Cartierul Gruia

de | | 2 Minute

Situat in jurul dealului Cetatuia, Cartierul Gruia are o vechime de aproape 100 de ani. Istoria Cartierului Gruia este strans legata de Cetatuie, fortificatie construita in perioada Habsburgica, intre anii 1715 si 1735. Scopul fortificatiei Cetatuia era de a asigura controlul asupra orasului si prevedea o reduta, un turn si era inconjurata de bastioane, conform planurilor arhitectului militar Giovanni Murando Visconti.
In exterior Cetatuia era inconjurata de un val de pamant, iar in interior se aflau cladiri administrative, o garnizoana si un depozit de armament. Dintre portile de acces ale Cetatuiei astazi se mai pastreaza doar cele dinspre nord si sud-est.

Fortificatia Cetatuia a fost folosita de multe ori pe post de inchisoare, in special in perioada Revolutiei de la 1848. In 1849, aici a fost inchis si executat pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revolutiei.
In perioada anilor ’70, pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere, iar in 1995 a fost ridicata o cruce de mari dimensiuni, din fier, in locul celei distruse de comunisti in anii ’50. Crucea initiala a fost ridicata in memoria celor intemnitati aici.

Astazi Gruia este un frumos cartier de case, mai vechi sau mai noi. Cartierul Gruia incepe de la cladirea fostului hotel Astoria, in prezent sediul Camerei de Comert si Industrie. Astoria a functionat ca hotel pana in 1990.
Apoi se continua cu Strada Racovita, una dintre principalele strazi ale cartierului, unde au locuit multe personalitati ale orasului, care copleseste pe oricine prin arhitectura impozanta a caselor construite in secolul XIX, cat si prin abundenta de verdeata. Plimbandu-te pe aceasta strada nu realizezi ca te afli in aglomeratia unui oras sau in vecinatatea garii.

Strada Racovita se uneste cu alte 6 strazi prin celebra intersectie „7 strazi“, considerata intersectia cu cel mai mare numar de strazi din Europa.
In Cartierul Gruia se afla stadionul echipei de fotbal CFR 1907, cu o capacitate de 23.500 de locuri, din care 14.000 acoperite. Stadionul beneficiaza de instalatie de nocturna si de o tableta de marcaj moderna.
Cartierul este renumit pentru atmosfera linistita, ideala pentru plimbari sau jogging. De asemenea, colina Cetatuia este un important obiectiv turistic al orasului, care pe langa o istorie interesanta ofera si o priveliste panoramica splendida asupra orasului.

Sursa foto: http://members.virtualtourist.com