Artistul Altfel: Miki. – primul desenator profesionist de table al Clujului

de | | 4 Minute

Miki. – primul desenator profesionist de table al Clujului… sau cum să schimbi subtil imagini urbane

Clujul e considerat, în ultima perioadă, un centru internațional al artei contemporane. Poate că marile orașe au darul de a ,,crește” sau de a încuraja ,,focare” de creativitate. Avem artiști cu idei originale și forță de creație, unii reușesc să se afirme, alții se pierd în masa de oameni, în cotidianul vieții.

Ca artist, ne povestește Cosmin Mihai Moraru aka Miki. , e important să vii cu ceva unic, nou, original. ,,Un ceva al tău care să te reprezinte, să îți cauți esența ca artist și să o exprimi. Să încerci măcar.”

Miki. a devenit un pionier în arta desenului de table, fie că e vorba de reclame, de imagini, design sau afișare meniu în orice tip de localuri din Cluj. Este primul artist din Cluj (chiar din țară!) care face acest lucru la nivel profesionist, abordând fiecare loc într-un mod unic și specific acestuia.

miki. cluj desenator table shto college bar

Jocuri de idei și mesaje ascunse în localurile din Cluj

Cafenelele, restaurantele, barurile și puburile sunt personaje importante în viața Clujului. Ele dau puls și culoare orașului. Imaginea lor se impregnează în subconștientul nostru colectiv. De ce să nu acordăm atenție acestei imagini?
Miki. se joacă, e un proces artistic ludic dus la nivel profesionist. Joc de idei, de cuvinte, de simboluri, de oferte, de reclame și mesaje, toate inter-relaționate pe o tablă sau pe un perete.

Până în prezent, Miki. a creat desene pe tablă pentru numeroase localuri din Cluj, iar lista e în continuă creștere: Joben Bistro (cel mai recent proiect al său), Shto College Bar, Atelier Cafe, Sisters, Papillon, Studio 26, Rehab College Bar, Matei Corvin Restaurant, Teo’s Cafe, Frescobar, La Perne, Adele Bistro, Old School Coffee House, Pasta la Vista, Deja Brew, Pokka Bistro, Cofetăria Carpați etc.

miki. cluj desenator table shto college bar

De la experiment la o nouă formă de publicitate artistică

De ce desen pe tablă? Miki. ne spune că totul pornește din experimentele artistice pe care obișnuia să le facă. Ca orice artist, visul lui e să reușească să se întrețină din artă, însă nu în modul clasic, nu integrat în circuitul rigid de artist – operă – expoziții – galerii – poate și un câștig.

Și-a dorit să fie recunoscut pentru ceva aparte, să i se recunoască stilul și ideile, să fie identificat ușor ca artist. Și, credem noi, a reușit!

Desenele pe tablă i-au atras atenția lui Miki., la modul serios, în primăvara acestui an, de atunci devenind cunoscut în rândul localurilor și tot mai mulți oameni apelând la serviciile sale artistice.

,,Îmi doresc să transform această activitate într-o nouă ramură industrială în ceea ce privește publicitatea și cum poate fi văzută arta la noi în oraș și nu numai.”, ne spune Miki.

joben si adele miki. cluj desenator table

,, I fucking love Cluj! ” – Uite de-asta a ales Clujul 🙂

Miki. este din Iași, unde a terminat liceul și facultatea de Arte Plastice, iar după o perioadă în care a călătorit mii de kilometri prin țară cu trenul, luând parte și contribuind la prezentările unor petreceri și evenimente din toată țara, a decis să rămână în Cluj.

,,Vreau să încerc să fac ceva în România, nu am fost tentat să ies în străinătate”, ne mai spune el, într-un mod neașteptat, cumva, ținând cont de faptul că poate fi cu adevărat dificil să supraviețuiești ca artist aici. Încă există mentalitatea că artiștii fac arta doar de dragul artei și mulți privesc dezaprobator încercările acestora de a-și câștiga traiul făcând ceea ce le place, ceea ce-i motivează.

Cu toate acestea, dincolo de unele preconcepții, Miki. a avut parte de un feedback pozitiv, dovadă că tot mai mulți oameni îl caută atât aici în Cluj, cât și, mai nou, în Iași.

mike miki. cluj desenator table

old school miki joben si adele miki. cluj desenator table

Planuri de viitor?

Legat de dezvoltarea acestui proiect, artistul afirmă:
,,Vreau să domin Clujul la propriu, să aduc în prim plan desenul pe pereți, ideea de publicitate și reclamă realizată manual, în contrast cu modul în care totul tinde să devină acum digital și impersonal. Să le ofer oamenilor chiar posibilitatea de a vedea, practic, cum se ,,instalează” un panou publicitar, cum este el creat manual, de exemplu.”

Artistic vorbind, îi surâde ideea amplasării unor tăblițe în galerii. ,,Nu cred că a mai expus nimeni nimic asemănător – table în galerie de artă. Ar fi vorba de o perspectivă ludică, infantilă, ce ia formă de satiră la tot ce se întâmplă în societate, la nivel de publicitate și reclamă.”

*****
Ne plac oamenii creativi, pasionați de ceea ce fac și plini de viață. Descoperind tineri ca Miki., ajungi să înțelegi de ce-i Clujul atât de special, de ce ți-e drag orașul acesta. Cu bune și cu rele, e gazda unor oameni frumoși și creativi!

Pe Miki. îl puteți găsi pe pagina lui de facebook sau la numărul de telefon:

Facebook: facebook.com/artmikio
Telefon: +40 741 62 3960

old school miki joben si adele miki. cluj desenator table

mox tablite decor miki. cluj desenator table

mox tablite decor miki. cluj desenator table