Despre traficul din Cluj și cum putem câștiga mai mult timp
Una dintre cele mai întâlnite probleme din zilele noastre: traficul. Fiind un oraș în continuă dezvoltare, Cluj-Napoca se confruntă zi de zi cu acest inconvenient. Dar cum ne putem adapta, cum putem face față stresului unui oraș în plină dezvoltare și, implicit, uneori poate prea aglomerat? Cu atât mai mult cu cât orele de vârf pot fi puncte culminante de pierdere de timp pentru mulți dintre locuitorii orașului. Suntem din ce în ce mai frustrați de timpul petrecut în traficul din Cluj, timp pe care l-am putea utiliza în scop constructiv.
Astfel, am întocmit o scurtă analiză asupra traficului din Cluj și am venit cu câteva idei pentru a ne ușura această activitate.
Foto: Mădălin Oprea Photography
Cu ce ne confruntăm?
Cluj-Napoca, frumosul oraș transilvănean se întinde pe o suprafață de 179,5 km pătrați și are o populație de aproximativ 318.000 locuitori. Orele de vârf în care se creează majoritatea ambuteiajelor sunt între 07-09:00 dimineața și 15-19 seara. Există în Cluj anumite puncte nodale unde se îngreunează circulația. Acest fapt se întâmplă cu precădere, pe arterele centrale ale orașului, fiind suprasolicitate.
Cauze principale
Clujul se știe ca fiind unul dintre orașele țintă. În acest sens, principala cauză a traficului este dată de faptul că majoritatea activităților din Cluj se întâmplă dimineața, respectiv după amiază – seara. Vorbim de volumul de oameni care se deplasează spre aceleași locații, în același timp. Mulți dintre locuitori – localnici sau turiști – aleg să folosească mașina, ca principal mijloc de transport. Indiferent că este a lor personală, închiriată, taxi sau transfer.
Totodată, drumul european E60, E81 și E576 colindă Clujul din Florești până la aeroport. De aceea, orașul devine adesea un loc de tranzit. Cei care vin dinspre Oradea și se îndreaptă spre direcția Bistrița-Năsăud sunt nevoiți să străbată tot orașul (direcția Est-Vest sau invers). Aceeași problemă o întâlnesc și călătorii ce vin din Nord și se îndreaptă spre Sud (sau Sud-Nord).
Locuri critice
Aruncând o privire de ansamblu asupra situației observăm că nodurile unde traficul din Cluj se desfășoară anevoios au o anumită specificitate. Cea mai intensă situație critică se înregistrează la intersecțiile străzilor ce permit trecerea între cartiere. Exemple: zona podului de la intrarea în oraș dinspre Florești, intersecția străzilor Câmpului – Izlazului – Frunzișului, sensul giratoriu Mărăști – Între Lacuri, strada Donath cu Tăietura Turcului, Bună Ziua – Calea Turzii, etc.
Stradă secundară vs. principală. Intersecțiile create de astfel de străzi sunt problematice. Că fac legătura dintre două cartiere sau că se află ambele în același cartiere, aceste intersecții se confruntă cu supra-aglomerarea. Calea Moților – strada George Coșbuc, intersecția cu sens giratoriu de lângă Kaufland din Mănăștur, intersecția cu podul Garibaldi, intersecția Rosetti cu Eremia Grigorescu, intersecția de lângă Palatul Urania, Plevnei cu Câmpina și Fabricii de Zahăr, străzile Oașului – Bld. Muncii, etc. sunt câteva exemple reprezentative.
Astfel de locuri critice în Cluj sunt numeroase, de la cartier la cartier. Există acele puncte în care circulația stagnează. Oare Clujul nu mai face față pentru locuitorii săi?
Metoda de economisire a timpului în traficul din Cluj
Fiind mari „consumatori” ai traficului clujean, de multe ori ne-am pus întrebarea: cum putem economisi timp? Ne-am bucurat de soluțiile implementate precum crearea benzilor speciale pentru autobuze. Dar, ne dăm seama că, în orele de vârf chiar și autobuzele sunt neîncăpătoare, oricât de des ar circula. Să ai un autovehicul privat este un beneficiu, însă vine la pachet și cu o serie de inconveniente: trafic (» consum), parcare ș.a.m.d. Tehnologia ne vine în ajutor și în acest caz. Există aplicații care ne pot genera noi rute pentru rutina noastră.
Waze
Știm că nu este o noutate pentru toți, însă te poți folosi de waze și în interiorul orașului. Mulți dintre noi suntem obișnuiți să folosim aplicații care să ne ghideze doar în cazul parcurgerii unor rute total necunoscute. Waze este o aplicație gratuită, atât pentru Android, cât și pentru iOS. Chiar dacă știi drumul spre casă, o poți utiliza pentru că această aplicație te anunță în timp real despre starea traficului, străzi în lucru, pericole (gropi, accident) și îți va crea cea mai rapidă rută spre destinație. Există multe străduțe ocolitoare de care, poate, nu știm. Dar waze știe. Și ni le arată.
Maps
Dacă ești un bun cunoscător al orașului și nu ai nevoie de rute ocolitoare, dar vrei să fii la curent cu starea traficului, poți consulta aplicația Maps de la Google. Fiind bine optimizată, aceasta îți va arăta zonele critice din oraș pentru a le putea ocoli. De asemenea, ai ocazia să primești notificări despre ceea ce te interesează.
Tpark
De multe ori pierdem mult timp până reușim să ne găsim un loc de parcare liber. Atât de mult timp, încât blocăm și traficul. Iar, de cele mai multe ori nu reușim să plătim parcarea. Din fericire, ne putem ușura și această activitate. Aplicația Tpark se poate folosi la nivel național. Tot ce trebuie să facem este să memorăm exact zona în care am parcat. Apoi efectuăm tranzacția de plată direct din aplicație.
Toate cele trei aplicații menționate funcționează prin internet. Unele străzi stau nebăgate în seamă, în timp ce altele sunt aglomerate și suprasolicitate. Le știm, ori nu le știm, nu contează. Le putem identifica prin intermediul tehnologiei. Noi optăm pentru economisirea timpului în trafic, de aceea apelăm la ajutoare.
Foto: Cluj.com
Teodora Lipciuc, redactor Cluj.com – Ghid Local