Ziua Roşiei Montane, ediția a 5-a
Pe 6 februarie 2015, Roşia Montană împlineşte 1884 de ani de atestare documentară!
A 5-a ediţie a Zilei Roşiei Montane va avea loc, ca în fiecare an, în zeci de oraşe de peste tot în lume.
Redescoperim, cunoaştem şi valorificăm patrimoniul cultural şi natural al Roşiei Montane prin proiecţii de filme documentare, expoziţii de fotografie sau de obiecte, dezbateri şi mese rotunde, piese de teatru şi târguri de produse artizanale. Iar ca aniversarea celui mai cunoscut sat din România să fie completă, vom avea concerte de tot felul!
»»»»»»»»»»»»»» INTRARE LIBERĂ «««««««««««««««««««
Informaţii despre evenimentele locale vor apărea în curând!
► Ziua Roşiei Montane este un eveniment anual, organizat cu ocazia aniversării atestării documentare a Roşiei Montane, pe 6 februarie. ZRM promovează patrimoniul natural şi cultural de valoare universală a Roşiei Montane şi accentuează necesitatea conservării şi punerii în valoare a patrimoniului, cu potenţial de includere în Patrimoniul Mondial UNESCO.
În fiecare an, evenimentul are loc în zeci de oraşe peste tot în lume, cu implicarea voluntară a tuturor (organizatori, artişti, invitaţi, parteneri).
Ziua Roşiei Montane este un eveniment apartinic şi nu încurajează afişarea de simboluri politice de orice fel sau partizanatul politic şi ideologic. Ziua Roşiei Montane se înscrie în acţiunile Campaniei Salvaţi Roşia Montană.
www.ziuarosieimontane.ro
www.facebook.com/rosia.montana.in.unesco
––––––––––––––––––––––––––––
► Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar acum nu mai puţin de aproape 1884 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman.
Peisajul cultural de la Roşia Montană este compus dintr‐o concentrare extraordinară de vestigii care atestă evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană.
Situl Alburnus Maior – Verespatak – Roşia de Munte – Roşia Montană este reprezentat, în lumina cercetărilor din ultimii ani, de un sistem de exploatare roman excepţional care conservă mai mult de 7 km de galerii, la care se adaugă peste 80 km de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială şi un peisaj presărat de multe urme ale activităţii miniere dintre care excepţionale sunt lucrările hidrotehnice datând din prima jumătate a secolului al XVIII-lea.
Patrimoniul cultural de la Roşia Montană este recunoscut la nivel naţional, monumentele sale fiind desemnate ca monumente istorice de valoare naţională excepţională – 7 dintre ele desemnate ca având valoare naţională şi universală.
Mai multe informaţii: www.rosiamontana.org