Un tablou pe săptămână sau despre cum rețelele de socializare se pot transforma într-un spațiu al artei | Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Atunci când vine vorba de așezământele culturale din România părerile sunt împărțite. Ceea ce putem să constatăm în baza datelor empirice este faptul că parcă-parcă apetența pentru artă și produsul cultural crește și la noi. Există însă și temeinice motive de pesimism. Asistăm încă la o înlănțuire vicioasă de circumstanțe și, mai mult decât atât, încă nu ne-am debarasat de acel etern neajuns al nostru – cultura nu este una dintre prioritățile momentului prin urmare și banii sunt puțini aici.
Foto: Victor Petric
Cu toate acestea, sunt și inițiative care merită toată atenția noastră pentru că nu doar că sunt ingenioase și demne de urmat ci sunt un indicator al faptului că instituțiile culturale de stat manifestă deschidere și se adaptează la condițiile timpului pe care îl trăiesc.
În acest sens, un exemplu de bune practici este și Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, care prin inițiativa „Muzeul interactiv” și-a propus să aducă valorosul patrimoniu de care dispune mai aproape de publicul larg. Structurată pe mai multe direcții – Exponatul săptămânii, Exponatul lunii, Valori ale artei de patrimoniu în colecții private – inițiativa dorește să facă arta accesibilă și disponibilă pentru toate categoriile de public avansând mediul virtual ca spațiu de cunoaștere și socializare a publicului cu opera de artă.
Inițiativa ni se pare binevenită nu doar prin referire la rezultatul direct – că pune în valoare operele din patrimoniul Muzeului de Artă prin acele „biografii” care ne introduc în universul creatorului, în tematica operei sale și a mesajului picturii, sculpturii, schiței sau basoreliefului prezentat – ci și prin faptul că această instituție culturală își afirmă explicit rolul de a educa publicul ieșind în întâmpinarea acestuia în afara galeriilor tradiționale. Aceast proces de regândire a muzeului ca instituție publică este o măsură indicată și sănătoasă fiind un indicator clar al schimbării mentalităților, al părăsirii ,,turnului de fildeș” și al rigidității abordărilor în comunicarea instituției cu publicul larg.
Noi am descoperit frumoase picturi doar printr-un click. Ne-a plăcut ideea și ne-am gândit că este o recomandare bună nu doar pentru cei care iubesc arta și frecventează cu regularitate expozițiile și galeriile de artă ci este o metodă excelentă și chiar indicată de diversificare a conținutului cronologiei de pe rețelele de socializare, căci prea ne-am săturat de mesaje politice care populează aceste,,colțișoare” virtuale.
Informații utile
Pentru a vizita Muzeul interactiv click AICI – acces non-stop, din orice colț al lumii!
Pentru a vizita sălile Muzeului de Artă, aflat în frumosul Palat Bánffy, trebuie să știi:
Adresă: Piața Unirii, nr. 30, Cluj-Napoca
Orar: Miercuri – Duminică: 10:00 – 17:00 (ultima intrare la 16:30)