Casa Calaului sau Casa Blestemata ?
Desi aflata in ruine, Casa Calaului inca se afla pe lista locurilor din Cluj invaluite in mister si superstitii. Oricat de sceptici si rationali am fi, tuturor ne place sau ne starneste imaginatia si interesul o poveste pe jumatate spusa, care ridica semne de intrebare si ne face sa tresarim.
Situata pe Ulita Turzii Dinafara – actuala strada Avram Iancu, in jurul acestei cladiri au circulat o serie de legende, mai mult sau mai putin dezbatute, multa lume considerand-o blestemata!
Cele mai vehiculate povesti afirma ca aici ar fi fost locuinta calailor Clujului, in perioada medievala.
Altele spun ca aici ar fi locuit un calau venit de pe alte meleaguri, care renuntand la activitatea sa, s-ar fi retras in zona Clujului. Mai mult, cuprins de remuscari pentru numeroasele decapitari savarsite, fostul calau si-ar fi dedicat restul vietii in scopul actiunilor caritabile. Un sfarsit optimist al unei legende intunecate, am putea spune…
Dezbaterile incep in jurul pozitionarii casei. Edificiul se afla lipit de vechiul zid al cetatii, insa in exteriorul acesteia. De aici concluzii: unii spun ca un calau al orasului nu ar fi putut locui in afara zidurilor cetatii (asadar, legenda cu fostul calau, care s-ar fi retras aici ar fi mai probabila). Altii considera ca dimpotriva, cladirea se afla in afara zidurilor cetatii tocmai pentru ca meseria de calau era considerata ,,necurata”, iar calaii nu se bucurau de o simpatie prea mare din partea clujenilor de atunci.
Totusi, o alta posibila explicatie e faptul ca asocierea dintre cladire si un posibil calau sa se fi facut datorita faptului ca in zona respectiva locuiau multe persoane cu venituri mici care, in general, aveau si astfel de activitati.
Statutul de ,,loc blestemat” a fost castigat de-a lungul timpului, Casa Calaului transformandu-se in repetate randuri in ruine. Insa, desigur, nu a fost singura cladire afectata de incendii sau alte nenorociri abatute asupra orasului.
Asocierea cu imaginea unui calau insa a creat adevarate superstitii, multi considerand ca repetatele dezastre care au lovit Casa Calaului si-ar gasi explicatia in blestemele celor trimisi in nefiinta de catre calaii care au locuit aici.
Desi cel mai des se vehiculeaza ca aceasta cladire dateaza din secolul al XVI-lea, multi istorici si specialisti sustin ca este vorba de o confuzie. Pozitionarea cladirii, exact pe vechiul sant al zidurilor Cetatii, sugereaza faptul ca aceasta nu ar fi putut fi construita mai devreme de mijlocul secolului al XVIII-lea si ar fi fost, de fapt, casa unui dogar, iar mai tarziu a functionat acolo si un han.
In 2002, in urma unui incendiu, Casa Calaului s-a transformat din nou in ruine… Legendele isi gasesc, asadar, o noua ancora si in secolul XXI si ne fac sa ne intrebam cu o curiozitate care nu intotdeaua vrea si raspunsuri 100% sigure: oare care e adevarata poveste a Casei Calaului ?
Foto: arh. Virgil Pop, bcucluj.ro