Ce cărți au cumpărat românii (și clujenii) în 2019? | Anul Cărții în România

de | | 4 Minute

Ce cărți au cumpărat românii (și clujenii) în 2019?

Nu prea citim. Cel puțin așa o spun cercetările de piață – suntem codași la nivel european când vine vorba de achiziție de carte. Totuși, ne-am întrebat ce cărți au cumpărat românii în 2019: care sunt autorii și subiectele de interes la noi în țară? 

Foto sus: Cărturești Cluj

Dacă la începutul anului trecut, când se declara „Anul Cărții în România”, ne-am întrebat în ce măsură poziția noastră codașă în ceea ce privește piața de carte este influențată de împrumutul de la bibliotecă sau de lectura digitală (căci nu toți cei care citesc, ne ziceam noi, cumpără cărți), răspunsul oricum nu este favorabil. Căci iată: 42% dintre români nu citesc nici măcar o carte într-un an, iar 69% dintre români nu împrumută deloc cărți de la bibliotecă. În plus, rata analfabetismului funcțional este cea mai ridicată din UE, la aprox. 40%. 

Ce citesc românii? | Cele mai vândute cărți în 2019

În ciuda acestor date îngrijorătoare, comunitatea celor pasionați de lectură, cel puțin în Cluj-Napoca, este în plină dezvoltare. Oamenii discută despre cărți, participă la cluburi de carte adresate publicului larg (tot mai multe, de la un an la altul), lansările de carte își au publicul lor aparte, acțiuni de promovare a lecturii au loc atât la inițiativa bibliotecilor sau școlilor, cât și a asociațiilor de profil. 

Așadar, deși statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare, comunitatea pasionaților de lectură devine mai activă, mai vizibilă și, un aspect important, mai interactivă. Lectura este, desigur, o experiență personală și subiectivă. Este, deopotrivă, și o bucurie ce poate fi împărtășită cu ceilalți. 

Cele mai vândute 20 de cărți în librăriile Cărturești

Una dintre cele mai îndrăgite și de succes librării din țară, Cărturești și-a întocmit topul celor mai bine vândute 20 de cărți în limba română, la nivel național, în 2019. Pentru Cluj, diferențele sunt foarte mici – cam aceleași titluri, dar poziții diferite. Iată:  

20. „Freddie Mercury” – de Peter Freestone
19. „Tu ai iubi un om ca tine?” – de Cristi Grosaru
18. „Orașul fetelor” – de Elizabeth Gilbert
17. „Tatuatorul de la Auschiwitz” – de Heather Morris
16. „Înțelepciunea psihopaților” – de Kevin Dutton
15. „Serotonina” – de Michel Houellebecq
14. 
„Inteligența emoțională” – de Daniel Goleman
13. „Harry Potter și Piatra Filosofală” – de J.K. Rowling
12. „Puterea prezentului”, ed. VI – de Eckhart Tolle
11. „Omul în căutarea sensului vieții” – de Viktor E. Frankl

10. „Până la sfârșit” – de Irina Binder
9. „ABC-ul psihopatului de succes” – de Dr. Kevin Dutton și Andy McNab
8. „Poartă-te ca o doamnă, gândește ca un bărbat” – de Steve Harvey
7. „12 reguli de viață” – de Jordan B. Peterson
6. „Femei care aleargă cu lupii. Povești și mituri ale arhetipului femeii sălbatice” – de Dr. Clarissa Pinkola Estes
5. „Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului” – de Yuval Noah Harari
5. „21 de lecții pentru secolul XXI” – de Yuval Noah Harari
3. „Povestea mea” – de Michelle Obama
2. „Arta subtilă a nepăsării” – de Mark Manson
1. „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” – Yuval Noah Harari

carti 2019
Foto: Cărturești Cluj
Cele mai vândute 10 cărți în librăriile Humanitas – în țară și la Cluj

Librăriile Humanitas au făcut, de asemenea, un bilanț al celor mai cumpărate cărți în 2019. Vă prezentăm mai jos ce cărți au cumpărat românii din librăriile Humanitas, iar ulterior analizăm același top – valabil însă doar pentru Cluj. La nivel național: 

10. „Brisbane” – de Evgheni Vodolazkin
9. „Răzbunarea iertării” – de Eric Emmanuel-Schmitt
8. „Regele și duduia. Carol al II-lea și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee” – de Tatiana Niculescu
7. „Medicină, nutriție și bună dispoziție” – de Simona Tivadar
6. „Fiica ceasornicarului” – de Kate Morton
5. „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” – de Yuval Noah Harari
4. „Repertoarul umorului” – de Stelian Tănase
3. „În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)” – de Radu Paraschivescu
2. „Orașul fetelor” – de Elizabeth Gilbert
1. „Serotonină” – de Michel Houellebecq

Ce carti au cumparat romanii Humanitas

Cea mai cumpărată carte de către clujeni în anul 2019, din librăriile Humanitas, a fost, de asemenea, „Serotonină”, cel mai recent roman al al lui Michel Houellebecq. Pe locul 2, însă, regăsim „Istoria albinelor”, romanul scriitoarei norvegiene Maja Lunde. Cartea Simonei Tivadar (medic), „Medicină, nutriție și bună dispoziție”, se află pe locul 3, urmată de „Zuleiha deschide ochii”, romanul de debut al scriitoarei Guzel Iahina. Renumitul „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” se află, de asemenea, tot pe poziția a 5-a în topul celor mai căutate și cumpărate cărți de către clujeni în 2019. 

ce carti au cumparat romanii 2019 ok
Foto: Librăria Humanitas Cluj

Topul cărților achiziționate de clujeni continuă cu „Orașul fetelor”, cel mai recent volum al scriitoarei americane Elizabeth Gilbert, pe locul 6. Apoi, pe locul 7 regăsim „Iubirile lui Hemingway povestite de el însuși”, iar pe locul 8 se află volumul „În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)” de Radu Paraschivescu. „Răzbunarea iertării”, un volum de proză scurtă al scriitorului francez Eric-Emmanuel Schmitt se află pe locul 9. Topul celor mai cumpărate cărți de către clujeni în 2019 se încheie cu volumul „Martori ai fericirii. Șapte vieți de sfinți români”, de Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu. 

Și acum suntem curioși: cărțile de mai sus s-au aflat și pe lista voastră de lecturi? Ce carte ați cumpărat cel mai recent și ce planuri de lectură aveți pentru 2020? 🙂  Spor la citit! 


Mulțumim librăriilor Cărturești și Humanitas pentru informațiile transmise! 


Statistici: » „Cultura în pragul Centenarului Marii Uniri: identitate, patrimoniu şi practici culturale” – barometru de consum cultural realizat de către Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală.