Artistul complet, prins în rădăcinile muzicii: Florin Ștefan
Da, în principiu admitem că nu există perfecțiune, complet, desăvârșit. Există, în schimb, virtuozitate, dăruire, disciplină, loialitate pentru muzică și un strop de supranatural… Sunt elemente care, puse laolaltă în sufletul unui artist, parcă te îndeamnă să-i admiri perfecțiunea.
Așa este și Florin Ștefan, un muzician băimărean de Cluj care își dedică în totalitate seva creativității și talentul extraordinar pentru muzică.
Nu e ușor să-i stai prin preajmă. Amprenta uneori prea dură a vieții asupra lui și-a spus cuvântul. La fel, încăpățânarea cu care Florin ține la adevărul muzicii sale, goana după sonoritatea perfectă, pasiunea pentru nenumărate instrumente dusă la cote uriașe, toate acestea sunt constante ale lui Florin cu care greu te obișnuiești.
Dar asta nu înseamnă că este intangibil, că muzica lui nu poate fi apreciată și promovată la justa valoare a unicității ei. Din contră, muzicianul Florin Ștefan, când îți cântă la nai, la chitara lui electrică Gibson, la liră, la saz, la chitara clasică, la voce chiar, te aduce aproape de arta lui, de iubirea pentru tradiție și vibrație – adică sursa muzicii.
https://www.facebook.com/mario.dance.atelier.cluj/videos/1161919213911041/?fref=search
.
Trebuie să ai amprenta pe muzică
Florin este genul de interpret care studiază, simte, reinventează, respectă și, mai ales, adoră muzica și folclorul românesc. Într-un interviu acordat acum doi ani pentru o altă publicație clujeană, el spunea:
„Eu pun accentul foarte mult pe folclorul românesc. Trebuie să ai amprentă pe muzică, iar amprenta e locul în care trăiești. Revenind la nai, are niște frecvențe instrumentul ăsta că atrage atenția oricărui animal, am făcut probe. Eram în Hațeg, în rezervație și erau câțiva zimbri, am cîntat cu naiul și au venit la mine. Cu nasul lângă mine, așa, lipiți. Sunt anumite lucruri pe care greu le poți explica.” – Arhivă ActualdeCluj.ro
Într-un timp al tehnologiilor ultramoderne, al virtualului și rapidității, Florin Ștefan se axează pe muzica străveche, pe ritmurile arhaice ale strămoșilor săi, cu care se identifică cel puțin dintr-un punct de vedere: acela al iubirii pentru instrumentele nemuritoare.
https://www.facebook.com/mario.dance.atelier.cluj/videos/1158662350903394/
.
Artistul a încheiat acum mulți ani un contract nescris cu pasiunea lui. În contract e stipulat că va studia cu fervoare și adorație orice îl inspiră din punct de vedere muzical. În schimb, muzica îl va ghida spre sensul existenței și creației.
Datorită acestui contract, Florin poate cânta la o chitară electrică precum Hendrix. De aceea poate interpreta un gipsy jazz la o chitară clasică ca și cum n-ar exista ziua de mâine. De aceea s-a apropiat în ultimii ani de nai și de liră – instrumentele zeilor, ca și cum el s-ar fi întors la rădăcini ca să ne aducă în prezent forma sacră a muzicii.
Concert arhaic extraordinar la Teatrul Național
Pe 17 Decembrie, în sala mare a Teatrului Național din Cluj-Napoca, Florin își va prezenta un proiect de excepție, unic în țară, bazat pe o serie bogată instrumente muzicale arhaice: nai, liră, tulnic, tilincă, zongoră, fluier, alături de ceteră, țambal, dobă și contrabas.
Vor fi alături de el muzicieni de excepție: Taraf de Cluj (Ioan Baciu, Aladar Pusztai, Renato Pusztai, Sorin Zamfir, Carmen Jula, Anda Lostun Burlacu, Ioana Șișca, Călin Repciuc, Andy Ghost), Arleziana Dubail , Marinel Petreus , Ducu Hotima , Daniel Les.