Temperaturile scăzute fac mai mult bine decât ne imaginăm

de | | 3 Minute

Temperaturile scăzute fac mai mult bine decât ne imaginăm

„Mă-nvelesc de frig…” așa începe o poezie a marelui Nichita Stănescu. În contextul din acest articol, metaforia poeziei se traduce ad-literam: mă-nvelesc de frig și corpul meu automat reacționează extrem de pozitiv pentru sănătatea mea. Să înțelegem în amănunt conceptele de criosaună, respectiv crioterapie.

În cultura mondială, este știut că siberienii, scandinavii, populațiile care locuiesc mai aproape de Polul Nord, au obiceiuri bine împământenite în a-și trata diferite boli, dureri, leziuni etc. apelând la forța frigului. Știm cât de benefice și revigorante sunt dușurile cu apă rece, sau trecerea alternativă de la cald la rece, sau simpla utilizare a gheții pentru a ameliora urgent durerile apărute ca urmare a unei lovituri. Toate acestea reprezintă informații valoroase despre puterile terapeutice ale „frigului”: reducerea inflamației, creșterea imunității, calmarea durerilor, prevenirea unor boli, regenerarea celulară.

Principiile criosaunei

Despre criosaună se tot vorbește de mulți ani încoace. Terapia prin frig este un concept care s-a dezvoltat încă din anii 1970, iar tehnologia ultimelor decenii a permis crearea de aparaturi avansate de crioterapie – cu aplicare zonală, criosaună sau chiar criocamere. Aerocrioterapia reprezintă expunerea corpului uman la o răcire simultană, a întregii suprafețe, într-un mediu gazos, cu temperaturi extrem de scăzute.
Contrar ideii de saună așa cum o cunoaștem, criosauna expune corpul uman, pentru o perioadă scurtă (între 1 și 3 minute), la temperaturi cuprinse între -120 și -180 de grade Celsius.

„Cred foarte mult în acest concept pentru că am văzut cu ochii mei rezultate extraordinare”, ne spune terapeutul de la Signature of Beauty Cluj, specializat pe criosaună și masaj. Pe lângă faptul că îți dă un boost de energie incredibil, prin eliberarea de endorfine, criosauna acționează punctual asupra unui set de probleme precum: obezitatea, depresia, probleme dermatologice, reumatologice etc.

”Pielea reacționează la frig și trimite mesaje către hipotalamus, care acționează ca un stimulent pentru funcțiile de reglementare ale corpului. Expunerea pielii la temperaturi extreme declanșează, de asemenea, eliberarea de molecule antiinflamatoare, endorfine, oxigen crescut în sânge și eliberarea toxinelor.”

Șocul termic de scurtă durată într-un mediu controlat ajută organismul să-și descopere echilibrul, să-și reducă nivelul de depresie, stres, reduce celulita și greutatea corporală.

Înghețăm voluntar?

Nu vă speriați, corpul nu îngheață, nici măcar pielea. De la o temperatură normală a pielii de 32,5 grade, se ajunge maxim la 0 grade, în decursul unei ședințe de criosaună. Doar la nivel superficial se manifestă senzația de frig, deoarece aerul proiectat asupra corpului este foarte uscat. Că tot vorbim de aerul proiectat, procedura criosaunei se bazează pe azot lichid. Azotul este un gaz natural complet netoxic, care formează 78% din aerul pe care îl respirăm.

Procedurile pot fi realizate, așadar, într-o cabină individuală în care este expus frigului doar corpul, de la gât in jos, sau într-o criocameră (adică o cabină închisă, pentru una sau mai multe persoane, în care este expus tot corpul). „În criosaună, temperatura se obține cu ajutorul azotului lichid și poate ajunge la circa -180°C, iar în criocameră temperatura este obținută cu ajutorul compresoarelor frigorifice electrice de putere mare, temperatura ajungând la aproximativ -120°C”.

În cursul procedurii de criosaună, persoana intră doar cu lenjeria intimă, mănuși și ciorapi groși. Se reglează înălțimea podelei astfel încât umerii pacientului să fie la nivelul marginii de sus a cabinei, apoi acesta este expus unui amestec rece de vapori de azot lichid și aer. Diminuarea temperaturii de la -20°C la temperatura dorită (maxim -180°C) se produce în mai puțin de 30 de secunde. Temperatura pielii scade rapid la 0°C și apoi, prin intensificarea circulatiei periferice, ajunge la 35°C

Principiile crioterapiei sunt utile și în procedurile de tratament și recuperare după traumatisme sportive, sau de refacere rapidă după un efort prelungit. Cu ajutorul criosaunei se pot trata eficient și o parte dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice.

Vorbind din experiență personală, recomand „cu căldură” să încercați măcar o dată această experiență. În Cluj există câteva locuri care oferă servicii de criosaună. Dar recomandarea mea este să încercați să vă păstrați calmul și să profitați la maxim de moment, deoarece astfel veți putea obține toate foloasele terapiei prin frig. Dacă vă speriați de posibilitatea iminentă a senzației de frig, probabil că frica vă va împiedica să simțiți ceea ce contează cu adevărat: revigorarea unică a criosaunei.