Tinerii clujeni se preocupă de problemele lumii moderne

de | | 3 Minute

Tinerii clujeni se preocupă de problemele lumii moderne – zone de conflict, educație, multiculturalism

Cluj-Napoca este un oraș cu adevărat primitor căci în ultima perioadă găzduiește atât de multe evenimente încât nimeni nu îi poate reproșa că se plictisește. Pe lângă renumitele festivaluri muzicale, concerte care acoperă toate ariile muzicale, la Cluj, oamenii se preocupă și de soarta întregii lumi.

Care sunt principalele provocări cu care se confruntă lumea modernă și cum pot fi acestea gestionate, aflăm de la tinerii din asociațiile (NapoMun, Un Youth România) care chiar și-au propus să aducă pacea în lume. Nu e un clișeu să militezi pentru pace însă pentru a face realizabilă o lume în care domină pacea și bunăstarea popoarelor, este nevoie să militezi serios pentru aceste cauze. Implicarea nu se face prin semnarea condicii de prezență, ea trebuie să fie activă, să fii dispus să îți murdărești pantofii și să iei contact cu problemele pe care altădată le vedeai doar din spatele cortinei.

Zilele acestea orașul găzduiește un eveniment în care tinerii clujeni abordează problemele și conflictele contemporane ale secolului 21. Evenimentul  a reunit participanți din multe colțuri ale lumii, fiind organizat de către Asociația Tineretul ONU din România, filiala Cluj, în perioada 30 august – 3 septembrie. În cadrul conferinței  internaționale, participanții vor simula procesul decizional de la ONU. NAPOMUN este deja la a 7-a ediție iar anul acesta dezbaterea are ca temă Războiul în secolul 21 – Noi probleme de conflict contemporan. 

afis napomun

Care este dinamica evenimentului?

Participanții  simulează procesul decizional de la nivelul Națiunilor Unite. Aceștia reprezintă fiecare câte o țară care face parte dintr-un comitet al UN și discută probleme internaționale. Se încearcă rezolvarea problemelor, sub spectrul punctului de vedere și a bagajului de cunoștiințe, credințe și filtre sociale din țara respectivă. Toți participanții sunt încurajați să participe activ și vină cu soluții adaptate mediului din care survin problemele și provocările actuale.

Multiculturalismul ce caracterizează lumea modernă, este surprins și în cadrul conferinței, unde idei diferite, concepte și viziuni inedite se adună sub aceeași cupolă penntru același scop comun – a face lumea un loc mai bun. Participanții au șansa să discute față în față cu reprezentanții unor asociații importante care au obținut rezultate importante și au un impac major în rezolvarea problemelor cu care se confruntă națiunile în zilele noastre.

Câteva dintre tematicile dezbătute în cadrul conferinței și-au propus să exploreze aria largă de probleme cu care se confruntă tinerii în lume, procesul de învățare a elevilor (învățare prin practică), încrederea în sine, încurajarea tinerilor să se implice în poziții de leadership, diferențele dintre dezbatere și dialog, securitatea țărilor și protejarea civililor din zonele de război. În linii mari, idee de bază care se dorește transmisă până la sfârșitul evenimentului, este aceea că suntem ființe umane și trebuie să găsim căi prin care să trăim ca o adevărată comunitate.

conferinta napomun

Conferința este realizată cu ajutorul Universității Babeș-Bolyai, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Ministerul Afacerilor Externe, Delegații de Tineret al României la ONU, Centrul de Cultură Urbană – Casino, Facultatea de Științe Politice Administrative și ale Comunicării și partnerii.

Participând la conferința de deschidere a evenimentului, mi-a rămas în minte un citat cel puțin interesant: „War does not determine who is right – only who is left.” Bertrand Russell. Citatul sublinează că urmările și pierderile suferite de pe urma unui război, sunt un preț prea mare de plătit doar pentru a dovedi că cineva are dreptate sau nu. Indiferent de provocările cu care avem de-a face, cu toții trebuie să ne preocupăm de problemele lumii moderne, încercând să găsim cele mai bune rezolvări pentru acestea.

Loredana Giță, redactor Cluj.com
Foto: NAPOMUN