Poate contrar intuiției, arta nu presupune întotdeauna ceva extraordinar de complicat. Adesea, lucrurile simple sunt cele care poartă cu ele încărcături emoționale și semnificații speciale pentru fiecare dintre noi.
E o lecție pe care o înveți rapid privind câteva din lucrările lui Paul Cristian Cordoș, clujeanul care face artă din sârmă. E arta sârmei îndoite (engl. wire art) – un procedeu artistic nu foarte des întâlnit la noi, dar care începe să prindă contur și amploare datorită proiectului inițiat de Paul acum 10 ani.
Sub cupola Art Bending, artistul modelează idei și concepte, gânduri și amintiri, obiecte de decor personalizate, bijuterii, logo-uri, tablouri, portrete/caricaturi și momente izolate în timp. Într-o linie minimală, piesele și instalațiile realizate de acesta înglobează în ele semnificații pentru cel care le privește.
Pe Paul îl cunoaștem de mult, căci am mai scris despre el și în 2015, însă am vrut să vedem cum și-a dezvoltat pasiunea și ce creații a mai produs între timp.
,,Nu mă consider un artist, ci un minimalist pasionat de această artă. Eu simt materialul. Simt că în momentul în care iau sârma știu exact la milimetru unde să îndoi ca să semene cu o ureche de câine și nu de pisică, de exemplu.”
Paul a început să meșterească sârma cândva prin 2001-2003, când s-a dus la Paris să descopere street art-ul. Era în căutare de acea formă de exprimare care să îl reprezinte.
„Lucram în România, strângeam bani, mergeam la Paris. Mergem să învăț. La Paris e o energie. Are ceva, un magnetism artistic. Orice linie vedeam mă inspira. Acolo am prins eu curajul să mă exprim.”
Treptat, și-a îndreptat atenția înspre arta utilitară, spre piese ușor accesibile și simple.
Deși piesele și instalațiile sale impresionează poate tocmai prin simplitatea lor, ele nu doar că necesită abilități de îndoire a sârmei, dar reflectă o capacitate de a vedea lumea într-o manieră diferită, o imagine de perspectivă și o viziune artistică ce dă un suflu aparte fiecărui obiect.
„Eu de la public am învățat, să știi. Acum 8 ani m-a întrebat cineva: «te-ai gândit să faci Micul Prinț?». Micul Prinț, păi eu am citit Micul Prinț. Nu mi-aș fi imaginat să-l fac în sârmă. Și-a fost o nebunie. Sute de obiecte am vândut în toată lumea. Scene din Micul Prinț, mic prinț standard, sceneta cum merge cu vulpea, planeta, stelele, am făcut și murale mari de 2m și ceva.”
De la obiecte de decor la sculpturi din sârmă de 5m
După ani de experiență în modelarea sârmei, a venit timpul pentru o provocare. Una dintre cele mai grandioase lucrări ale lui Paul este Joker, o sculptură tridimensională din sârmă care are înălțimea de 5.5 m și peste 30 kg. A realizat sculptura Joker pentru The Carnival Food Festival în 2019.
„Am lucrat la el zeci de ore și cea mai mare satisfacție a mea a fost când l-am ridicat în picioare și stătea singur. La 5,5 m înălțime așa l-am centrat că stătea singur. Jumătate e tehnică și jumătate e noroc.”
Portrete ,,Legends” – trăsături umane conturate dintr-o singură linie minimală
Seria de portrete ale personalităților din lumea filmului reprezintă, după cum ne spune Paul, o ,,încununare a tot ceea ce am învățat ca modelaj”.
Portretele din seria Legends surprind figuri importante precum Liza Minnelli, Audrey Hepburn, Alfred Hitchcock, Christopher Walken, Quentin Tarantino, Woody Allen, Daniel Craig și Jim Morrison – câte un portret dedicat fiecărui an în care proiectul Art Bending a fost mai activ. Acestea sunt realizate dintr-un singur fir de sârmă îndoit, fără lipire, fără sudură. Acum, Paul a trecut la pasul următor și realizează și portretele clienților săi.
„Eu prin renunțare, prin eliminare fac toate obiectele. Tehnica mea se numește metoda eliminării. Ce nu-mi place, dau afară și rămâne esența, și așa văd schița chiar dacă nu am desenat-o. Nu pot desena așa bine cum văd cu ochii minții.”
Cadouri pentru cei dragi și mici obiecte de suflet
Art Bending este o suită de piese simple și cu impact, cel mai adesea create ca decorațiuni de interior sau cu funcții utilitare, mici cadouri ce pot fi personalizate și făcute la comandă, astfel încât să rezoneze cu viitorul proprietar. Umerașe, suporturi pentru fotografii sau cărți de vizită, tablouri sau alte instalații de pus pe perete, toate își găsesc întrebuințare și au o semnificație pentru cel care le primește.
„Simplitatea e ceea ce mă reprezintă. Am făcut un exercițiu în ăștia 10 ani, să extrag simplitatea din complexitatea unui chip, de exemplu. Acolo trebuie să păstrez acea linie care e a ta.”
Oamenii cu care interacționează devin un ,,rezervor” de inspirație pentru modelatorul de sârmă. Fiecare persoană vine cu o idee, cu o cerere, cu o dorință. Așa apar piesele de artă, simple, minimale, cu impact. Artistul e foarte deschis, nu are limite. Spune că „adaptabilitatea e cheia” și că nu are nicio barieră. El își dorește doar să modeleze.
În ultimii ani, Paul Cristian Cordoș a reușit să realizeze mii de piese, nu doar pentru publicul din România și cel din Cluj, ci și pentru cel din țări precum Franța, Germania, Belgia, Marea Britanie, S.U.A sau Japonia. Și nu doar piese fizice, ci și artă digitală.
Din dorința de a se dezvolta și pe partea online, Paul a creat și o colecție de NFT-uri intitulată Memorable. Figura este o mână din fir continuu care ține un telefon. Iar în mână poate să fie orice, orice oraș, orice atracție turistică, orice vrea cel care o cumpără. „Se potrivește oriunde, și în Baciu la mine, și în Cluj, și la Paris.”
Pentru viitor, artistul vrea să își digitalizeze creațiile și să le ducă și la următorul nivel, unde poate crea merch și unde poate folosi produsele lui din sârmă și în alte moduri decât doar ca piese de decor.
Oamenii par tot mai interesați de arta realizată cu ajutorul sârmei. E ceva captivant la linia aceea simplă, dar cu o direcție clară, ce dă contur unei idei, unei persoane, unei emoții. Iar pentru asta Paul va crea și tutoriale de modelare a sârmei pentru cei ce vor să-și creeze singuri decoruri pentru casă.
„Uite, un tânăr de 16 ani poate nu are neapărat bani să investească în cadouri, dar el iubește, că și eu am iubit la 16 ani și rupeam și eu flori din parc pentru iubita mea. Dar, uite, îi dai o floare din sârmă, îi dai un impact altfel cadoului respectiv. Am făcut-o eu.”
La 20 de ani de când s-a trezit pentru prima dată cu mâna pe sârmă, Paul este pasionat de ceea ce face la fel ca și atunci. Este mulțumit de locul în care a ajuns, însă e mânat de dorința de a continua să facă cunoscută această metodă simplă, dar creativă de a produce artă și are planuri mari pentru viitor.
Dacă ești interesat de arta modelării sârmei, pe Paul îl găsești pe Facebook, Instagram, pe site-ul său oficial și pe Youtube.
Articol scris de Iulia Marc, în 2015, și completat de Mălina Hăineală în 2023.
Îi mulțumim lui Paul pentru deschiderea și entuziasmul cu care ne-a povestit, de fiecare dată, despre arta lui.