TIFF 2019 | Michel Gondry a inaugurat la Cluj Uzina Filmelor de Amatori

de | | 3 Minute

TIFF 2019 | Michel Gondry a inaugurat la Cluj Uzina Filmelor de Amatori

În premieră în România, proiectul internațional Uzina Filmelor de Amatori ajunge la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Conceptul a fost creat de renumitul regizor, scenarist și producător francez Michel Gondry (Oscar 2005 pentru Cel mai bun scenariu original Eternal Sunshine of the Spotless Mind) și oferă publicului larg șansa de a-și crea propriul film, fără a avea cunoștințe în domeniu.Proiectul pune la dispoziția cinefililor o varietate de spații interioare și exterioare ce oferă multiple posibilități creative, dar și un training de o oră jumătate care începe cu alegerea unui titlu și a temei filmului.

uzina filmelor de amatori

Un spațiu pentru amatorii de film

După ce a făcut înconjurul planetei, fascinând publicul de toate vârstele din Tokyo, Cannes, Frankfurt, Casablanca, Moscova și în alte mari orașe ale lumii, Uzina Filmelor de Amatori s-a stabilit, începând de astăzi, la CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (Strada Lombului FN, Cluj-Napoca). De marți până duminică, între orele 11:00 și 20:00, echipament de filmare complet, 15 decoruri, zeci de costume, stație de montaj și echipe de suport dedicate stau la dispoziția publicului.

uzina filmelor de amatori

„Uzina Filmelor de Amatori nu și-a dorit niciodată să funcționeze ca o școală de film. Este mai degrabă un context care-ți oferă timp să te distrezi cu prietenii și șansa de a pune într-un film o experiență personală sau o poveste creată de tine. Oricine se poate exprima creativ aici.”, a declarat Michel Gondry.


Decoruri de filmare cu tematici diverse

În studio-ul de 500 mp au fost construite 15 decoruri de filmare cu tematici diverse, de la interior de apartament, hol de bloc, un bar, până la sediu de bancă sau vagon de tren, stimulând creativitatea și transpunând participanții în cele mai diverse povești.

uzina filmelor de amatori

„Este o bucurie pentru mine sa fiu la Cluj și să văd acest concept pus în scenă aici. Ideea proiectului a fost de a aduna împreună creatorii de povesti, care nu se pricep la filme”, a precizat Michel Gondry.

uzina filmelor de amatori

Totodată, regizorul, scenaristul și producătorul francez a spus că prin crearea decorurilor s-a încercat surprinderea culorii locale a Clujului. Astfel, găsim la Uzina Filmelor de Amatori o Dacie veche din anii 70, o discotecă, o sală de clasă sau un vagon de tren pe geamurile căruia rulează imagini din Cluj, și care la apăsarea unui buton se luminează sau se întunecă. Un dormitor, un living cu bucătărie, un bar, un târg de vechituri și un ghișeu de bancă, sunt de asemenea printre încăperile special decorate pentru a păstra farmecul transilvănean.„Astea sunt tipurile de decoruri care amuză și impulsionează participanții. Sunt un fel de desert care bucură și provoacă în același timp orice amator de film,” a mai spus Gondry.

uzina filmelor de amatori

3 ore. 1 milion de scenarii posibile

Uzina Filmelor de Amatori va fi deschisă tuturor curioșilor în perioada 31 mai – 31 iulie. Accesul este liber, o rezervare online prealabilă asigurând o sesiune de trei ore de creație și distracție pentru toți iubitorii artei cinematografice.Indiferent dacă vor dori să filmeze secvențe romantice în decorul unui tren, o cină în familie în bucătăria apartamentului sau o urmărire ca-n filme polițiste cu iz de anii ‘70, Uzina Filmelor de Amatori oferă cu generozitate decoruri ce încurajează punerea în practică a celor mai trăznite idei. Este și șansa publicului de a înțelege mai bine rolurile într-o producție de film, parcurgând pașii obișnuiți, de la scenariu, la montaj.

uzina filmelor de amatori

Uzina Filmelor de Amatori este un proiect organizat în cadrul Sezonului România-Franța 2019, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Institut Français și Groupama (www.sezonulromaniafranta.ro).