Amprentă asupra umanității | Concurs „Cum va fi lumea după Covid-19?”

de | | 3 Minute

Amprentă asupra umanității

Cuprinsă de sentimente, care mai de care mai covârșitoare, rasa umană aflată într-un moment de cumpănă reflectează asupra unei multitudini de întrebări. Unii se întreabă cum se va sfârși acest scenariu sumbru care a cuprins omenirea și ce urmări vor exista, alții însă se gândesc dacă vor mai apuca ziua de mâine?! Dintr-un cadru general, în care odraslele se preocupă cu probleme educaționale, părinții cu cele financiare, iar angajații cu cele organizaționale, ajungem într-un cadru restrâns unde fiecare individ reflectează asupra trecutului, prezentului și viitorului, conștientizând incertitudinea în care se află.

Trăim însă în prezent, unul în care populația planetei este divizată în două tabere, cea care se teme, se consumă pe seama subiectului, întâmpină obstacole manifestate prin episoade anxioase și panică, iar pe de altă parte sunt cei care încă nu văd realitatea și gravitatea situației, sfidând regulile și metodele preventive.

După depășirea acestui episod întunecat, lumea va fi la fel, divizată în cele două mari categorii. Vor fi cei cuprinși de teamă, care vor manifesta rețineri și dificultăți în reluarea ritmului cotidian de dinaintea acestei crize și cei care fără prea mult efort vor reveni la obiceiurile cotidiene, fără a ține cont prea mult de învățăturile primite în perioada de cumpănă.

Astfel, atitudinile oamenilor privind revenirea la tabieturile firești, începând de la o simplă strângere de mână și până la destinderea într-o atmosferă bahică în cadrul unui eveniment organizat, vor varia. Unii se vor bucura de prima îmbrățișare oferită unei persoane dragi ca și cum ar fi prima, alții vor fi cuprinși de paranoia în cadrul unui colectiv, însă vor învăța să aprecieze valoarea gesturilor simple care până de curând erau trecute neobservate – cel puțin la începutul perioadei de reintrare în firesc.

amprenta asupra umanitatii concurs (2)

Din prisma unor ochi, în egală măsură realiști și visători, lumea va fi în mod cert diferită, unii vor pierde persoane dragi și vor rămâne marcați de trecut, mergând înainte în ciuda pierderilor suferite, alții vor reveni la normalitate cu sechele minime care totuși le vor afecta viața de zi cu zi într-o mai mică sau mai mare măsură, iar cel mai fericit caz va fi cel al indivizilor care, fără prea mult efort, vor trece peste cele întâmplate, încercând să neglijeze trecutul și dând importanță viitorului. Cu toții însă vor avea un numitor comun și anume să-și continuie clădirea unei vieți după propriile reguli, în funcție de țelurile proprii.

Există numeroase scenarii, unele în care locurile publice vor fi luate cu asalt, șoselele supra-aglomerate, mijloacele de transport utilizate la capacitatea maximă iar distanțarea socială considerată de domeniul trecutului, altele în care restricțiile vor persista o lungă perioadă de timp și vor determina instaurarea unui nou ritm cotidian considerat radical. Adevărul însă se va află undeva la mijloc, deoarece prin cumpătare și echilibru se va crea un nou ritm de viață pentru populația umană.

În mod cert, însă, lumea se va schimba, întrucât acest episod își pune amprenta pe oameni, acțiuni, gândiri, percepții și viața în sine. Cum mai exact?! Aceasta este însă o întrebare la care nu vom primi un răspuns, ci vom vedea cu proprii noștri ochi direcția în care se va îndrepta viața fiecăruia dintre noi.

Autor (text și fotografii): Demeter Hajnalka


Articol trimis pentru Concurs Articole: „Cum va fi lumea după COVID-19?” | Clujul scrie.
Avem premii generoase de la partenerii noștri:

Detalii despre premii găsiți aici. Perioada de înscriere este 2 – 19 aprilie 2020Toate articolele înscrise în concurs pot fi găsite aici: Concurs Clujul Scrie.