Turnuri și bastioane în Cluj – câte au fost, câte au rămas | #ClujulVăzutAltfel
Din rândul locurilor pitorești din Cluj, zona Vechiului Zid al Cetății ne transpune cel mai adesea în pitorescul medieval. Sigur, lucrurile nu erau prea roz pe-atunci, însă aerul misterios, specific structurilor arhitecturale ce-au supraviețuit Timpului, declanșează și dă frâu liber imaginației.
Admirând Turnul Croitorilor sau fragmente din zidul Cetății Clujului, pe strada Potaissa, ne întrebăm: cum ar fi arătat azi Clujul dacă se păstrau mai multe turnuri și bastioane? Erau mai multe, nu? Ce s-a întâmplat cu ele?
Napuca, Napoca, Clastrum Clus
De la Napuca, ca primă atestare documentară a uneia dintre cele mai însemnate localități ale Daciei romane, până la Napoca, o a doua așezare urbană fondată în anul 124, după distrugerile cauzate de cuceririle romane din 101-102, iar apoi până în perioada medievală, când apărea prima incintă de apărare medievală, Cetatea Clujului a cunoscut perioade înfloritoare, dar și distrugeri ireparabile.
Micuța așezare Castrum Cluj, în secolele IX-X, ocupa doar cam un sfert din cât ocupase în trecut cetatea romană. Până în secolele XIV-XIV, așezarea se va dezvolta însă și va fi ridicată la rang de Oraș Regal (19 august 1316) prin decretul lui Carol Robert de Anjou, iar apoi, în anul 1405, la rang de Oraș Liber Regesc. Este perioada în care orașul primește drepturile de a-și clădi ziduri, turnuri și bastioane de apărare.
Se ridică zidurile și… 20 de turnuri și porți
Cetatea Clujului avea la momentul respectiv 45 de hectare. Încep să se ridice ziduri și turnuri de apărare cu diverse roluri: de apărare, turnuri de colț, turnuri de poartă, turnuri de câmp. Construirea zidurilor a durat până la final de secol XVI, clujenii fiind scutiți prin edictul regelui Ludovic al II-lea din anul 1571 de taxe, datorită eforturilor lor în asigurarea apărării urbei.
S-a ajuns la un total de 20 de turnuri și porți care se aflau în grija diverselor bresle meșteșugărești (de aici și denumirile fortificațiilor). De-a lungul timpului, turnurile își pierd însă menirea inițială și utilitatea, astfel că sunt demolate și suferă distrugeri.
Iată cele 20 de fortificații:
- Turnul Croitorilor, ridicat în sec. XVI-XVII, ca turn de colț, era în urmă cu 500 de ani un important punct de apărare al Cetății, aflându-se în zona cea mai expusă pericolelor. Martor la evenimente istorice importante, Turnul Croitorilor a devenit azi un centru de cultură urbană, fiind singura fortificație medievală cu rol activ în comunitate, în prezent.
- Bastionul Tăbăcarilor
- Bastionul Zidarilor, ridicat în sec. XVI-XVII, demolat în anul 1810
- Bastionul Curelarilor, ridicat în sec. XVI-XVII, demolat în anul 1817
- Turnul de Poartă din Strada Turzii, ridicat în sec. XV, demolat în anul 1841
- Bastionul Postăvarilor, ridicat în sec. XVI
- Bastionul Tâmplarilor, ridicat în sec. XVI-XVII, demolat în anul 1880
- Bastionul Pantofarilor, existent și astăzi, parțial demolat, într-o curte privată de pe strada Potaissa.
- Bastionul Fânului sau Bastionul Cizmarilor, ridicat în sec. XV, demolat în anul 1831
- Turnul Cojocarilor sau Turnul de Poartă din Strada Mănășturului, ridicat în anul 1476, demolat în 1843
- Bastionul Fierarilor, ridicat în sec. XV, demolat în anul 1796
- Bastionul Aurarilor, ridicat în sec. XV, era de o eleganță deosebită și se afla în zona în care astăzi se află Teatrul Maghiar. A fost demolat în anul 1859.
- Poarta Apei
- Turnul de Poartă din Strada Podului, ridicat în anul 1477, demolat în 1868
- Turnul Pompierilor (sau Turnul Lăcătușilor, știut și ca Turnul de pe Strada Săpunului), a fost ridicat în anul 1574, ca turn de câmp. Aflat pe actuala str. Tipografiei, Turnul Pompierilor este unul dintre turnurile de pază ale vechiului oraș medieval care au mai rămas în picioare. În februarie 2017 a fost finalizat concursul de proiecte ce lua în vizor restaurarea și revitalizarea turnului, urmând ca în viitor acesta să fie redat comunității clujene ca spațiu cultural și turistic.
- Bastionul cu creneluri italiene
- Bastionul Rotund
- Turnul de Poartă din Strada Ungurilor, ridicat în sec. XV-XVI, demolat în 1872
- Bastionul Olarilor
- Turnul de Poartă din Strada de Mijloc, ridicat în anul 1449, demolat în anul 1850.
În întâmpinarea exercițiilor noastre de imaginație, vine și o hartă a vechii Cetăți.
În timp ce zidurile separă, iar rostul lor nu par a-și avea locul într-o societate expansivă și dinamică precum cea din zilele noastre, ne-ar fi plăcut să fi supraviețuit mai multe turnuri, ca puncte de observare a orașului, ca centre de cultură urbană, ca punți de legătură cu un trecut pe care nu-l mai înțelegem…
Imagini: wikipedia.org, Ioana Cozmescu & Lucian Nuță