Unde mergem la schi în apropiere de Cluj?

de | | 6 Minute

Unde mergem la schi în apropiere de Cluj? 

În zilele de iarnă adevărată, când stratul de zăpadă pare așezat confortabil și albul de afară îți năucește ochii în cap, o ieșire în aer rece și curat poate fi chiar binevenită. Dacă te pasionează sporturile de iarnă sau nu te-ai urcat pe schiuri sau pe snowboard niciodată, e totuna – poți oricând să înveți și te încurajăm să o faci.

O recomandare: dacă vrei să înveți să schiezi, dar nu ai echipament, cei de la Turemio oferă servicii de închiriere stand-up paddleboard, caiac, splitboard și schiuri variate – slalom, slalom uriaș, carving, all mountain, freeride & de tură. Merită să închiriezi de la ei deoarece calitatea echipamentelor este net superioară celor pe care le putem găsi la centrele de închiriere clasice din stațiuni turistice. Noi am testat deja SUP și caiac, în toamnă, și am fost cât se poate de fericiți. 

Dacă te încumeți sau chiar tânjești după un timp petrecut în natură, undeva în afara orașului, iată unde mergem la schi în apropiere de Cluj (sau cu placa!):

Pârtia Teleschi Feleacu

Este chiar aici, la doi pași de Cluj (12 km, mai exact). Astfel că dacă nu dispui de foarte mult timp și nici nu te încumeți să parcurgi distanțe mai mari în afara Clujului, e varianta ideală. Pe lângă pârtia mare pentru schi sau snowboard, te mai poți bucura de alte distracții: tubing, rotondo, săniuțe de închiriat etc. Există și o pârtie de inițiere + bandă de urcare.

Pârtia este albastră, cu un grad mic de dificultate, are 765 m lungime, cu o diferență de nivel de 98 m. Teleschi, dar nu și telescaun. Există un centru de închiriere echipament. Alte dotări: tunuri de zăpadă artificială, nocturnă, bandă pentru începători, restaurant.

Pentru informații la zi, de urmărit pagina de Facebook » Partia Teleschi Feleacu.

Unde mergem la schi

Pârtia de Schi Muntele Băișorii

Aflată în județul Cluj, aproape de oraș (la doar 55 km distanță), stațiunea Muntele Băișorii este una dintre destinațiile preferate ale clujenilor, pe timp de iarnă (și nu numai). Poți practica aici, în zonă, atât schi alpin și snowboarding, cât și ciclism montan sau alpinism. Pârtia de Schi Muntele Băișorii are unul dintre cele mai lungi teleskiuri din țară (1035 m lungime)!

Pârtia Băișoara Mare este o pârtie roșie, cu un grad de dificultate mediu, care se întinde pe o lungime de 1.200 m, cu înclinație 17% și o diferență de nivel de 200 m. Fără telescaun. Pentru informații la zi, de urmărit pagina de Facebook » Pârtia de Schi Muntele Băișorii.


(foto: Alma Trad via Stațiunea Muntele Băișorii)

Buscat Resort – Băișoara

Pârtiile de la Buscat sunt printre cele mai frecventate de către clujeni, în fiecare an. Pentru a fi la curent cu starea vremii din stațiune, dar și pentru a urmări condițiile de schiat de la Buscat, puteți urmări pagina lor de Facebook – actualizările și noutățile apar acolo în timp real. Buscat Resort – Băișoara se află la aprox. 60 km distanță de Cluj-Napoca. Pârtiile sunt dotate cu telescaun pentru două persoane, tunuri de zăpadă, centru de închiriere echipament, restaurant și apres-ski.

Pârtii Buscat Resort (starea pârtiilor o puteți găsi aici):

  • Pârtia Buscat 1 » albastră, dificultate mică, 1300 m.
  • Pârtia Buscat 2 » roșie, dificultate medie, 800 m.
  • Pârtia Buscat 3 » neagră, dificultate ridicată, 900 m.
  • Pârtia Buscat 4 » pentru începători, dificultate minimă, dotată cu sistem Babylift la dimensiune redusă, 150 m.
  • Pârtia Buscat 5 » verde, dificultate medie, 1700 m.
  • Pârtie pentru sanie » 200 m.

Buscat Cluj zapada
Foto: instagram.com/colorblissu

Mărișel Ski & Snowboard Resort

Nu la mare distanță de Cluj (aproximativ 40-50 de km), se află și Mărișel Ski & Snowboard Resort. Găsim aici patru pârtii (de dificultate albastră, roșie, neagră) și o pârtie pentru sanie. Telescaunul este pentru 4 persoane, există și două instalații teleschi, nocturnă, tunuri pentru zăpadă artificială, iar parcarea amenajată are 500 de locuri.

  • Pârtia Albastră – ideală pentru începători sau pentru cei care își doresc un traseu mai lung, pârtia are o lungime de aprox. 2.000 m, iar la final, vei putea urca cu telescaunul de 4 locuri. Dacă preferi o variantă mai scurtă, după aprox. 750 m te poți opri și poți urca cu teleschiul (de 2 locuri). 
  • Pârtia Roșie – potrivită schiorilor mai curajoși și mai experimentați, pârtia are aprox. 1.600 m lungime, cu o diferență de nivel de 325 m. Primii 450 m sunt de dificultate redusă (o porțiune de pârtie albastră, așadar, ideală pentru copii sau începători), existând opțiunea de a lua pentru urcare teleschiul pentru o persoană. Ulterior, pârtia devine considerabil mai înclinată, conform criteriilor de pârtie roșie.
  • Pârtia Neagră – destinată celor avansați, pârtia neagră are 1.400 m lungime. Primii 450 m sunt în comun cu pârtia roșie (acea porțiune mai ușoară, tip pârtie albastră, de fapt). Ulterior, cele două pârtii se despart, pentru a se reuni pe ultimii 300 m, până la telescaunul cu patru locuri.
  • Pârtie de săniuș – separat de pârtiile pentru schi și snowboard, pârtia de săniuș este dedicată copiilor și adulților care vor să se bucure de iarnă, dar care nu s-au familiarizat cu sporturile de iarnă.

Pentru a fi la curent cu orice modificări și noutăți legate de Mărișel, urmăriți pagina lor de Facebook. Pentru o mai bună organizare, îți recomandăm să te familiarizezi cu harta pârtiilor.

Unde mergem la schi

Stațiunea Arieșeni

Până la Arieșeni, din Cluj, sunt aproximativ 130 km. Acest lucru nu-i oprește însă pe clujenii pasionați de sporturile de iarnă. La Arieșeni, avem la dispoziție patru pârtii:

  • Pârtia Vârtop 1 » 800 m lungime, cu o diferență de nivel de 220 m, teleschi și nocturnă cu lumini portocalii.
  • Pârtia Vârtop 2 » 430 m lungime, 105 m diferență de nivel, nocturnă cu lumină albă.
  • Pârtia Piatra Grăitoare » 1095 m lungime, telescaun 4 persoane, nocturnă cu lumină albă. Cu două variante de coborâre: pârtia roșie (nivel mediu) și pârtia neagră (nivel avansat).
  • Pârtie pentru sanie » 400 m.
Arieseni harta partii
Hartă: arieseni.pro

SuperSki Cavnic

Ne mai îndepărtăm de Cluj, înspre Maramureș, și ajungem în orașul Cavnic (la 151 km de Cluj). Aici avem la dispoziție 5 pârtii și putem, bineînțeles, închiria echipamentul necesar pentru a ne bucura de iarnă! Detalii despre program, starea pârtiilor și tarife: www.superskicavnic.ro.

  • Pârtie albastră – nivel de dificultate mediu-ușor, 2250 m lungime
  • Roata 1 – nivel de dificultate mediu, 920 m lungime
  • Roata 2 – nivel de dificultate ușor, 1030 m lungime
  • Rainer 1 – pârtie neagră, nivel de dificultate: greu, 800 m lungime
  • Rainer 2 – pârtie neagră, nivel de dificultate: greu, 1000 m lungime
  • Pârtie de sănii – lungime de 50 m, doar că săniile puse la dispoziție de SuperSki Cavnic (nu se merge cu sania proprie, așadar).

unde mergem la schi cavnic

Șuior

La doar 17 km de Baia Mare, în apropiere și de Cavnic, se află pârtiile Șuior. Pârtiile de schi de aici sunt de dificultate medie. Zonele dificile alternează frumos cu zone mai ușoare, astfel că te poți bucura de experiență fie că ești schior experimentat, fie că ești în plin proces de aprofundare. Mai multe detalii aici: www.suior.ro.

Pârtiile din Borșa 

Se anunță un sezon cu surprize în stațiunea turistică Borșa (Maramureș). Pe lângă pârtiile deja existente în zonă, în 2021 au fost inaugurate alte două pârtii, de câte 3 și 4 km lungime, cu telegondolă!

Pârtia Runc – Știol este celebra pârtie al cărei telescaun te poate duce mai aproape de Cascada Cailor. Cu o diferență de nivel de 500 m, pârtia are peste 3 km în total – 2.100 m traseul acoperit de telescaun și încă o porțiune de 1.000 m deserviți de un teleschi. Nivelul de dificultate al pârtiei variază de la simplu-mediu la mediu-avansat în funcție de latura de coborâre (vezi harta aici).

Pârtia Prislop este situată în pasul cu același nume (Pasul Prislop) din Borșa, Maramureș. Având o lungime de 1100 metri, pârtia este dotată cu telescaun și instalație de nocturnă, fiind potrivită (și) pentru începători.

Pârtia Olimpică Borșa a fost inaugurată în decembrie 2021! Pârtia este deservită de un sistem cu 54 de telegondole (de câte 8 persoane) pe o lungime de 2.650 de metri. Timpul de urcare va fi de 7 minute, incluzând oprirea la stația intermediară. Pasionații sporturilor de iarnă vor găsi aici o pârtie albastră de km lungime, respectiv o pârtie roșie de 3 km lungime. Pârtia roșie beneficiază, pe toată lungimea ei, de nocturnă.

partia olimpica borsa 2021
Pârtia Olimpică Borșa