecologie din Cluj. Fragmente păstrate din acest film inedit, turnat pe peliculă alb-negru, de o rară valoare ştiinţifică şi culturală, au fost restaurate şi pregătite pentru proiecţie.” – Xantus Gabor

Câteva curiozități 
  • În perioada 1907 – 1920 au fost realizate 135 de filme la Cluj.
  • Tot la începutul secolului XX, trei dintre cele mai cunoscute studiouri din Cluj erau Proja, Corvin și Transsylvania.
  • Printre cele mai cunoscute filme care au fost realizate la Cluj se numără „Grozăviile lumii”, „Bunica”, „Ultima noapte”, „Bătrânul infanterist și fiul său, Husarul” și „Mânzul șarg”.
  • Primii pioneri ai filmului mut au fost regizorii Sir Alexander Korda şi Michael Curtiz și actorii Mihaly Varkonyi şi Oszkar Beregi, școliți la Cluj.

 

Sursă: Historia