Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

de | | 8 Minute

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

Chestiunea colaborării public – privat este specifică și extrem de acută și pentru domeniul cultural. Datele statistice de la nivel național prezintă situația extrem de clar. În fond, o situație previzibilă și ușor de descris: cultura se consumă în porții limitate, în funcție de venit, de regiunile de dezvoltare și de nivelul de studii.

La nivel național, teatrul este poate unica instituție culturală care are o slabă reprezentativitate în mediul rural. De asemenea, prezența în mediul urban este determinată de genul serviciilor culturale oferite dar și de numărul propriu-zis al acestor așezământe. Astfel, teatrul, ca activitate culturală, devine dependent de spectator, aspect ce se resimte aici mai mult decât oricare alt domeniu.

?Adrian Ciorbă

Teatruincluj.ro

Reieșind din aceste realități dar și din dorința de a stimula spectatorii să meargă la teatru, să-l cunoască și să trăiască experiențe revelatoare, a fost creată platforma teatruincluj.ro. Destinată publicului ,,fidel de teatru INTERDEPENDENT”, platforma prezintă calendarul comun al spectacolelor din Cluj-Napoca.

De asemenea, inițiativa dorește să încurajeze comunicarea între actori și, totodată, să intensifice parteneriatul dintre sectorul public și cel independent în domeniul cultural.

#Teatrul Național ,,Lucian Blaga”

,,Teatrul este imaginea vie a culturii unui popor, iar un teatru cu sălile pline este imaginea unui popor viu, alert și atent la pulsul vremurilor pe care le trăiește.” – Mihai Măniuțiu, Manager al Teatrului Național Cluj-Napoca

Cine nu a fost niciodată la acest teatru? Pare o întrebare neverosimilă pentru că este imposibil să nu se fi ivit vreodată un motiv frumos ca să mergeți la Teatrul Național ,,Lucian Blaga”. Totuși, dacă nu s-a întâmplat acest lucru, să nu tolerați mult o asemenea scăpare. Un motiv bun și gratuit este chiar Noaptea Porților Deschise!

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

Scurt istoric

Istoria acestei instituții culturale coboară în timp, la începutul secolului XIX, împletindu-se armonios cu destinul Teatrului Maghiar de Stat. Astfel, până în anul 1919, exista doar o singură instituție teatrală – Teatrul Național Maghiar din Cluj. Sediul inițial al acestei instituții se afla pe strada Mihail Kogălniceanu pentru ca după anul 1906 să se stabilească în clădirea din Piața Ștefan cel Mare. Edificul actual a fost construit între 1904 – 1906 și este realizarea arhitectului Ferdinand Fellner, fiind promotorul primului program arhitectural din Transilvania destinat în exclusivitate spectacolelor.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

Între 1940 – 1945, în această clădire revine echipa maghiară a teatrului, cea care între anii 1919 – 1940 și-a desfășurat activitatea în teatrul de vară aflat în proximitatea Parcului Central, iar după 1945 până în prezent în acest edificiu funcționează Teatrul Național și Opera Națională Română.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

De ce să merg la teatru? 

Teatrul înseamnă libertate și emoție. Aici creația și arta ne este servită necondiționat, în forme și expresii nealterate, vii, diverse, adevărate și, uneori, șocante.

La teatru poți vedea o adaptare reușită a operelor shakespeariene, accesibile și într-o perfectă armonie cu bagajul cultural al comunității clujene, te poți pătrunde de filosofiile existențialiste, de o răvășitoare profunzime extrase din creațiile scriitorilor ruși, poți iniția un dialog interior în care dezbați ,,Procesul” lui Kafka, cel citit, și cel pus în scenă de maeștrii actori, poți admira interiorul superb al Sălii Mari, cel care te duce cu gândul la Belle Époque.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

#Teatrul Maghiar de Stat

,,Oamenii vin la teatru ca să tacă împreună” – Yuri Kordonsky, regizor

Din experiența personală pot spune că, mulți oameni, atunci când aud de Teatrul Maghiar sunt puțini reticenți. Această ușoară ezitare vine din faptul că puțină lume știe că la teatrul de pe strada Emil Isac, nr.28, spectacolele sunt subtitrate simultan și în română.

https://www.facebook.com/TeatrulMaghiarCluj/videos/1666424190097865/

Scurt istoric 

Istoria Teatrului Maghiar de Stat din Cluj este una remarcabilă, fiind intim legată de istoria comunității și a orașului de pe Someșul Mic. Cea mai veche companie teatrală de limbă maghiară din țară, după cum este considerată de istorici, Teatrul Maghiar de Stat a fost înființat ca instituție în anul 1792. Având sediul inițial pe strada Mihail Kogălniceanu, pe locul în care astăzi se află clădirea Colegiului Academic, Teatrul Maghiar de Stat a funcționat în perioada 1906 – 1919 și între anii 1940 -1945 în clădirea în care se afla actualul sediu al Teatrului Național ,,Lucian Blaga”.

În prezent, Teatrul Maghiar de Stat se bucură de recunoaștere națională și internațională, iar din aprilie 2008 este membru al Uniunii Teatrelor din Europa. Distingându-se atât prin trupa excepțională de actori și regizorii remarcabili, dar și prin calitatea spectacolelor care sunt puse în scenă, Teatrul Maghiar de Stat este unic datorită faptului că îmbină tradiția teatrală maghiară cu școala regizorală românească.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

De ce să merg la teatru? 

Pentru experiență, desigur! Un alt motiv la fel de important ar fi faptul că, acest teatru, prin spectacole, scenografie și comunicarea cu spectatorii propune un limbaj teatral progresiv, în acord cu actualele tendințe internaționale. Activitatea instituției este una intensă și îndreptată pe mai multe paliere, aici organizându-se în mod regulat seri de teatru-lectură și programe culturale comunitare, pe lângă clasicele reprezentări, bineînțeles.

#REACTOR de creație și experiment

“Să-i ducem pe consilierii locali la teatru. Facem spectacole pentru ei!” – reacților celor prezenți la dezbaterea despre soarta teatrului independent, 15 octombrie 2015  

Ce este teatrul independent? Dacă vă frământă această întrebare, veniți la REACTOR, pe strada Petofi Sandor, nr.4 și veți afla negreșit.

Fenomenul poate fi descris ca pe ceva nou, diferit, intens, bine ancorat în realitatea socială, și greu de susținut financiar pentru că, am spus, în sectorul cultural se obțin greu banii iar dacă mai ești și independent este extraordinar de anevoios.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

Scurt istoric

REACTOR de creație și experiment a luat ființă în luna martie a anului 2014. Inițiatorii acestui proiect îndrăzneț, care s-a dovedit a fi unul de bine-venit în comunitate, sunt Oana Mardare și Doru Taloș. Oana este absolventă a secției Actorie a Facultății de Teatru și Televiziune al Universității ,,Babeș-Bolyai”, ambii desfășurându-și studiile masterale  la Barcelona.

Experiența acumulată în străinătate i-a inspirat să conceapă acest spațiu profesionist, în clădirea unei foste tipografii, împreună cu o echipă de actori, un consultant administrativ și un teatrolog și specialist în PR.
Spectacolul de dubut ,,Caută o Reacție!” s-a bucurat de un succes impresionant, evenimentul- maraton reușind să adune 1000 de spectatori.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

A urmat recunoașterea din partea publicului și dezvoltarea altor proiecte de succes cum ar fi ,,Sub Reflector” și Mini REACTOR. Echipa de actori este una valoroasă, mulți dintre ei fiind distinși cu premiul UNITER.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

De ce să merg la teatru? 

Ca să găsești o reacție deși, după un spectacol marca REACTOR, este foarte probabil să descoperi o avalanșă de reacții. Ideile și sugestiile se vor confrunta intens, iar adevărurile crude inspirate din realitatea cotidiană se vor arăta într-o formă diferită, profundă așa cum, de multe ori, ezităm să le vedem.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

#Fabrica de Pensule

O Fabrică care produce artă și este cunoscută în întreaga lume se află la Cluj, pe strada Henri Barbusse, nr. 59-61.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

Scurt istoric

Istoria spațiului de creație și difuzarea a artei contemporane, așa cum se definește actuala Fabrică de Pensule, se leagă intim de istoria Fabricii de Pensule și Perii, cunoscută în anii 1970 drept cea mai mare din România.

În 2009, spațiul reînvie sub semnul artei. În prezent, Fabrica de Pensule reprezintă cel mai inovativ spațiu de creație din țară, fiind o prezență constantă în societate prin evenimentele pe care echipa de actori și artiști le desfășoară în atelierele de aici.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

De să merg la teatru?

Pentru a vedea cum se poate transforma un spațiu industrial într-o locație prietenoasă pentru artiști și public. Pentru a experimenta noi senzații și a intra în contact cu viziuni interesante și pentru a cunoaște oameni deosebiți.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

Un alt motiv ar fi acela că aici poți descoperi o lume frumoasă care locuiește în orașul nostru.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

#ZUG. Zone

„ZUG.zone este un spațiu cultural independent care are deschidere și spre maghiari și spre români. Din experiența profesională pe care am acumulat-o până acum am observat că pe unii maghiari nu îi preocupă multe dintre evenimentele românești și de aceea ne-am gândit să aducem publicul împreună.” – Csoma Nora

Pe când începea REACTORUL să trezească reacții în public, cam tot pe atunci își începea activitatea și trupa de teatru clujeană Váróterem Projekt. Se poate spune că cele două trupe sunt intim legate între ele, cel puțin prin prisma anului în care au demarat proiectele.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

Scurt istoric

ZUG.Zone este un spațiu cultural independent, cunoscut publicului ca un loc în care se desfășoară spectacole, concerte, jam sassions, proiecții de film. Deschis în luna octombrie a anului 2014, situat acum pe strada Traian, nr.40-42, spațiul ZUG propune o nouă perspectivă nu doar asupra creativității, mixând cultura underground, cu teatrul și spectacolul, ci încearcă să redefinească prin artă prejudecăți istorice și modul în care relaționăm cu alți oameni.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

Spațiul ZUG.Zone este amplasat în clădirea cu cel mai înalt horn din Cluj, care prezentă în sine o raritate pe care publicul o vizitează constant.

Acest spațiu cultural s-a născut datorită efortului trupei Váróterem Projekt. Treptat echipa s-a mărit și a început să desfășoare o serie de proiecte inovative și bine primite de publicul clujean. Repertoriul trupei include spectacole, proiecte de muzică, de film și petreceri.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

De ce să merg la teatru? 

Merită să mergi la teatru oricând, indiferent de locația în care are loc spectacolul, însă dacă acest eveniment are loc în clădirea cu cel mai înalt horn din Cluj este un motiv excelent de a savura o porție de teatru și un tur ghidat.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

#Create. Act. Enjoy

“Într-un fel, îi încurajăm pe oameni să iubească teatrul, și să fie alături de teatru, să meargă la teatru, fie că e român, maghiar, independent.” – Cristian Pescariu

Imaginați-vă teatrul în locuri neobișnuite. Iar acum aflați că spectacolele ajung în spitale, în stațiile din oraș, în stradă. Este un vis frumos iar cei de la Create.Act.Enjoy îl colorează creativ la fiecare reprezentație.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

Scurt istoric

Actorii, regizorii și fotografii profesioniști au pus bazele minunatei companii independente de teatru și film pe care au numit-o sugestiv Create.Act.Enjoy. Cu o puternică înclinație spre activitățile comunitare, pe educația non-formală și dezvoltare personală, echipa companiei independente are un repertoriu bogat de evenimente, care-i recomandă ca unul din cei mai curajoși promotori ai culturii independente din Cluj.

Inspirația pentru proiecte și-o găsesc în societatea contemporană, în problemele și frământările ei, iar curajul, inițiativa, optimismul, imaginația și talentul îi ajută pe oamenii de la Create.Act.Enjoy să dăruiască fericire altor oameni.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

Ca o recunoaștere a activității prolifice, echipa Create.Act.Enjoy a fost distinsă în toamna anului 2017 cu premiul Excelenția la categoria Sănătate.

De ce să chemi teatrul la tine? 

Fiecare om este un creator, iar realitatea cotidiană oferă mereu resurse frumoase, inedite pentru a ne dezvolta creativitatea, de a ne cultiva spiritul obiectiv și a găsi soluții pentru orice frământare. În acest mod, terapia prin artă, atelierele creative de teatru și improvizație ne vor oferi cea mai frumoasă experiență pe care o putem trăi  alături de alți oameni dar și în relație cu noi înșine.

Bunele practici ale spectatorului urban: teatre în Cluj

#Hai la teatru!

 

Imagini: Teatrul Național ,,Lucian Blaga”, Teatrul Maghiar de Stat, REACTOR de creație și experiment, ZUG.Zone, Create.Act.Enjoy

 

Surse:

Barometrul de Consum Cultural 2016. O radiografie a practicilor de consum cultural

www.teatrulnationalcluj.ro

www.huntheater.ro

www.fnt.ro

www.clujulcultural.ro

www.ziardecluj.ro