Cea mai bună variantă a omenirii sau Cum va fi lumea după COVID-19? | Concurs „Clujul Scrie…”

de | | 3 Minute

Cea mai bună variantă a omenirii sau Cum va fi lumea după COVID-19?

Domnește o liniște de catedrală peste Cluj. Pentru clujeni, această liniște ar trebui să fie o desfătare, ce ține departe, într-un colț, aglomerația din intersecții din timpul festivalurilor sau a perioadelor de admitere. Această liniște e dorită, dar, în același timp, e ciudată. Odată cu ea, s-au instalat confuzia, panica, teama, ordonanțele, restricțiile. Toate acestea fac parte dintr-un film horror sau e cruda realitate greu acceptată de noi?!

O nouă zi! Un răsărit împărătesc! Natura pare să-și respecte tabieturile de aprilie. Locuiesc aproape de aeroport. Avioanele își reiau ușor-ușor cursele, vecinii nu se mai uită suspect pe casa scării, merg la serviciu, îmi fac cumpărăturile cu entuziasm. Mă întreb, ce a fost?! O pedeapsă cerească pentru egoism? Un coșmar? O încercare? O lecție de viață? Un test la ceea ce este solidaritatea? A fost o PILDĂ! Nimic nu este cum a fost, nici oamenii, nici guvernanții, nici școlile, nici copiii, nici fiecare dintre noi.

Ce ne-a învățat COVID – 19?

Mai multe decât ne-am așteptat. De fapt, el nu ne-a învățat, el ne-a reamintit că fragili suntem în fața bolii. Ne-a învățat să gestionăm rațional, să ne limităm cu bună- știință, să apreciem cu tot sufletul, să dăruim din toată inima. Dumnezeu ne-a vorbit în pilde, iar noi trebuie sa facem un efort și să le înțelegem.

COVID – 19 ne-a demonstrat că somnul liniștit e o minune, că e bine să mulțumim pentru ce avem. Ne-a învățat că Uniune înseamnă împreună, dacă vrem să învingem. Mai mult decât atât, banul rămâne în continuare cel care guvernează și pe timp de pandemie. Cum vom fi după COVID – 19? Cu siguranță, nu cum am fost.

COVID-19 ne-a învățat că nu mai putem vorbi de ierarhii sociale, în fața lui nu mai contează cine ești și cu ce te ocupi. COVID-19 a adus o serioasă restructurare la nivel economic, social, politic și, evident, medical. COVID-19 ne-a reamintit că cei care muncesc pe câmp sau cresc animale sunt la fel de importanți sau poate mai importanți decât noi, cei care stăm în birou și facem calcule în Excel. Ce spune Piramida lui Maslow? Că apa, hrana și adăpostul sunt prioritare în contextul autorealizării și dezvoltării personale. Mai contează acum ce model telefon am achiziționat în ultima lună? Mai contează dacă ce purtăm mai este în trend sau nu?

Noi, românii, am dezvoltat în timp o cultură a ambalajului. Ținem să demonstrăm că lucrurile merg bine, când în realitate, ele merg prost. COVID-19 ne-a reamintit că apartenența socială și recunoașterea socială (alte două nevoi din ierarhia nevoilor descrise de Maslow) sunt mai importante decât goana după bunuri materiale. Am sacrificat părinți, copii, parteneri de viață până la COVID-19! A fost nevoie de o pandemie ca să stăm mai mult cu părinții, cu partenerul de viață, cu copilul nostru?! COVID-19 ne-a reamintit, cu regret, în mod agresiv despre rolul familiei, al partenerului de viață, al părintelui, al prietenului. COVID-19 va stopa consumerismul impulsiv, va demonstra că siguranța și securitatea personală este de nelipsit.

COVID-19 a zdruncinat sub ochii noștri o societate dezechilibrată demult, dar n-a afectat ceea ce se cheamă Creație în numele Vieții, în numele Dragostei pentru aproapele tău, în numele Credinței!

 

Autor: Alina Cojocaru


Articol înscris în Concurs Articole: „Cum va fi lumea după COVID-19?” | Clujul scrie.
Avem premii generoase de la partenerii noștri:

Detalii despre premii găsiți aici. Așteptăm cu drag articolele voastre » perioada de înscriere este 2 – 19 aprilie 2020Toate articolele înscrise în concurs pot fi găsite aici: Concurs Clujul Scrie.