10 lucruri de făcut în Cluj în vacanța intersemestrială | 3-11 februarie 2018
Urmează o săptămână de vacanță pentru elevi, o săptămână ce separă cele două semestre ale anului școlar curent. Ca timp, e suficient cât să-și reîncarce bateriile, să se odihnească, să se relaxeze, dar și să se bucure de câteva experiențe noi și distractive alături de prieteni sau familie.
foto: @denii.deni
Am răsfoit calendarul de evenimente și activități inedite pentru următoarea săptămână și am adunat vreo 10 lucruri de făcut vacanța intersemestrială. De altfel, ținem să menționăm că toate cele de mai jos pot fi testate cu încredere și spirit ludic atât de copii, cât și de adulți. Se întâmplă multe lucruri frumoase în Cluj, ar fi păcat să treacă pe lângă noi neștiute, netestate.
#1 Laser Tag cu prietenii sau în familie
Cu siguranță jocul de laser tag se află în topul activităților noastre preferate, descoperite și încercate recent. În Cluj există câteva spații absolut grozave, fiecare cu specificul său, diferite ca stil de joc. Recomandăm:
- Laser Tag Cluj – vizavi de Aeroport, pe str. Traian Vuia, nr. 208 (în clădirea Napotex) – se ajunge ușor și cu autobuzul, este chiar lângă stație;
Deși principiul de bază e același (arme care emit raze infraroșii și echipamente care recepționează semnalele emise de arme), e de remarcat faptul că spațiile sunt diferite ca idee și concept, așa că implicit ai parte și de experiențe total diferite. Unul din spații e foarte alert și dinamic, tip labirint, alergi și te miști mult, altul e construit ca teren strategic, inclusiv cu o „graniță” între echipe, iar jocul e palpitant atât fizic, cât și intelectual. Diferă și tipul de costum, de la veste speciale, la căști ce recepționează semnalele emise de arme.
Pe durata vacanței intersemestriale, elevii se pot bucura de oferte sau activități speciale:
- tabără de zi – cu activități de LaserTag, Park de Aventură, cățărat, concurs de air hockey, darts, tragere la țintă, concurs de desen, karaoke, dans, gimnastică, etc. Detalii aici: https://goo.gl/fxZYda ;
- oferte super speciale pentru elevi: 10 lei / elev / 1 joc de Laser Tag + Laser Sniper inclus. Detalii: https://goo.gl/FWDL3p .
#2 Fă-te arhitect: orașul ascuns în imaginația noastră
La Fabrica de Pensule au loc în mod regulat astfel de evenimente dedicate copiilor. ARTbecedarul din acest weekend (sâmbătă, 3 februarie, mai exact) e strâns conectat cu orașul și spațiile urbane. Îmbinând tehnici de modelare, de colaj și desen, folosindu-ne de hârtie, cartoane, lemn, culori, plastilină și lipici, suntem provocați să construim orașul așa cum ni-l dorim, cum ni-l imaginăm. Atelierul este coordonat de arhitecta Ioana Goția-Ciurea, facilitator fiind Apai Emese. Vârsta recomandată: 4 – 10 ani. Detalii aici: https://goo.gl/z7355y .
#3 Teatru de păpuși și marionete: mergi la spectacole sau creează-ți propriile păpuși
Pare cumva o activitate prea „clasică”, însă dacă nu ați mai fost de ceva timp la spectacole de teatru de păpuși, veți rămâne surprinși de efectul pe care îl pot avea acestea. Ca recomandări concrete, avem așa:
- sâmbătă, 3 februarie, te poți împrieteni cu Micul Prinț la Mini Reactor: „Când un om mare, să zicem un aviator, știe că un desen cu o pălărie nu e o pălărie, ci un șarpe boa care a înghițit un elefant, iar unei flori nu îi mai este frică de tigri și de ghearele lor, înseamnă că vede cu ochii unui copil.”
- tot sâmbătă, 3 februarie, Teatrul Puck ne invită să aflăm despre „Legenda Sfântului Ladislau”…
- iar duminică, 4 februarie, ne delectăm cu pățaniile lui „Ivan Turbincă”, la același teatru îndrăgit de cei mici.
- duminică, 4 februarie, poți (re)descoperi și povestea Muzicanților din Bremen, la Cinema Dacia (Mănăștur) .
- sâmbătă, 10 februarie, descoperă ZekiRumBa, un spectacol nonverbal și interactiv pentru toate vârstele.
- în plus, în perioada 5-9 februarie, copiii au ocazia să își construiască propriile păpuși-personaje și propriile povești de pus în scenă la atelierul de teatru cu păpuși. Detalii: https://goo.gl/CTH4Gz .
#4 African Dance Class with Irina
Dansul e o activitate pentru toate vârstele, iar dansul african are și acest specific colectiv, așa că e o oportunitate bună de relaxare și conexiune cu ceilalți. Atelierul coordonat de Irina se va desfășura săptămânal, la Urania Palace. Prima întâlnire are loc pe 6 februarie, când participarea este gratuită. Detalii aici: https://goo.gl/AEXkLH .
#5 Moara de Vânt
Moara de Vânt este un parc de animale, un loc în care ideea principală este să interacționezi frumos cu animalele. Le poți mângâia, hrăni sau pur și simplu admira în liniște. După o vizită la Moara de Vânt, debordezi de energie pozitivă! În incinta parcului de agrement, vei găsi și un parc de aventură! Detalii: https://goo.gl/CdtjPc .
#6 Drumeție călare – primii pași – inițiere peste văi și dealuri și prin păduri…
Iar dacă tot recomandăm interacțiunea cu animale, nu putem omite drumețiile călare organizate de către TerraMont. Activitățile se vor desfășura cu pornire de la centrul de echitație Stana, cu instructori profesioniști și cai pregătiți pentru echitație de peste 15 ani. Partea bună este că experiența nu este necesară, fiind vorba de o drumeție de „inițiere”. Detalii aici: https://goo.gl/YhYy5r .
#7 Body Percussion
„Un curs deosebit și amuzant în cadrul căruia copii și adulți învață să creeze ritmuri simple sau complexe, chiar și melodii, folosind corpul ca instrument muzical.”
Detalii despre eveniment aici: https://goo.gl/qmDCd3 . Și un exemplu de body percussion:
#8 Dialog cu tinerii
Pe 7 februarie are loc un dialog structurat de tipul unei dezbateri locale care este adresat tinerilor, în primul rând. Evenimentul are loc la Casa de Cultură a Studenților și este o bună ocazie ca elevii să își facă și ei vocile auzite. Din formularul de înscriere reiese că sunt așteptați inclusiv elevii din școala generală, iar una dintre întrebările la care tinerii sunt invitați să răspundă vizează principalele probleme cu care aceștia se confruntă personal în comunitate în care trăiesc. Detalii eveniment: aici, iar formularul de înscriere – poate fi găsit aici: https://goo.gl/929JS7 .
#9 La săniuș, cu schiurile, pe snowboard?…
La acest ultim capitol, depindem de vreme. În zona montană a Clujului, șansele să găsim zăpadă sunt oricum mai mari. Recomandăm să verificați însă și să urmăriți noutățile direct pe paginile de Facebook a pârtiilor de interes (Băișoara, Buscat, Feleacu, Mărișel). În ideea că iarna, totuși, nu-i ca vara și nici nu-i iarnă adevărată fără sporturi și activități distractive cu nasu-n zăpadă, să fie pârtieeeeee…..! 🙂
Vacanță plăcută!