Viața de microbist – mai mult decât bere și semințe
Aveam pe lista de dorințe să merg la un meci de fotbal, cel puțin o dată pe an. Îmi aleg meciul la care să merg cu entuziasmul unui copil în magazinul de dulciuri. Regulile le-am învățat pe parcurs, întrebând ce-i ăla henț, cum se execută un penalty, sau cât durează pauza dintre reprize.
Cu tot progresul tehnologic, televizoarele inteligente nu reușesc să trasmită emoția din tribune. Lăsând la o parte „accesoriile” cu care se înarmează un microbist adevărat, semințe, cipsuri, bere, brichete, tobe, vuvuzele sau fumigene, viața de microbist înseamnă mai mult decât gunoaiele lăsate în urmă pe teren sau vorbele de ocară transmise echipei adverse.
Omul transformă o competiție din aproape orice. Prin joacă învățăm că trebuie să ajungem primii la linia de finiș, că trebuie să îl depășim pe celalalt, că trebuie să sari mai sus, să ai o viteză mai mare, să marchezi mai multe goluri și să dai tot ce poți.
Spiritul de învingător îl cultivi de mic iar semințele cresc în tine, prind rădăcini puternice și îți arată culmile succesului dar și gustul amar al înfrângerii. Pentru fiecare victorie obținută ai făcut sacrificii și ai lăsat bucăți din tine, pe pista de alergare, pe teren, pe scenă sau în fața blocului,la un amical cu copiii din cartier.
Oameni care nu au alergat niciodată un kilometru, care nu au șutat spre poartă sau nu au coborât din fotoliile lor comode pentru a simții vibrația unui meci adevărat – aceștia sunt fanii pentru care joci? Nu e nevoie să fii sportiv ca să savurezi victorile sau să suferi în grup la o înfrângere. Trebuie doar să înțelegi jocul, istoricul sportivului/echipei preferate și oamenii ce însuflețesc competiția.
În Cluj, sportul se mișcă în direcția bună. Am reușit să atragem multe competiții sportive importante, să scoatem oamenii din case pentru a-și susține favoriții. Piele de găină, sentiment de apartenență, adrenalină înecată de fumigene, cântece ce unesc clase sociale diferite, frăție și energie pusă într-un singur scop, acela de a câștiga.
Loredana Giță, redactor Cluj.com