Bal Mascat la Opera Română

de | | 3 Minute

Bal Mascat la Opera Română

Opera Națională Română din Cluj-Napoca are plăcerea de a vă invita miercuri, 10 decembrie, ora 18.30, la capodopera clasic italiană de largă popularitate:  ”Bal mascat”, semnată de Giuseppe Verdi.

Cunoscută pentru succesul său strălucitor, opera verdiană va impresiona publicul printr-o poveste medievală plină de pasiune și intrigi, în care onoarea și prietenia sunt lucruri sfinte, triunghiurile amoroase sunt cele mai dureroase tabuuri, iar trădarea, cu sau fără mască, se plătește scump. Eroii operei sunt Riccardo, contele de Warwick, bunul și fidelul său prieten Renato și Amelia, soția celui din urmă, prinsă între iubirile celor doi bărbați

”Un Ballo in maschera” este cea de-a douăzeci și doua creație a lui Giuseppe Verdi, renumită nu doar pentru calitățile sale artistice deosebite, ci și datorită  libretului controversat, ce are la bază povestea tragică a Regelui Gustav III al Suediei, care a atras cenzura operei pentru o lungă perioadă.

Spectacolul de un realism și romantism impresionant revine pe scena Operei clujene cu următoarea distribuție: Hector Lopez (Riccardo, conte de Warwich), Oleg Ionese (Renato), Carmen Gurban (Amelia), Liliana Neciu, Daniela Tricu, Horațiu Ruști, Cristian Hodrea, Petru Burcă, Florin Pop, Andrei Șofron, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflată sub bagheta dirijorului Adrian Morar.

Vă așteptăm să descoperiți ce se ascunde în spatele elegantelor măști de bal, într-un spectacol de profundă spiritualitate lirică!

Biletele spectacolului sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrală, în reţeaua Eventim (magazinele Orange- inclusiv Orange Shop Dej şi Turda, Germanos, Vodafone, Domo, Librăriile Cărtureşti, Humanitas) şi online pe www.eventim.ro.

Opera amplă, aranjată pe trei acte și cinci tablouri, plasează acțiunea în Boston, la sfârșitul secolului al XVII-lea.  În sala de audiențe Riccardo, contele de Warwick și guvernatorul Bostonului, se alătură demnitarilor săi. O parte dintre aceștia îi sunt cu adevărat devotați,  însă se distinge și un grup de dușmani revoltați, condus de instigatorii Samuel și Tom. Pajul Oscar îi prezintă cotelui  lista invitaților la balul mascat de a doua zi, listă pe care apare și Amelia, iubită în taină de Riccardo și totodată soția lui Renato, cel mai fidel prieten și colaborator al său. Renato își face și el apariția pentru a-l avertiza cu privire la comploturile urzite împotriva sa, dar Riccardo refuză să afle numele trădătorilor. Între timp, primul judecător al orașului  cere expulzarea vrăjitoarei Ulrika, acuzată de magie. Pajul îi ia apărarea acesteia iar Riccardo hotărăște să investigheze singur cazul.

Cel de-al doilea tablou îl surprinde pe Riccardo venit la vrăjitoare, deghizat într-un pescar, așteaptând neîncrezător să vadă puterile magice ale acesteia. Amelia este una dintre persoanele care îi cer leac bătrânei, spunându-i că nu poate uita dragostea imposibilă pe care i-o poartă lui Riccardo. Contele, surprins de aceste cuvinte, decide să o urmărească pe Amelia pe dealul spânzuraților, unde vrăjitoarea i-a indicat o buruiană tămăduitoare. După plecarea acesteia, Riccardo iese din ascunzătoare, cerându-i Ulrikăi să-i citească norocul. Vrăjitoarea îi vede sufletul viteaz, dar îi prevestește și finalul apropiat, provocat de primul care îi va strânge mână în acea noapte. Riccardo pleacă amuzat de cele auzite, dar află în curând că este urmărit de instigatorii Samuel și Tom.

Cunoscând intenția acestora de răzbunare, Renato vine într-un suflet să-și avertizeze prietenul. El este primul care  strânge mâna contelui, pe care îl găsește pe dealul spânzurătorii, alături de Amelia, pe care nu o recunoaște. Riccardo, alertat de apariția dușmanilor, îl roagă pe Renato să o ducă pe femeia misterioasă într-un loc sigur. Sosesc Samuel și Tom care dezvăluie identitatea femeii, batjocorind naivitatea lui Renato. Acesta, încrâncenat, jură răzbunare, în fața complicilor săi.

A doua zi, Balul ”splendidissim” este în plină desfășurare iar Riccardo își așteaptă musafirii. Hotărât să își respecte prietenia sinceră, Contele îi va trimite pe Amelia și Renato departe,  în Anglia. Amalia, înspăimântată de complot, încearcă să își avertizeze iubitul, în timp ce acesta își ia rămas-bun. Scurta întrevedere este întreruptă de Renato, care înfige nemilos pumnalul în cel căruia i-a fost odinioară prieten. Cu ultimele sale puteri, Riccardo ordonă gărzilor eliberarea lui Renato și le acordă iertare celor care i-au dorit moartea.