Misterele Clujului: Ana Bathory | Contesa vampir

de | | 4 Minute

Misterele Clujului: Ana Bathory | Contesa vampir

Transilvania a fost dintotdeauna un loc plin de mistere și locuri încă nedescoperite. Fiecare părticică a ei, atât descoperită cât și încă neexplorată, ascunde un fir de mister. Printre aceste mistere și frumuseți, se află și Clujul cu al lui farmec. Orașul ne spune povești uitate de demult, duse din vorbă-n vorbă, și interpretate de-a lungul secolelor. V-am povestit într-un articol despre misterioasa casă Filstich Kemeny și despre proprietarii ei. Printre aceștia, mult controversata: Ana Bathory. Nu la fel de celebră precum verișoara sa, Elisabeta Báthory, considerată cea mai sângeroasă contesă, Ana și-a câștigat propriul renume de ”târfa însângerată a diavolului” sau ”femeia-vampir”.

Foto sus: wikipedia / enciclopedia virtuală

Viața personală

În 1608, Ana Bathory, sora principelui Gábor Báthory (Gabriel Báthory), se căsătorește la Cluj cu Dionisie Bánffy de Lasonc. Căsătoria dintre cei doi, durează doar patru ani, Dionisie murind în 1612. Văduvia nu durează mult, aceasta recăsătorindu-se în 1613 cu Sigismund Josika. Deși nu se cunosc multe despre viața ei amoroasă, se spune că Ana a fost amanta principelui Transilvaniei, Gabriel Báthory, propriul frate.

Gabriel Bathory
Gabriel Bathory, fratele Anei Bathory  (sursa foto: wikipedia )

Târfa însângerată a diavolului

Însă nu viața ei amoroasă a făcut-o celebră pe Ana, ci numeroasele zvonuri care o înconjurau. Se spune despre ea că ar fi fost o femeie foarte frumoasă, de aici apărând și numeroase zvonuri – multe dintre ele, după cum consideră și unii istorici, din invidie. Se spunea că Ana, precum verișoara ei, obișnuia să se scalde în sângele fecioarelor pentru a-și menține tinerețea. Numărul fecioarelor care au fost sacrificate de către Ana pentru acest ritual nu este cunoscut. Desigur, aceste vorbe erau răspândite doar la stadiul de bârfă. Pe scurt, din gelozie, rivalele din societate, dar și Gábor (Gabriel) Bethlen, un alt principe al Transilvaniei, al cărui scop era averea ei, o acuză pe frumoasa Ana de vrăjitorie.

vrajitoarele din Cluj
Pedepse aplicate vrăjitoarelor

În Transilvania, vânătoarea de vrăjitoare era foarte la modă și doar în secolul al XVII-lea, la Cluj, s-au desfășurat numeroase procese. Acuzatele sfârșeau arse pe rug, spânzurate sau decapitate, execuțiile desfășurându-se de cele mai multe ori în Piața Unirii. Rămășițele trupești ale condamnatelor erau apoi duse la marginea, de atunci, a orașului, în fața Turnului Croitorilor și lăsate acolo pentru o perioadă lungă de timp, ca exemplu pentru cei ce practicau vrăjitoria.

ana bathory
Casa Filstich Kemeny din Cluj-Napoca în secolele trecute, unde a locuit Ana Bathory (sursa: enciclopedia virtuală)
Casa Kemeny
Casa Filstich Kemeny în prezent (sursă: cluj.com)

Exilul contesei-vampir

Astfel, Gabriel Bethlen, începe un proces împotriva Anei, acuzând-o de vrăjitorie, magie neagră, incest și că și-a ucis primul soț. Multe dintre aceste acuzații erau, însă, lipsite de temei. Aceste acuze îi aduce Anei trei procese de vrăjitorie, fiind cercetată timp de 7 ani, încheiate prin condamnarea ei în exil și confiscarea averii, în 1621. Avere ce a intrat în posesia principelui Gabriel Bethlen.

Rangul de nobiliar le protejează pe ambele verișoare de procesul prin care condamnatele acuzate de vrăjitorie erau supuse. Elisabeta este închisă pe viață în castelul Cachtice (moare în 1614), iar Ana, exilată din Transilvania, moare în 1636.

ana bathory - castelul Cachtice, exil elisabeta
Castelul Cachtice din Slovacia unde a stat în exil Elisabeta Bathory (sursa: richardsimko.com / ro.pinterest.com )

Între adevăr și mister

Despre Ana Bathory nu se cunosc multe aspecte, majoritatea fiind doar zvonuri. Toate acestea pot fi vorbe aruncate din gelozie și invidie, ori din răzbunare. Gabriel Bethlen, de-a lungul anilor a avut o ranchiună față de Sigismund Bathory, care i-a confiscat proprietatea când acesta a rămas orfan la vârsta de 13 ani.

Dar și față de Gabriel Bathory, cu care a intrat în conflict datorită politicii prohabsburgice a principelui. Însă acestea sunt doar presupuneri și nu știm cu adevărat cine era Ana Bathory și nici în ce măsură ceea ce se spunea despre ea era adevărat.

Deși nu s-a păstrat nicio imagine a acestei femei de viță nobilă, considerată a fi frumoasă la vremea respectivă, numele ei a stârnit multă vâlvă în istorie, fiind asociat cu magia neagră. Să fi fost adevărat? Sau să fie vorba doar de răzbunare și invidie?

Ana Bathory
Elisabeta Bathory, verișoara Anei Bathory (Sursa: wikipedia )


[Din păcate, nu există imagini ale vreunui portret al Anei Bathory, cunoscută în acea perioadă sub numele de ”Târfa însângerată a diavolului”. Singurul portret feminin este cel al verișoarei sale, care, după cum ați văzut, a avut o viață similar de tumultoasă.]

Sursa informații: actualdecluj.ro  /  adevarul.ro