Cartierul Grigorescu

de | | 2 Minute

cartierul grigorescu

Seria noastra de articole „Incursiune” in cartierele Clujului a ajuns la Cartierul Grigorescu. Considerat de clujeni una dintre cele mai frumoase si linistite zone ale Clujului, Cartierul Grigorescu are o istorie aparte.

Legenda spune ca un cioban pe nume Donath a salvat orasul din mana turcilor. Unde este astazi Taietura Turcului, turcii, atrasi de resursele pretioase ale Clujului, au incercat sa taie dealul si sa devieze Somesul pentru a lasa orasul fara apa. Astfel, asediul era unul sigur.

Dar ciobanul Donath, care se afla cu turma de oi langa padurea Hoia, la vederea turcilor si-a dat seama de pericol si a anuntat orasul. Se spune ca a alergat precum eroul de la Marathon sa duca vestea, dupa care a murit din cauza epuizarii. Turcii au fost invinsi, iar in semn de recunostinta, locuitorii i-au ridicat o statuie.

Tot ca o recunostinta pentru cel care a salvat orasul, vechea denumire a cartierului a fost Donath. In 1960, numele Donath a fost inlocuit cu cel al lui Eremia Grigorescu, unul dintre generalii care au condus armatele venite in Transilvania din Vechiul Regat, dupa Primul Razboi Mondial. Ciobanul Donath a fost uitat de locuitori; chiar daca astazi una dintre principalele strazi ale cartierului ii poarta numele, putini stiu cine a fost acesta.

Astazi, Cartierul Grigorescu este un frumos cartier rezidential care satisface toate nevoile locuitorilor. Are atat case cat si blocuri, multe spatii verzi, spatii de joaca pentru copii si mai ales multa liniste. Malul Somesului a fost transformat intr-un mic parc unde copiii pot sa se joace, animalele de companie pot fi plimbate in voie si unde oricine doreste poate sa se relaxeze si sa admire privelistea.

Arhitectura unor case din Cartierul Grigorescu aminteste de Clujul de alta data. Tot aici se afla si cea mai scumpa casa din Cluj, care a fost estimata la o valoare de 2,2 milioane de euro. „Casa Tataru“ a fost construita in 1921 de catre arhitectul Gio Ponti, iar aici a locuit timp de 8 ani poeta poloneza Kazimiera Illakowiczowna.

In apropierea cartierului se afla Padurea Hoia care gazduieste Muzeul Satului si unde se spune ca ar avea loc fenomene paranormale, care atrag amatorii de paranormal.

Avand o istorie atat de interesanta si o frumusete aparte, Cartierul Grigorescu ne ofera toate motivele sa ne mandrim cu el.

sursa foto: http://urban-cluj.blogspot.ro