Bulevardul Eroilor.
De la balconul unei cladiri vechi de pe Bulevardul Eroilor, o doamna in varsta priveste agitatia de pe pietonala. Poate ca mai demult, in tineretea sa, a privit Bulevardul Eroilor de la aceeasi fereastra, pe vremea cand acesta se numea strada Petru Groza, in anii `60. A fost botezat in mai multe feluri de-a lungul timpului: strada Molotov in perioada comunista, strada Regina Maria in interbelic sau Ulita Ferenc Deak din secolul al XIX-lea si pana in 1919.
Zona de tranzit pentru multi clujeni in fiecare dimineata, in drumul lor spre lucru, Bulevardul Eroilor e si un loc numai bun pentru un pranz gustos la restaurantele de aici. Pe langa asta, Bulevardul Eroilor are o oferta bogata pentru amatorii de viata de noapte. Daca ar fi sa faci o radiografie a vietii de noapte din centrul Clujului, o buna parte ai regasi-o in barurile si cluburile pitite in cladirile vechi sau beciurile de pe Bulevardul Eroilor.
Distractia nu e insa singura atractie. Bulevardul Eroilor e o zona extrem de interesanta atat pentru clujenii care-i pot redescoperi frumusetea istorica, cat si pentru turistii care aleg o plimbare pe unul dintre cele mai aerisite bulevarde din Cluj. Statuia Lupa Carolina este amplasata la jumatatea Bulevardului, in fata Catedralei Greco-Catolice „Schimbarea la fata” si reprezinta cadoul facut de statul italian Romaniei in anul 1918, amintind de latinitatea poporului roman. Monumentul Memorandistilor, situat chiar la intrarea pe Bulevard dinspre Piata Unirii a fost inaugurat in 1994 si e inscriptionat cu un citat din Ion Ratiu care ne aminteste de cea mai importanta miscare nationala, inainte de Marea Unire, pentru emanciparea romanilor din Transilvania: „Existenta unui popor nu se discută, se afirmă!”
Desi nu e chiar pe lista oficiala a atractiilor turistice, va recomandam sa trageti cu ochiul la arhitectura gangurilor si a curtilor interioare. Veti fi suprinsi de oaza de liniste pe care o veti gasi aici in „in inima cladirilor”, la un pas distanta de agitatia strazii.