Utilizarea confecțiilor din inox în industria farmaceutică

de | | 2 Minute

Utilizarea confecțiilor din inox în industria farmaceutică

Industria farmaceutică reprezintă producția industrială de medicamente, cercetarea și dezvoltarea acestora. Produsele farmaceutice sunt destinate, în general, prevenirii, tratamentului sau atenuării simptomelor, evoluției și efectelor bolilor.

Acest domeniu al industriei impune cele mai mari exigențe în ceea ce privește calitatea, tehnologia și materialele echipamentelor farmaceutice. Sterilitatea este o cerință absolută pentru echipamente.

Numai oțelul inoxidabil poate asigura conformitatea cu standardele și specificațiile de calitate pentru echipamentele farmaceutice. Fiabilitatea echipamentelor din industria farmaceutică este esențială. Orice defecțiune sau abatere de la standardul produselor farmaceutice produse va duce la respingerea întregului lot.

Cum trebuie să fie confecțiile metalice pentru industria farmaceutică

Nici o componentă din cadrul acestor confecții metalice farmaceutice care intră în contact cu materiile prime, ingredientele și produsele finite nu trebuie să reacționeze, să excrete sau să absoarbă nimic și, în consecință, trebuie să aibă un efect minim asupra calității produselor farmaceutice produse.

Așadar, toate blocurile de valve, traseele tehnologice și boroscopia trebuie să fie din material rezistent așa cum este inoxul.

Oțelul inoxidabil are următoarele caracteristici principale:

  1. Rezistență ridicată la coroziune și durabilitate;
  2. Rezistență la oxidare la temperaturi ridicate;
  3. Este igienic (fără pori și fisuri pentru pătrunderea murdăriei și a bacteriilor);
  4. Este rezistent la foc.
  5. Are un aspect estetic;
  6. Are caracteristici ridicate de plasticitate, etc.

Industria farmaceutică necesită o mare varietate de structuri metalice inox. În special, mixerele sunt utilizate pentru amestecarea conținutului granular și sub formă de pulbere, rezervoarele sunt utilizate pentru suspensie, granulare și uscare.

Utilizarea reactoarelor farmaceutice

Un bioreactor are o construcție complexă, în interiorul căreia sunt menținute condiții favorabile pentru reproducerea microorganismelor utile. Scopul final al acestui dispozitiv este de a obține volumul dorit de biomasă sau de metaboliți bacterieni. Reactorul este utilizat pentru sinteză, hidroliză, neutralizare, cristalizare, evaporare, omogenizare, dizolvare, tratament termic și alte manipulări chimice.

Vasele reactorului sunt fabricate din oțel inoxidabil. Îmbinările sudate – cusăturile sunt curățate și supuse unui tratament special – pasivarea, care protejează suplimentar sudurile de mediile agresive.

Materialul utilizat pentru fabricarea echipamentelor și instrumentelor din industria farmaceutică trebuie să îndeplinească reglementări și cerințe stricte: trebuie să fie fiabil, steril și realizat cu precizie. În această industrie, oțelurile sunt utilizate cel mai frecvent, deoarece se caracterizează printr-o rezistență sporită la coroziune în medii chimice agresive, motiv pentru care sunt folosite în interiorul produselor de producție.