Cine vom fi după Covid-19? | Concurs „Cum va fi lumea după Covid-19?”

de | | 3 Minute

Cine vom fi după Covid-19?

Suntem specia umană, cea mai adaptabilă la orice. Am dovedit de-a lungul timpului că putem să obținem orice, sub orice mijloc, călcând în picioare tot ce se poate, doar pentru a ne atinge scopul. Acum, am fost pedepsiți și am fost trimiși în „camera noastră” să ne gândim la tot ce am făcut. Precum un copil, vrem doar la joacă, convinși că nu am greșit cu nimic, ci doar am fost neîndreptățiți. Așteptăm ca ușa să se deschidă, fără să privim spre consecințele faptelor noastre.

Îmi pare rău planetă dragă! Am distrus popoare, habitate, ape, continente întregi, pentru a fi mai mari și mai puternici. Pentru a avea. Nu pentru a fi… oameni. Te-am dezamăgit complet, ne-ai oferit un cămin, hrană, locuri în care să ne relaxăm, să evoluăm, dar am luat toate acestea, le-am tăiat cu drujbe, le-am pus pe post de trofee pe un raft și dressing-uri.

Suntem specia care a inventat medicina, care a descoperit focul, lumina și iubirea. Nu s-au pus preț pe ele atât cât ar fi fost necesar. Ne-am legat la ochi, ne-am pieptănat în timp ce planeta arde. De unde vine această durere, care s-a transformat în răutate, încât să vrem doar clasamente sociale și putere?

Avem excepții, ca în orice situație. Excepții de oameni care tragem de partea cealaltă a taberei, încercând să plantăm câte un copac, și nu, nu se face cu un fir de iarbă, primăvară. Dar schimbările vin din fiecare. De câte ori am dus gunoiul la un coș, în loc să îl aruncăm pe un câmp? De câte ori am privit cu duioșie niște animale, iar cu părere de rău cum bietele păduri plâng în hohote în timp ce ajung căruțe trase de cai, complotând distrugerea următoarei surate? Pueril să duci un gunoi unde trebuie. Dar ne gândim vreodată la astfel de lucruri în timp ce navigăm pe Facebook, mai dăm drumul la un episod pe Netflix și servim cafeaua caldă? Nu prea.

Ca să răspund întrebării concursului, cu părere de rău, nu ne vom schimba. Sper că ne-am gândit la tot ce am făcut bietei planete și vom schimba ceva în modul nostru de viață, dar e foarte puțin probabil. Vom uita cum am stat în casă și am așteptat să luăm o gură de aer și să ne bucurăm de priveliștea frumoasă. Vom uita cum ne-a făcut să ne simțim tot acest timp. Ne vom urma cursul urât cu sute de grătare, abuzul animalelor și defrișările pădurilor. Sper doar pentru acei, o mână de oameni deschiși și realiști, că vor privi din altă perspectivă.

Căci puterea nu stă în ce avem, ci în cât putem face pentru ceilalți – dovedind că suntem după chipul și asemănarea lui Dumnezeu! Nihil sene Deo („Nimic fără Dumnezeu”)!

Autor: Adriana-Ioana Lăcătuș


Articol înscris în Concurs Articole: „Cum va fi lumea după COVID-19?” | Clujul scrie.
Avem premii generoase de la partenerii noștri:

Detalii despre premii găsiți aici. Perioada de înscriere este 2 – 19 aprilie 2020Toate articolele înscrise în concurs pot fi găsite aici: Concurs Clujul Scrie.