Casa Vega Cluj Restaurant | Descoperă spiritul boem al Clujului la o cină în stil spaniol

de | | 4 Minute

Casa Vega Cluj Restaurant | Descoperă spiritul boem al Clujului la o cină în stil spaniol

,În regiunea Rioja se produc ardei, vită (carne de vită) și struguri. Doar de aceste lucruri au nevoie acei oameni ca să fie fericiți.”

De-a lungul timpului, indiferent de evenimentele care au marcat viața comunității și destinul țării, orașul Cluj-Napoca a reușit să-și păstreze spiritul decent și boem, alura nobilă, cea care sugerează cu exactitate apetența constantă a locuitorilor săi pentru viața calmă, pentru intimitate și pentru plăcere. Clujul este definit prin excelență de cultivarea și conservarea armoniei într-o manieră proprie, specifică, locală. Nicăieri în țară nu vom găsi o îmbinare atât de armonioasă între autohton, exotism și eleganței de un minimalism cuceritor, ca în Cluj.

Un local în inima Clujului

Atunci când Guillermo Vega, după lungi peregrinări pe două continente ale lumii și bogate experiențe în multe țări, a decis să deschidă în inima Clujului propriul local, chiar în incinta clădirii Teatrului Național, a făcut acest lucru pentru că a simțit spiritul acestei urbe. În acest mod, pe parcursul celor doi ani de când s-a deschis în Cluj, clujenii intră pe ușa impozantă dedicată accesului de serviciu a actorilor Teatrului Național, aflată pe latura vestică a clădirii, pentru a gusta din ceea ce definește acest oraș multicultural. Printr-o perfectă potrivire între esență și sugestie, Casa Vega Cluj este exact ceea ce ne imaginăm că este – un loc intim, plin de oameni prietenoși.

O seară la Casa Vega

Seri minunate a trăit orice muritor. Într-un oraș care cultivă în mod consecvent experiențele și evenimentele deosebite, a trăi ceva cu totul extraordinar nu mai reprezintă o provocare. La Casa Vega, însă, nu este vorba despre a trăi ceva de excepție. Acest lucru poate fi încercat oriunde și oricând, desigur. Aici este vorba despre prietenie și despre acea eleganță simplă, nobilă, atemporală. În compania simpaticului proprietar Vega, a sortimentelor de vinuri, unice în Cluj, a mâncării gătite ,,ca la mama acasă”, serile la Casa Vega amintesc cu fidelitate de cinele într-o mare familie, o familie distinsă care stăpânește definiția vieții bune, fără a sugera acest lucru ostentativ.

Descoperă spiritul boem al Clujului la o cină în incinta clădirii Teatrului Național | Casa Vega

Ce urmează?

Oaspeții Casei Vega Cluj vor gusta în mod obligatoriu din tapas-ul stropit cu uleiul de măsline extra virgin soiul „mansanilla”, cu textură cremoasă și miros de mere verzi, copleșit de o frumoasă felie de jambon de porc, însoțit de un pahar de vin din celebra regiune vinicolă Rioja. Așa începe o cină tipică spaniolă.

La aperitiv – o salată de rucola, brânză de capră, nuci, parmezan, salată iceberg, roșii cherry și reducție de oțet de Jerez, adică chintesența bucătăriei mediteraneene, cea pe care o propune și meniul Casei Vega. Paharul de Perica Reserva sau cel de Olagosa Reserva – două vinuri roșii, baricate de 28 de luni, cu gust intens, fructat, fabricate din celebrul soi Tempranillo – se potrivesc armonios cu frugalitatea salatei.

Descoperă spiritul boem al Clujului la o cină în incinta clădirii Teatrului Național | Casa Vega

Simplu, rustic, masculin 

Urmează apoi Solomillo de ternera con patatas – un preparat simplu, rustic și masculin, care se servește în orice familie respectabilă din Spania. Savurând mușchiulețul suculent de vită cu sos Roquefort, cartofii bine făcuți și condimentați, împreună cu feliile de ardei roșu copt cu un gust ușor acrișor, vei descoperi esența traiului bun, tihnit, în sânul unei familii multiculturale. Pentru împlinirea deplină se servește și un pahar de Perica Gran Reserva din 2004. Acest vin roșu, baricat timp de 36 de luni, este o licoare matură, bogată, intensă. După ce-l guști îi poți admira corpul viguros în pahar, ca o dovadă a faptului că ai băut un vin de o calitate excelentă.

Descoperă spiritul boem al Clujului la o cină în incinta clădirii Teatrului Național | Casa Vega

La desert se recomandă cu amabilitate o coulant de ciocolată – în fapt, o adaptare a celebrul preparat lava cake. Textura densă, gustul intens și amărui al ciocolatei în combinație cu aroma vaniliei din înghețata așezată lângă coulant, au scopul de a cuceri inimi și a topi prejudecăți. Paharul de Perica Gran Reserva, fabricat în 2002, va înnobila cina. După ce vei lăsa aroma și gustul vinului să-ți trezească sinapsele și vei simți asaltul endorfinelor vioaie, te vei întreba stupefiat ,,oare de ce nu am intrat aici până acum?”

Descoperă spiritul boem al Clujului la o cină în incinta clădirii Teatrului Național | Casa Vega

În loc de concluzii…

În căutarea zilnică de inedit, adeseori, lucrurile simple ni se par fruste, anoste. Și, într-adevăr, în avalanșa de specialități și oferte existente în Cluj, devine extrem de complicat să facem distincție între ceea ce este în tendințe și ceea ce este etern și de încredere. Poate că, de multe ori, ieșind în oraș nici nu reflectăm la această chestiune. Nu este de condamnat acest fapt.

Ceea ce pot să spun eu, din experiența trăită la cina de la Casa Vega, poate servi drept sugestie pentru persoanele care se ghidează după principii bine definite și sunt fidele stilului propriu. La Casa Vega nu veți găsi lucruri extravagante, alambicate, greu de integrat în context. Veți găsi, în schimb, principii gastronomice clasice, respectul pentru produse, tradiție, gust, arome și combinații, veți descoperi eleganța venită din simplitatea nobilă și vă veți conecta numaidecât cu spiritul boem al Clujului.

De încercat, obligatoriu!