Turnul Pompierilor va fi reabilitat. Se încheie concursul de proiecte!

de | | 3 Minute

Turnul Pompierilor va fi reabilitat. Se încheie concursul de proiecte!

Aflat pe strada Tipografiei, Turnul Pompierilor este unul dintre turnurile de pază ale vechiului oraș medieval care au mai rămas în picioare, în urma demolării, în secolul al XIX-lea, a celorlalte turnuri și ale zidurilor de apărare. Istoria turnului începe în secolul al XVI-lea, când îndeplinea funcția de apărare și asigura intrarea secundară în cetate. Pe-atunci, se numea Turnul Lăcătușilor.

(foto: @rocrri)

Ulterior, începând din anul 1585, a devenit punct de observare pentru semnalizarea incendiilor, rol pe care l-a avut până în istoria recentă, în anul 1936. De-aici și transformarea denumirii sale în Turnul Pompierilor.

Apoi, turnul a fost uitat și abandonat. Cupola de sticlă, pe care Turnul Pompierilor o deține și azi, a fost construită în anii 80. Se intenționa atunci ca spațiul să devină gazda unui muzeu al astronomiei, proiect abandonat. Pentru o vreme însă, turnul a găzduit Muzeul Pompierilor.

După mulți ani de uitare, Turnul Pompierilor va fi reabilitat.

Concursul de proiecte se încheie în 26 ianuarie 2017, urmând ca decizia juriului să fie anunțată în 6 februarie 2017, în cadrul unei conferințe de presă.

Concursul pentru revitalizarea Turnului Pompierilor a fost lansat oficial în 25 noiembrie 2016, fiind gestionat de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Transilvania, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca. Primăria își propune revitalizarea monumentului și reintroducerea acestuia în circuitul turistic. Turnul Pompierilor va fi un spațiu deschis, gazdă a evenimentelor culturale, permanente sau temporare.

Revitalizarea turnului presupune nu doar restaurarea aspectelor cu valoare de patrimoniu, ci și amenajarea obiectivului, regândirea spațiului interior și pietonalizarea străzii Tipografiei, în zona din fața Turnului. 

turnul pompierilor (1)
(
 foto: Ioana Cozmescu)

Premiile concursului sunt următoarele:

I. 365.823 lei – valoarea estimată a contractului de proiectare.
II. 22.000 lei
III. 13.000 lei

Juriul competiției este format din Ligia Subțirică (arhitect șef Cluj-Napoca), Șerban Țigănaș (președintele Ordinului Arhitecților din România), arhitecții Szabolcs Guttman, Irina Meliță, Justin Baroncea, Oana Bogdan și directorul Casei Municipale de Cultură, Florin Moroșanu. Arhitecții Ionuț Radu Filip și Adrian Hagiu sunt membri supleanți ai juriului.

„Turnul Pompierilor este, alături de Bastionul Croitorilor, unul dintre turnurile de pază ale orașului medieval, păstrat în timp, dar singurul care încă nu a fost reabilitat pentru a fi pus în valoare ca obiectiv public de interes pentru locuitorii orașului, precum și pentru turiștii care vizitează Clujul. Acest concurs de soluții este pentru noi o modalitate de a ne asigura că, pe lângă reabilitarea părților din diferite epoci istorice, vom realiza și un obiectiv de valoare din punct de vedere a arhitecturii contemporane. Sperăm ca la acest concurs să participe cele mai creative minți ale arhitecților din România care să ne ofere un proiect de refacere a Turnului Pompierilor cu potențial de a aduce orașului nostru un nou reper arhitectonic și cultural” – declara Emil Boc la momentul lansării publice a concursului.

Așteptăm cu nerăbdare și curiozitate să aflăm care sunt planurile și proiectul ales câștigător pentru revitalizarea Turnului Pompierilor! 😀

turnul pompierilor (3)

(foto: Cholnoky Jenő via Istoria Fotografiei clujene)