Planeta fierbe. Defrișările, industria, miliardele de mașini, consumul excesiv și în general, majoritatea acțiunilor oamenilor, pun întreaga viață de pe Pământ în pericol. În ultimele decenii, cantitatea de poluare a ajuns la valori pe care este imposibil să le controlăm. Din păcate, este aproape imposibil să scăpam de toată poluarea pe care o generăm, însă nu este imposibil să încetinim procesul de poluare și să încercăm să păstram un Pământ care să fie o casă primitoare și pentru următoarele generații.
Ce putem face pentru protecția mediului?
Marea presiune pentru protectia mediului cade asupra guvernelor. Acestea trebuie să găsească soluții și să contureze legi prin care nivelul de poluare să scadă. Nu doar guvernele sunt responsabile, însă. Fiecare dintre noi poate să facă ceva, în general prin schimbarea unor obiceiuri mărunte.
Dacă vrei să contribui la întregul proces de protecție a mediului, iată câteva lucruri pe care le poți face:
- Evită să arunci pe jos! Dacă obișnuiești să arunci ambalaje și gunoaie pe jos, nu mai face asta! Poți chiar să strângi gunoaiele pe care le găsești în drumul tău. Atât plasticul, cât și hârtia procesată sau alte tipuri de ambalaje se descompun destul de greu, făcând ecosistemul mult mai greoi.
- Încearcă să eviți pungile și recipientele din plastic. Este adevărat că la nivel macro, nu vei face mare lucru. Până la urmă, fiecare magazin din lume oferă pungi și recipiente din plastic și de ce să nu recunoaștem, sunt foarte practice. Dacă refuzi să le folosești însă, vei putea să îi convingi și pe alții să facă la fel. În timp, s-ar putea să nu mai fie cerere pentru produse din plastic, iar acestea să fie produse din ce în ce mai puțin.
- Reutilizează. Cu siguranță arunci o mulțime de produse pe care le poți reutiliza. Dacă ai deja pungi de plastic în casă, refolosește-le până în momentul în care se rup.
- Încearcă să nu risipești alimente. În Europa se arunca foarte multe alimente. Toți oamenii au tendința de a-și umple frigiderele cu alimente pe care ajung să nu le mănânce. Încearcă să consumi moderat și să cumperi doar alimente pe care știi sigur că le vei consuma.
- Consumă produse locale! Dacă alegi să consumi produse locale vei câștiga o mulțime de lucruri: vei încuraja producătorii locali și îi vei ajuta să se dezvolte și, de asemenea, vei putea contribui la reducerea poluării generate de transportul produselor peste tot prin lume. O sursă uriașă de poluare este transportul generat de importurile de alimente.
- Plantează! Când ai plantat ultima dată un copac? Dacă nu ai făcut-o, este timpul să începi. Un copac plantat înseamnă un pas în lupta împotriva defrișărilor și o mică gură de oxigen pentru întreaga planetă.
Nu trebuie să faci schimbări majore pentru a proteja planeta, ci doar trebuie să începi. Cu micile schimbări vor veni și schimbările mai mari și oamenii vor fi din ce în ce mai conștienți de impactul pe care îl pot avea la nivel individual.
Articol publicitar