Mărțișorul nostru drag, roșu împletit cu alb | Târguri de mărțișoare din Cluj [FOTO]

de | | 7 Minute

Târguri de mărțișoare din Cluj

Un simbol al primăverii este mărțișorul. De ani și ani, mărțișorul este considerat o adevărată sărbătoare, pentru că marchează începutul primăverii. Orașul e deja pregătit de sărbătoare, fiindcă nenumăratele târguri de mărțișoare din Cluj sunt gata să-ți ofere cadoul perfect pentru mama, bunica, sora, prietena sau chiar mătușa preferată.

Legenda mărțișorului

Această frumoasă sărbătoare are foarte multe legende. Una dintre ele provine din Moldova, prin care se spune că acum ceva timp, exista o vrăjitoare a iernii, care se încăpățâna să lase primăvara să-și intre în drepturi, așa cum se cuvine. Zâna primăvară, a recurs la un gest extrem, pentru că a observat că nu reușește să ajungă la o înțelegere cu vrăjitoarea. Așa că, aceasta s-a hotărât să-și taie un deget, iar sângele care s-a scurs, a căzut pe zăpadă. Picăturile de sânge fiind foarte calde, au topit pe loc toată zăpada. Astfel, iarna vrând-nevrând a fost alungată. Și de atunci se spune că șnurul mărțișorului simbolizează de fapt „împletirea” dintre albul pur al zăpezii și roșul intens al sângelui.

În tradiția populară, se spune că Baba Dochia a tors firul mărțișorului (funia de 365/366 zile), atunci când aceasta urca cu oile la munte. Astfel, se spune că firul mărțișorului reprezintă totalitatea zilelor dintr-un an. Primele 9 zile ale lunii Martie au o semnificație aparte. Se spune că aceste zile sunt cele mai capricioase și schimbătoare, așa cum sunt în general, femeile. Tot de la Baba Dochia a pornit și tradiția prin care fetele și femeile trebuie să-și aleagă o babă, iar în funcție de vremea din ziua aleasă, așa vor fi tot anul (frumoase, urâte, vesele etc.).

Deși există numeroase legende, originea exactă a mărțișorului nu o știe nimeni. Având în vedere că această sărbătoare este prezentă atât la români, cât și la bulgari (aici sărbătoarea poartă denumirea de Martenita), este considerată ca fiind într-o legătură cu substratul comun daco-tracic.

Tradiții de mărțișor

În satele din Transilvania, mărțișoarele se agață de ferestre, de poartă sau de coarnele animalelor, pentru îndepărtarea răului și a deochiului.

Moldova și Bucovina sunt zonele fruntașe atunci când vine vorba de tradiții de mărțișor. Fetele oferă mărțișoare flăcăilor, iar de 8 martie, aceștia „le întorc” gestul și le cumpără fetelor flori.

În Banat, fetele nemăritate trebuie să se spele pe față cu zăpadă pentru ca acestea să fie iubite, iar dacă vor să se mărite, trebuie să se spele cu apă adunată de pe frunzele fagilor.

Dobrogea are o tradiție interesantă. Mărțișorul trebuie purtat până la venirea berzelor, iar după aceea, mărțișorul se aruncă spre cer, cât de sus se poate. Cu cât mărțișorul va fi aruncat mai mult spre cer, cu atât fericirea va fi mai mare și mai înaripată.

Colecție impresionantă de mărțișoare

Anul acesta avem în Cluj „Cea mai mare colecție de mărțișoare”, o expoziție fascinantă, care cuprinde peste 5000 de mărțișoare. Mare parte dintre acestea au fost create înainte de anul 1990 și pur și simplu devii nostalgic când vezi frumoasele mărțișoare. Această expoziție este unică în lume datorită numărului mare de mărțișoare existente, dar și datorită faptului că mărțișoarele sunt structurate pe diverse categorii (de exemplu în funcție de materialul din care mărțișorul este confecționat). Mărțișoarele predominante sunt cele din metal, fiind reprezentative pentru perioada comunistă. Cea care deține această impresionantă colecție este Ingeborg-Marta Bogdan. Perioada în care puteți vizita expoziția este între 27 februarie și 9 martie, la Turnul Croitorilor, iar intrarea este liberă.

primăvarăTârguri de mărțișoare din Cluj Târguri de mărțișoare din ClujmărțișorTârguri de mărțișoare din Cluj

Unde găsim mărțișoare în Cluj?

Dacă sunteți în căutarea mărțișorului perfect, trebuie doar să mergeți prin centrul Clujului, pentru că milioane de mărțișoare abia așteaptă să fie admirate. Mărțișoarele din acest an sunt cu adevărat speciale. Fie că sunt de sticlă, porțelan, lemn, metal, ceramică, fimo, fie că sunt croșetate, pictate, sau chiar din ciment, mărțișoarele sunt gata să te surprindă. Există mărțișoare pentru fiecare buget. Așadar, cu siguranță vei găsi mărțișorul perfect într-una din locațiile următoare:

Piața Muzeului

Târguri de mărțișoare din Cluj
primăvară

Târguri de mărțișoare din Cluj Târguri de mărțișoare din Cluj Târguri de mărțișoare din Cluj Târguri de mărțișoare din Cluj

Piața Unirii

   mărțișor Târguri de mărțișoare din Cluj Târguri de mărțișoare din Cluj Târguri de mărțișoare din Cluj Târguri de mărțișoare din Cluj

Bulevardul Eroilor

Târguri de mărțișoare din Cluj

Piața Avram Iancu

Târguri de mărțișoare din Cluj Târguri de mărțișoare din Cluj Târguri de mărțișoare din Cluj Târguri de mărțișoare din Cluj Târguri de mărțișoare din Cluj Târguri de mărțișoare din Cluj Târguri de mărțișoare din Cluj

Alte locuri de unde puteți achiziționa mărțișoare

Au fost aprobate 16 amplasamente pentru comercializarea produselor specifice zilelor de 1 și 8 martie, în perioada 21 februarie – 8 martie 2020, de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

  • Piața Muzeului
  • Str. Observatorului – CTP – căminele studenţeşti
  • Calea Mănăştur nr. 91 – CTP
  • Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 133-135
  • Str. Donath – vis a vis de Casa Radio
  • Piața Zorilor
  • Piața Flora
  • Piața Hermes
  • Bd. Nicolae Titulescu nr. 165 – CTP
  • Calea Floreşti nr. 75
  • Str. Dâmboviţei – Tribunu Vlăduţiu
  • Calea Floreşti – magazin Supeco
  • Str. Unirii – capăt CTP
  • Str. Fabricii – Kaufland
  • Str. Aurel Vlaicu nr. 3 – CTP
  • Str. Argeş – trotuar CTP

Alexandra Pricop, redactor Cluj.com

Fotografii: Cluj.com
Informații: traditii-superstitii.ro, advu.ro, pensiuni.ro