Află de la doi canadieni: în vinul de la Potaissa stă adevărul

de | | 3 Minute

Află de la doi canadieni: în vinul de la Potaissa stă adevărul

Pentru că toamna, în satele ardelene, se culeg strugurii și se face vinul nimic nu este mai potrivit decât invitația restaurantului „Off the Wall” de a coborî în crama medievală de la subsol sau cea de la parterul bistro-ului, pentru a servi un vin local.

Aici cei doi canadieni care conduc restaurantul, Tayler Gladue, executive chef, și Oliver Ryffel, general manager, ne propun descoperirea produselor de calitate locale, un astfel de produs fiind vinurile rose și alb ce provin din viile de pe Dealul Durgăului din Turda.

Puțini clujeni știu că vinul turdean din gama ISSA pe care îl găsim la restauranul celor doi canadieni a fost premiat pentru caracteristicile sale deosebite în țară, dar și în afara ei.

Vinul alb Sauvignon Blanc din gama ISSA a fost premiat, în luna mai a acestui an, cu medalia de aur la International Wine Contest București, și cu medalia de argint la The Balkans International Wine Competition Sofia.

Vin ISSA 3 Off the Wall

Specialiștii în vinificație de la Turda descriu vinul alb premiat ca fiind „vinificat în stilul Lumii Noi, ce aduce în pahar o plăcută vioiciune. Cu o culoare plăcută, galben pal, strălucitoare, dezvăluie arome proaspete, dominate de citrice și flori de soc, continuate de note de ardei gras”.

Gustul este și el unic „surprinde plăcut printr-o bună aciditate, aflată în perfect echilibru cu alcoolul, structura de ansamblu fiind armonioasă, completată de notele ușoare de mineralitate, cu tentă vagă de dulce (deși e sec), prezente în post-gustul mediu spre lung”.

În afară de prezentările specialiștilor trebuie neapărat precizat că vinul este produs într-o podgorie amplasată în imediata apropiere a Salinei Turda, mai exact la aproximativ 100 de metri de aceasta, pe Dealurile Durgău, zonă cu tradiție seculară în viticultură, ce datează din perioada Imperiului Roman, pe vremea când așezarea se numea Potaissa.

Proprietarii podgoriei au numit aceste vinuri ISSA, ca un omagiu adus tradițiilor viticole milenare formate aici, încă de când localitatea purta numele Potaissa.

Pe culmile gustului: Citrus Rosemary Roast Chicken, Chicken Kiev si Carrot Cake

Recomandările culinare pentru vinul alb Sauvignon Blanc îl indică alături de salate, preparate din pește sau orice carne slabă, brânzeturi proaspete, ca și aperitiv. În restaurantul „Off the Wall”, vinul Sauvignon Blanc poate fi încercat alături de Caesar Salad (salată proaspătă servită cu crutoane de casă, parmezan, pancetta și anșoa).

foto off the wall

În crama medievală a celor doi canadieni sunt puse la loc de cinste alte două tipuri de vin ISSA. Unul este vinul alb sec ISSA Chardonnay, celălalt vin este Issa Pinot Noir, un rose.

Alături de vinul de la Turda, în restaurantul „Off the Wall” se poate servi, din categoria The Classics, Citrus Rosemary Roast Chicken. Este vorba de o specialitate preparată în bucătăria restaurantului pentru care se folosesc produse cumpărate de la fermierii clujeni. De fapt, aceasta este și viziunea celor doi întreprinzători canadieni: „dorim să combinăm gustoasele legume, fructe și cărnuri produse pe plan local cu rețete inspirate de varietatea culturală de pe cuprinsul mapamondului”.

Revenind la preparatul amintit mai sus, Citrus Rosemary Roast Chicken, acesta reprezintă o jumătate de pui marinat în ulei de măsline, rozmarin și suc de lămâie, servit cu cartofi dulci prăjiți și dovlecei sotați, alături de pesto cu leurdă.

Tot în bucătăria primului restaurant canadian din Cluj și folosindu-se gustoasele produse locale se prepară Chicken Kiev. Rețeta se prezintă astfel: piept de pui fraged cu pesmet crocant, umplut cu unt, cu ierburi și usturoi și cașcaval, servit alături de dovlecei sote, cu sos pesto cu leurdă și nuci, capere crocante și lămâie.

Iar pentru a zăbovi cât mai mult pe culmile gustului, (și cine ar rata un moment ca acesta) ar fi bine ca desertul să se cheme Carrot Cake. În detaliu, un gustos tort cu morcovi și glazură de brânză, acompaniat de ananas caramelizat.

În cramele „Off the Wall” sunt așteptați toți cei care sunt dornici să se bucure de vinul și mâncărurile preparate din produsele locale. Cramele pot găzdui și evenimente, precum petreceri cu colegii de la locul de muncă, zile de naștere sau întâlniri cu prietenii apropiați.

Mai multe informații găsiți accesând www.offthewall.ro/ro/.

Sursa: www.cramalasalina.ro