Satul Răchițele, comuna Mărgău, județul Cluj
Redactor: Maria-Cristina Mihuț
Fotografi: Alina Ciuca, Andrei Bucin
Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Multumim voluntarilor pentru culegerea informatiilor, fotografii si text.
Despre satele de munte din zona Apusenilor s-au scris multe de-a lungul timpului, dar satul Răchiţele pare a avea ceva deosebit, păstrând încă mirosul răşinii de brad şi a muncii pământului, după care trăiesc oamenii de aici.
Viaţa la munte este pe atât de grea, tot pe atât de frumoasă, iar satul Răchiţele, situat la poalele Vlădesei, între carstul Munţilor Bihorului şi rocile vulcanice ale Vlădesei, reprezintă un buchet de tradiţie ce se îmbină cu freamătul turiştilor ce vin să viziteze cea mai cunoscută cascadă a Munţilor Apuseni: Cascada Vălul Miresei.
Când spui Răchiţele, primul gând care îţi vine în minte este această minunată cascadă desfăşurată în trei trepte, de aproape 50 m înălţime, dar satul Răchiţele înseamnă mai mult decât atât. Înseamnă oamenii care colindă vara pădurile din zonă după ciuperci sau fructe de pădure, înseamnă bărbaţii care lucrează la pădure, prin soare, ploaie sau ger pentru a putea cumpăra familiei din pâinea ce se aduce la magazin doar lunea şi joia.
Dar mai presus de toate, înseamnă viaţă, resimţită prin copiii născuţi şi crescuţi aici care aleargă vara prin fân cu dinţii vineţi de la afinele furate din găleata bunicii. O viaţă care este dictată de natură, unde timpul se măsoară în funcţie de ciurda satului, căci ştim cu toţii că vacile se adună în ciurdă pe la 7:30 dimineaţa şi vin acasă, în serile de vară, între 20:30 – 21:00.
Şi toate acestea le putem găsi la o distanţă de mai puţin de 100 km de Cluj-Napoca. Completat de o frumuseţe a naturii deosebită, satul Răchiţele are potenţial şi se cere a fi cunoscut, dar mai ales, respectat de cei ce vin în zonă, pentru că toate aceste frumuseţi merită a fi văzute şi de copiii şi nepoţii noştri.