Servicii transport funerar | AIRSALM – calitate, siguranță, competență!
„La serviciile cărei firme apelez pentru transport funerar internațional?”, „Ce pași trebuie să urmez pentru procedura de repatriere decedați?”, „Ce acte sunt necesare?”, „Cum aleg firma de repatriere decedați?”… toate aceste întrebări apar inevitabil atunci când ne confruntăm cu situația decesului unei persoane dragi în străinătate.
Airsalm, una dintre cele mai apreciate firme de repatriere decedați și transport funerar internațional, ne-a împărtășit o serie de sfaturi și informații utile pe care ar trebui să le cunoască fiecare dintre noi atunci când se confruntă cu situația unui deces în străinatate. Pentru informații suplimentare, poți vizita unul dintre domeniile lor web : www.airsalm.ro sau www.airsalm.it. De asemenea, pagina de Facebook Airsalm este bogată în informații cu referință la procedura de repatriere decedați din străinătate în România.
Decesul în străinătate, o rată în creștere
Anual, aproximativ 3000 de cetățeni romani își pierd viața in strainatate și sunt repratriați în România.
Între 1900 – 2200 de persoane sunt înhumate sau incinerate de autoritățile din țara în care încetează din viață deoarece familiile nu își permit să suporte cheltuielile necesare serviciului de repatriere decedati. Numarul deceselor in strainatate este mult mai mare decat arata datele oficiale din cauza faptului ca în multe cazuri în care defunctul este înhumat sau incinerat într-o altă țară, familiile nu solicită transcrierea certificatului de deces internațional in România sau la consulatele României în străinătate.
Realitatea rămâne, însă, una tristă: aproximativ 7% dintre românii care pleacă în străinătate nu se mai întorc niciodată acasă!
În caz de deces în străinătate, aveți nevoie de profesioniști!
Decesul unei persoane dragi nu este un moment ușor, iar atunci când ne confruntăm cu situația pierderii unui membru al familiei în străinătate, situația devine și mai grea, fiind amplificată de incertitudine și de întreaga luptă cu birocrația. În aceste situații, este recomandat să apelăm la profesioniști, care să preia tot ce înseamnă serviciu, birocrație, întocmirea documentelor și desfășurarea serviciului de repatriere decedați până acasă, în România.
Organizația Airsalm oferă consiliere gratuită în astfel de cazuri. Cei peste 20 de ani de experiență, dar și parteneriatele cu peste 1000 de firme de servicii funerare în Europa garantează intervenția imediată a echipei Airsalm în caz de deces în străinătate. Oferim soluții imediate la acest tip de probleme.
Publicăm în acest articol câteva informații pe care le considerăm importante în caz de deces în străinătate.
Înregistrarea decesului în străinătate
Trebuie precizat ca unul din demesurile necesare în cazul unei persoane care încetează din viață în afara granițelor este înregistrarea decesului, la sediul primăriei corespondente locației în care a avut loc decesul, care la rândul lor vor transmite informațiile la sediul Consulatului României în țara respectivă. De asemenea, Certificatul de Deces International se poate înregistra și la Consulatul României din străinatate, dar acest lucru este o opțiune, nu este obligatorie.
În cazul în care decesul se petrece în spațiul public, autoritățile locale vor anunța Consulatul României. Informația va fi transmisă, mai apoi, către reprezentanții Ministerului de Interne, care sunt responsabili să contacteze familia/ apropiații defunctului in Romania și să anunțe decesul.
Este foarte important ca serviciile de întocmire a documentelor de repatriere să fie întocmite de aceeași firmă care se va ocupa și de serviciul propriu-zis de transport funerar. Procedând în acest mod, firma de repatriere decedați își asumă responsabilitatea întocmirii documentelor conform legislației în vigoare.
La sosirea în România, Certificatul International de Deces va trebui tradus și legalizat, iar apoi va fi preschimbat cu Certificatul de Deces românesc.
În cazul în care moartea a avut loc în circumstanțe suspecte (crimă, accident etc), demararea procesului de repatriere va fi realizat abia după încheierea investigațiilor necesare de către autoritățile din străinătate.
Pașaportul mortuar și transportul funerar
Transportul funerar internațional se desfășoară doar în conformitate cu legislația internationala, dar și cu prevederile stabilite la nivel internațional, pentru tarile care sunt tranzitate in timpul serviciului de repatriere. Înainte ca repatrierea să fie demarată, trebuie întocmite toate documentele necesare eliberării unui pașaport mortuar de către firma care va executa serviciul de repatriere. În anumite țări este necesar ca documentele să conțină atât apostila, cât și pașaportul mortuar eliberat de Consulatul României din zona de competență unde a avut loc decesul.
Pașaportul mortuar este eliberat atât de autoritățile locale, cât și de instituțiile reprezentate ale României în țara respectivă, pentru țările care nu au aderat la Convenția de la Berlin. Pentru repatrierea urnei cu cenușă umană, rezultată în urma incinerării, NU este necesar eliberarea pasaportului mortuar. Pe baza pașaportului mortuar, împreună cu alte documente necesare serviciului de repatriere (autorizatia de transport, certificatul de îmbălsămare, certificatul international de deces), se va elibera actul de deces în România.
La Airsalm, toate aceste formalități sunt desfășurate cu profesionalism de membrii echipei, astfel încât familia să treacă mai ușor peste întreaga experiență. Echipa își asumă responsabilitatea întocmirii documentelor conform legislației în vigoare pentru fiecare țară.
Ajutorul de deces
Pentru multe dintre familii, costurile necesare serviciului de transport funerar internațional si de înmormântare sunt peste limitele bugetului lor. Din fericire, legislația UE prevede acordarea unui ajutor de înmormântare celei mai apropiate rude a decedatului. Ajutorul de înmormantare se calculeaza în funcție de anumiți factori precum nivelul de venituri al nucleului familial, asistența socială, asigurări, etc.
Cererea pentru ajutorul de deces în cazul in care persoana decedată este pensionar se depune obligatoriu la sediul casei de asigurări din Romania. Cererea de ajutor de înmormântare se mai poate depune și de către persoana cea mai apropiata ca grad de rudenie în țara unde a avut loc decesul, împreună cu declarația de avere aferentă anului fiscal în care a avut loc decesul.
Plata ajutorului se va face de către statul de la care defunctul primea pensia, în cazul în care era pensionar, sau de statul unde persoana decedată își avea ultima residență și unde era înregistrat pentru plata impozitelor. În cazul în care persoana decedată primea pensie de la două țări din UE, ajutorul de deces va fi acordat fie de țara celui mai recent domiciliu, fie de cea în care persoana a beneficiat de cea mai lungă perioadă de asigurare.
Serviciile de repatriere decedați și transport funerar
Dacă familia ta se confruntă cu o situație de acest gen, o decizie foarte importantă care vă revine este alegerea unei firme de transport funerar potrivite. Aceasta trebuie să trateze cu profesionalism fiecare etapă, să demonstreze empatie și să ofere sprijin deplin clienților săi.
Costurile unui proces de repatriere decedați depind de o întreagă serie de factori precum țara în care a avut loc decesul, opțiunea pentru un transport funerar rutier sau aviatic, opțiunea pentru incinerare sau serviciul de repatriere a persoanei decedate în România.
Prețul unui serviciu de transport funerar internațional este format atât din costuri fixe, cât și din costuri variabile.
Costul de transport, taxele necesare eliberării actelor, toate acestea rămân costuri fixe, indiferent de firma pe care o alegeți. Restul costurilor se pun pe seama calității produselor folosite și a serviciului în sine, oferit de fiecare firmă. O organizație cu experiență, cu o gamă extinsă de servicii, poate necesita un buget un pic mai mare la prima vedere. Cu toate acestea, diferența dintre un serviciu de calitate și un serviciu „se poate și așa” este mică. Este important să alegem calitatea!
Concret, un serviciu de repatriere din Comunitatea Europeana în Romania are costuri cuprinse între 2200 și maximum 3000 de euro în funcție de distanță, taxe locale, produsele și serviciile folosite. Colaborând cu firma Airsalm, veți fi informați, încă de la început, care este prețul total, necesar serviciului de repatriere.
În cazul în care familia nu dispune de bugetul necesar unui transport funerar internațional, atunci autoritățile locale vor demara un proces de înhumare sau incinerare din fonduri proprii, pe teritoriul primariei unde a avul loc decesul.
Airsalm, o poveste despre profesionalism și experiență
Să oferi servicii pe o astfel de piață este o adevărată provocare deoarece este necesar nu doar să-ți desfășori activitatea cu profesionalism, ci și să te implici efectiv in orice serviciu ca si cu mar fi vorba de prietenul tau. Airsalm a înțeles aceste aspecte încă de la început și a devenit, în timp, una dintre cele mai apreciate organizații de transport funerar internațional.
Decesul face parte din viața noastră și este o problemă cu care, mai devreme sau mai târziu, ne confruntăm cu toții. Este nevoie ca această activitate să fie facută cu demnitate și respect de către cei care sunt implicați în această activitate.
Airsalm a dezvoltat o rețea solidă de parteneri atât la nivel european, cât și intercontinental. În fiecare an, peste 500 de familii se bazează pe Airsalm în momentele triste din viața lor. Numele AIRSALM este sinonim cu siguranță, calitate, competență, cu garanția că orice serviciu se va termina cu bine!
Date de contact
www.airsalm.ro | www.airsalm.it
RO 004. 0760 715 509
IT 0039 389 162 5052
Facebook: Airsalm