Relația dintre tineri și creativitate în cadrul orașelor
Implicarea tinerilor în proiectele dezvoltate în Cluj dă acel dinamism și acea notă de „creativitate urbană” pe care deja le asociem cu personalitatea orașului nostru. Dezvoltarea acestei relații dintre tineri și creativitate în context urban implică diverși factori și anumite particularități ce țin și de relația dintre generațiile tinere și cele mature, discutate în acest episod din cadrul Proiect C, pe care vă invităm să-l urmăriți.
Invitatul lui Florin Moroșanu este András Farkas, Fondator și Director strategic Grupul PONT. Acesta a avut o implicare decisivă în câștigarea titlului, de către Cluj-Napoca, de Capitală Europeană a Tineretului în 2015.
„Orașele sunt acel spațiu fizic și mental unde creativitatea se poate manifesta cel mai bine; deci nu țara sau regiunea, ci localitatea în mod specific, zona urbană, pentru că nivelul interacțiunilor este cel maxim. Pe lângă diversitatea oferită de un oraș, dimensiunile acestuia oferă și omogenitate, în sensul în care spațiul în care se manifestă creativitatea este cât de cât similar pentru toți oamenii care trăiesc și locuiesc acolo.” – András Farkas
Câteva idei și informații care ne-au atras atenția:
- 30% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani și-au exprimat dorința de a pleca din România pentru o perioadă de cel puțin 6 luni. Comparativ, în 2014, 60% dintre tinerii români se gândeau să emigreze.
- Cum își petrec tinerii români timpul liber? Peste jumătate dintre ei ascultă muzică, fiind urmați îndeaproape de cei care vizionează filme sau își petrec timpul alături de prieteni și familie. În mod surprinzător, timpul petrecut zilnic, de către tinerii români, în fața televizorului a crescut semnificativ în ultimii ani.
- De ce este importantă o discuție despre creativitate în contextul orașelor? » „Creativitatea se manifestă atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv. Atât individul este cel care influențează un colectiv să fie creativ, dar și un cadru colectiv influențează persoana să fie creativă.” (András Farkas)
- Tinerii sunt văzuți ca „early adopters” – cei mai dispuși să accepte noul, inovația, să încerce lucruri, fiind într-un proces de învățare și dezvoltare. În același timp, nu trebuie scăpată din vedere calitatea generației actuale de a deveni, peste 20 – 30 de ani, nucleul unui output economic. Astfel, rolul actual al tinerilor în contextul creativității și al urbanului impune o capacitate a orașului de a dezvolta o viziune pe termen lung.
- Generațiile tinere par a fi mai creative decât generațiile mature. Pe măsură ce înaintăm în viață, rămânem creativi, însă pot interveni alți factori – de ex. timpul alocat proceselor creative este redus, din cauza multiplelor responsabilități, dar și spațiul mental devine mai aglomerat.
- „Este fascinant cum poți să conectezi sau cum chiar un oraș devine un mediu în care poți conecta expertiza oamenilor mai în vârstă cu acel dinamism al generației tinere, astfel încât ambii să se ajute reciproc. O idee originală venită de la un tânăr poate să influențeze o decizie sistemică de importanță majoră, dar în același timp, tânărul are nevoie să înțeleagă complexitatea acesteia, pentru a putea fi mai creativ.” – (András Farkas) » exemplu: municipalitatea a implicat tinerii în realizarea Skate Park-ului din Parcul Rozelor din Cluj (creativitatea tinerilor a făcut echipă cu expertiza și capacitatea municipalității de a crea, efectiv, parcul).
–
„Proiect C – despre oameni, creativitate și oraș” este o inițiativă cu rol educativ a Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale Cluj-Napoca, Direcția Casa Municipală de Cultură, care își propune nu doar să explice ce înseamnă creativitatea și alte concepte asociate, ci și să ofere perspective asupra formelor pe care aceasta le îmbracă în variate domenii – precum arhitectura, artele spectacolului, arte vizuale, IT, cercetare, design sau advertising.
Luând forma unor discuții în format video cu invitați din sectoarele culturale și creative, episoadele din cadrul Proiect C le veți putea găsi, publicate pe rând, în categoria specială pe care Cluj.com o dedică proiectului » cluj.com/categorii/cluj-proiecte/proiect-c.