Biserica din Orașul de Jos: unde se află și care este semnificația denumirii sale?

de | | 3 Minute

Biserica din Orașul de Jos: unde se află și care este semnificația numelui acestui edificiu?

Biserica din Orașul de Jos este o prezență tăcută, monolitică, cu linii și simetrii perfecte, care rezonează armonios cu elegantele clădiri din centrul orașului. Străjuită de Canalul Morii la nord și de una dintre cele mai aglomerate artere din oraș la sud, Biserica de pe Bulevard trece aproape neobservată în vacarmul zilnic. Este ascunsă între vegetația luxuriantă, amplasată fiind în adâncul curții mari care o înconjoară. Este misterioasă și discretă. Corpul său impozant trezește sentimente de adânc respect și admirație.

Biserica din Orașul de Jos
Foto: Robert Leev

Biserica cu două turnuri 

Biserica Reformată-Calvină din Orașul de Jos sau Biserica Reformată cu două turnuri, așa cum i se mai spune, vine din lumina veacurilor îndepărtate pentru a ne aminti de spiritul de toleranță care s-a instituit în orașul de mai demult. Pe fondul dezbaterilor și transformărilor inițiate de mișcarea de Reformă, tema diversității religioase se impune cu intensitate și în Transilvania. Edictul de la Turda din 1568 a legiferat un cadru propice pentru existența și dezvoltarea diverselor confesiuni din Transilvania, fapt ce a reprezentat un impuls pentru construirea edificiilor religioase în întreaga regiune.

În acest context, comunitatea calvinilor din oraș își construiește o biserică din lemn, pe locul unde se află astăzi Biserica cu două turnuri. Proiectul unui edificiu nou, din piatră, a fost lansat mai târziu: în locul bisericii din lemn, în anul 1695 se construiește un nou lăcaș de cult, din piatră și lemn. În timp, spațiul acestei biserici devine neîncăpător pentru numărul enoriașilor astfel încât se va recurge la construcția unui nou edificiu, la începutul secolului al XIX-lea. A fost necesară o campanie intensă de strângere de fonduri, desfășurată concomitent de proiectanți și de enoriași, iar către anul 1828 începe construcția noii clădiri.

Biserica din Orașul de Jos
Foto: Transilvania Reporter

Proiectul edificiului de cult în stil neoclasic aparține arhitectului Winkler Georg. Inspirat de arhitectura impozantă a Marii Biserici Reformate din Debrecen, Winkler Georg gândește o construcție elegantă, cu o fațadă impunătoare, simetrii desăvârșite, și elemente decorative și arhitectonice deosebite. După moartea arhitectului-proiectant, execuția lucrărilor este realizată de Anton Kagerbauer, care aduce modificări esențiale planului inițial. Finalizată în 1879, Biserica Reformată de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 se distinge prin arhitectura unică: două turnuri cu înălțimea de 40 de metri, fiecare cu intrare proprie, intrarea spectaculoasă cu șase coloane corintice, ferestrele mari, boltite și lungi, forma întregii construcții care definește o cruce transformă edificiul într-o realizare artistică desăvârșită.

În anul 1911 biserica este racordată la sistemul electric, iar între anii 1922 – 1926 construcția intră în lucrări de renovare – primele lucrări de acest gen, dar și ultimele.

…Din Orașul de Jos 

Expresia ,,din Orașul de Jos” face referire la poziționarea acestei părți a urbei față de vechiul oraș. În epocă, străzile, piețele și construcțiile primeau nume în strânsă legătură cu funcționalitatea sau cu amplasarea acestora în cadrul urbei. Piața Centrală, strada Podului, strada Cărbunelui, strada Mărginașă – sunt toponime care fac trimitere la poziționare și la utilitatea anumitor locuri în cadrul orașului. Partea de nord-est a Clujului, cea în care se află și Biserica Reformată de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, s-a dezvoltat puțin mai târziu, fiind parte a planului de sistematizare a orașului, proiect demarat la începutul secolului XIX. Astfel, denumirea ,,din Orașul de Jos” este intim legată de ritmul și dimensiunea transformării urbei.

Deși denumirea, ca modalitate de reperare a acestui obiectiv cultural, s-a pierdut în timp, fiind cunoscută astăzi doar de istorici, este important s-o evocăm pentru a ne ancora în vremurile în care ne-am născut ca și comunitate. Acest fapt ce ne va ajuta la stabilirea unei relații intime, autentice cu orașul Cluj, menită să transceadă veacurile și zbuciumul istoriei.