2019 este Anul Cărții în România. Programul „România citește”

de | | 3 Minute

Anul Cărții într-o Românie care nu prea citește…

Posibile explicații există, ne gândim… De exemplu, cu siguranță și cărțile sunt piratate de români » audiobooks, .pdf. Unii, poate, preferă să meargă la biblioteci, în timp ce alții știu cum stă treaba cu drepturile de autor și urmăresc cărțile aflate în domeniul public (care pot fi deci descărcate legal și gratuit).

La final de an, însă, comparativ cu alte țări, mersul la bibliotecă, care, hei, se practică și la alții, conținutul educațional de liberă circulație sau pirateria nu explică lipsa de interes pentru cărțile din librării. La nivelul Uniunii Europene, România se află pe… ultimul loc (ați ghicit) în ceea ce privește piața de carte. Ne mai lăudăm și cu o rată simpatică de analfabetism funcțional (aproximativ 40%), cea mai ridicată din UE.

Așa că da, denumirea programului anunțat pentru acest an – „România citește” a stârnit niscaiva zâmbete ironice. Poate ar fi mers mai bine „România, citește!”.

În contextul celor de mai sus, însă, inițiativa senatorilor Vlad Alexandrescu (USR) şi Ovidiu Raeţchi (PNL) de a institui în acest an un an al cărții în România a fost mai mult decât binevenită. Este o necesitate reală. Proiectul legislativ a fost adoptat, în 3 ianuarie 2019 fiind publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 3, Legea nr. 357/2018 care atestă oficial Anul Cărții în România.

anul cartii in romania

Programul principal, la nivel național: „România citește”

„Acest proiect legislativ vine în întâmpinarea necesității promovării lecturii printre tineri și instituie anul 2019 drept „Anul Cărții”, prilej cu ocazia căruia se vor organiza evenimente culturale dedicate acestei inițiative. Ca activitate principală, Anul Cărții propune lansarea unui program la nivel național „România Citește”, care presupune promovarea lecturii în școli prin întâlniri cu scriitori, personalități publice, voluntari care să le citească elevilor fragmente din operele literare”, se arată în legea adoptată de Camera Deputaților și citată de Mediafax.

Pachetul legislativ care include și programul „România citește” se numește „Pactul pentru Carte”. Conform inițiatorilor, scopul este dublarea consumului de carte la nivel național, până anul viitor, prin stimularea lecturii și susținerea unei educații de calitate. Așteptăm cu nerăbdare anunțarea și desfășurarea și altor proiecte la nivel național și local.

anul cartii in romania

Librăriile o duc mai bine, dar nu neapărat datorită cărților

Comparativ cu anul 2012, în 2018 cifra de afaceri la nivel de edituri și comercianți de carte a fost în creștere cu 16%, iar profitul s-a dublat. Totuși, multe încasări vin din produse colaterale: agende, căni, obiecte decorative, jocuri, papetărie. Iar realitatea rămâne care este. Românii ajung prin librării, dar nu prea citesc…

Empiric sau conform unor teorii și studii de cercetare, știm că lectura are nenumărate beneficii, atât la nivel de individ, cât și la nivel de comunitate și interacțiuni sociale. Stimulează nu doar „gândirea”, ci și creierul efectiv, aducându-și contribuția la formarea unor noi conexiuni neuronale. Abilitățile de concentrare, capacitatea de atenție, vocabularul, cunoștințele, exprimarea emoțiilor, empatia și imaginația – toate cunosc îmbunătățiri în urma lecturii.

Privim totuși cu optimism înspre acest an. Nu stăm bine, dar semnalul de alarmă a fost tras, iar primul pas înspre rezolvarea oricărei probleme este conștientizarea acesteia. La final de 2019, sperăm să putem spune liniștiți că da, într-adevăr, România citește... un strop mai mult decât anul trecut.

Lecturi frumoase vă dorim!

2019 - Anul Cărții în România.

Fotografii, în ordine: Clubul de Carte Cluj (la Rimetea), Alexandra Stinean – voluntar AIVIcluj & Dionis dei – design & photo