Artistul Altfel: Codruța Varadi

de | | 6 Minute

…teatrul mi se pare un templu, iar spectacolul un ritual inchinat fiintei, lumii, semenului nostru.” (Valeriu Sarbu)

O prezenta energica, vesela, cu dragoste de viata, de scena si de frumos. Astfel ar putea fi descrisa Codruța Varadi. Pe scena se confunda cu personajele pe care le interpreteaza, se daruieste „jocului”, iar in viata de zi cu zi provoaca lumea sa tina pasul cu ea. O personalitate arzatoare, un spirit liber, asa am cunoscut-o pe Codruța in timpul unei repetitii la Casa de Cultura a Studentilor. Am fost impresionata si inspirata de curajul ei de a-si asuma cine este: un om frumos, un „artist altfel”. Ma bucur ca am avut ocazia sa o cunosc si dincolo de scena si ii multumim pe aceasta cale pentru timpul acordat acestui interviu!

O scurta biografie (studii, cariera, interese, hobby-uri)
C.V.:  Am studiat Facultatea de Litere și Arte, specializarea Artele spectacolului, în Sibiu, la clasa prof. Marian Râlea, iar la master la clasa prof. Constantin Chiriac și Dan Glasu. În timpul anilor de studiu am jucat în spectacole regizate de actorul Marian Râlea și în spectacolul Faust, regia Silviu Purcărete. Din 2013, luna octombrie fac parte din colectivul trupei de teatru Re-Act. Împreună, avem multe proiecte, spectacole pe care le-am prezentat în spații neconveționale. În luna iulie, am participat cu două spectacole, marca Re-Act, la Festivalul Internațional Fringe de la Sibiu. Pe lângă teatru, mă pierd de multe ori în lumea dansului și a lecturii.

Cum v-ati descoperit pasiunea si care a fost acel moment crucial din viata dvs. care v-a facut sa pasiti pe acest drum al culturii si artelor ?
C.V.:  Eram în clasa I, și doamna învățătoare a făcut casting pentru rolul Albă ca Zăpada. Din 5 fetițe, am fost aleasă. De atunci, am fost implicată în toate spectacolele de teatru din școală, iar în vacanța dintre clasa a XI-a și a XII-a am făcut o vizită la Cluj unde am văzut un poster cu toate facultățile și am descoperit că există facultate de teatru. Toate acestea au contribuit la ambiția de a deveni actriță.

V-a indrumat cineva, in mod special, inspre a va urma pasiunea ? Aveti un model sau un mentor in acest sens?
C.V.:  Cu toate că au fost multe persoane care mi-au fost alături în această alegere, nu pot să afirm că am avut un îndrumător, însă am avut plăcerea să lucrez cu actorul Marian Râlea, de la care am învățat foarte multe și pe care îl admir și profit de fiecare ocazie de a-l vedea jucând, pentru a „fura” din talentul lui.

Artistul Altfel: Codruta Varadi

Daca ar fi fost sa aveti o alta cariera, ce alt domeniu v-ar fi atras ? De ce?
C.V.:  M-ar fi atras psihologia, întrucât consider că este o altă sursă de a interacționa cu diverse tipologii de oameni. A fi psiholog înseamnă a fi un altfel de actor. Putem vorbi și în această meserie de o dedublare.

Daca priviti in urma, care dintre proiectele / rolurile dvs. Va sunt cel mai aproape de suflet ? Care au fost cele mai provocatoare, care v-au pus in dificultate ?
C.V.:  Personajul care m-a marcat cel mai mult, pe care l-am iubit, l-am urât, iar apoi am ajuns să îl iubesc din nou a fost Antigona. Pentru prima dată l-am jucat în anul II de facultate, pe când studiam tragedia greacă, însă ceea ce a reprezentat o adevărată provocare pentru mine au fost personajele din spectacolul „Există nervi” în regia Cristinei David. În acest spectacol joc un dublu-rol: Prietenul și Profesorul. Este un personaj care mă solicită foarte mult și din punct de vedere al expresivității corporale, dar și al implicării cognitiv-emoționale. În urma acestui spectacol, mi-am depășit barierele și limitele pe care mi le impusesem.

Ne puteti impartasi vreo experienta memorabila, o amintire frumoasa, interesanta sau pur si simplu semnificativa pentru dvs. Din spatele cortinei, un moment demn de amintit dar la care publicul nu a avut acces ?
C.V:  În anii de facultate aveam alături de actorul Marian Râlea spectacole pentru copii. Timp de 5 ani am jucat rolul îngerului, în spectacolele tematice sărbătorilor de iarnă, dar după primul spectacol de acest gen, în anul I de facultate, o fetiță de 3-4 anișori mi-a cerut un autograf. Nu știam ce trebuie să scrii atunci când ți se cere un autograf și am scris „Din partea îngerului, pentru un alt îngeraș.”.

Ce ne puteti spune despre publicul clujean, cum vi se pare acesta ? (eventual comparativ cu publicul din alte orase ale tarii / lumii )
C.V.:  Am avut deosebita plăcere să observ că publicul clujean este doritor de a savura activități culturale. Trebuie să recunosc că am avut emoții în ceea ce privește interactivitatea cu acesta, întrucât sunt foarte familiară cu publicul sibian care absoarbe ca un burete orice manifestare cultural-artistică. În perioada în care am început să performez în fața publicului din Cluj, spectacolele de teatru în spații neconvenționale erau în faza incipientă. Așadar, mă bucur că pot să spun că și spectatorii clujeni primesc cu brațele deschise reprezentațiile teatrelor independente.

Artistul Altfel: Codruta Varadi

Cum ati descrie acest oras ?
C.V.:  Clujul este un oraș care emană vivacitate în permanență. Se simte un flux continuu de oferte culturale, de divertisment, sportive, congrese etc. Poate fi descris ca punct de intersecție pentru toate activitățiile, domeniile profesionale. Este un oraș care satisface nevoile atât copiilor, adolescenților sau adulților.

Care sunt acele elemente ale personalitatii dvs. care se potrivesc foarte bine cu spiritul si caracteristicile Clujului ?
C.V.:  Eu sunt o persoană care debordează energie și care are nevoie de un aplomb continuu de activități. Clujul este un fel de vitamină pentru spiritul meu liber.

Fie ca e o cafenea, un restaurant sau un parc, toti ne gasim de-a lungul timpului un loc de refugiu si relaxare. Care sunt acele locuri din Cluj in care va place sa va petreceti timpul liber, singur(a) sau alaturi de prieteni, si care va fac sa reveniti cu fidelitate de fiecare data? De ce?
C.V.:  Există în Parcul Central o bancă, pe care împreună cu un prieten, am transformat-o în refugiul nostru. Acolo s-au născut personaje din spectacolele noastre, ne-am lăsat frustrările, ne-am împărtășit cuvinte de încurajare și ne-am promis că acest loc e biroul nostru creativ.

Daca un prieten ar vizita Clujul pentru prima data, care ar fi acel top 5 locuri de vazut in Cluj ?
1)Parcul Central
2)Grădina Botanică
3)Centrul istoric
4)Cetățuia
5)Bastionul Croitorilor

Ati schimba ceva anume la Cluj ?
C.V.:   Mi-ar plăcea ca la fiecare colț de stradă să existe cineva sau ceva care să îți ofere un zâmbet pentru a nu mai vedea atât de multe fețe triste pe străzile Clujului.

Artistul Altfel: Codruta Varadi

Spuneti-ne cate ceva despre proiectul la care lucrati acum sau despre planurile de viitor pe care le aveti.
C.V.:  Împreună cu Trupa de tearu RE-Act și Centrul pentru Identitate și Promovare Culturală ne dorim să oferim acel zâmbet, de care vă vorbeam, prin spectacolele noastre, prin evenimentul Seara Artiștilor Independenți și festivalul Improvision. Totodată, suntem organizatori al festivalului „Invitație la castel”, dar și parteneri la proiectul „Hai la o cafea!”.

Stim ca fiecare institutie culturala are publicul ei specific, un public devotat, am putea spune. Cum simtiti ca se raporteaza insa publicul clujean larg la tot ceea ce inseamna spectacol si eveniment artistic si cultural ?
C.V.:  Așa cum am mai spus, în Cluj, masa devoratorilor de manifestări cultural-artistice și de divertisment, ia amploare, ceea ce înseamnă că noi, artiștii, reușim să mulțumim așteptările publicului și să evoluăm odată cu pretențiile spectatorilor.

Cum vedeti ,,competitia” dintre spectacolele artistice si culturale care se desfasoara propriu-zis pe o scena clujeana (conventionala sau nu) si arta cinematografica sau televiziunea, de exemplu ?
C.V.:   Nu cred că se poate vorbi despre o competiție, ci, mai degrabă, de o listă de opțiuni pentru publicul clujean. Așa cum avem preferințe în muzică, în domeniu culinar sau în orice alt domeniu și atunci când vine vorba de a alege între teatru și cinematografie, consumatorul de artă are dreptul la a-și exprima simpatia față de oricare dintre cele două forme de manifestare ale actului artistic. Important este ca cetățeanul clujean să fie un consumator de artă.

Artistul Altfel: Codruta Varadi

Pe scurt, viziunea unui artist despre Cluj:
– Cel mai boem loc: Grădina botanică
– Cartierul de suflet: Centrul istoric
– Cel mai dinamic si plin de viata loc: Piața Muzeului
– Cel mai relevant eveniment clujean pentru mine: TIFF
– Cel mai interesant si neconventional spatiu pentru evenimente culturale: Gara Mare
– Aici e liniste si relaxare: Parcul Central

Care ar fi mesajul dvs. pentru publicul clujean si cei care urmaresc Cluj.com ?
C.V.:  Să prezinte curiozitate pentru evenimentele desfășurate în orașul lor, să se implice în proiecte și să fie energici și zâmbitori.