Studenți clujeni cu care ne mândrim: Anna Bugár: „Nu ar trebui să ne limiteze ceea ce alții gândesc despre noi”

de | | 6 Minute

Studenți clujeni cu care ne mândrim: Anna Bugár: Nu ar trebui să ne limiteze ceea ce alții gândesc despre noi”

Vă povesteam luna trecută de succesul pe care 4 studenți din Cluj l-au avut la o competiție internațională de studii de caz din SUA. La începutul lunii martie, ei au câștigat locul I la competiția NIBS Worldwide Case Competition care a avut loc în Iowa, SUA. Acolo au concurat împotriva altor echipe din țări precum Canada, Olanda, Germania, Danemarca, China, Coreea de Sud, Guatemala, Finlanda, Irlanda, Ungaria, Belgia și SUA. 

Echipa celor 4 studenți care au adus premiul I acasă a fost reprezentată de către Sarolta Zsófia Albert (Finanțe și bănci, anul II, LM), Krisztina Bokor-Tóth (Management, anul III, LM), Kende-Ferenc Pastor (Management, anul III, LM) și Anna Bugár (Finanțe și bănci, anul II, LM). Toți studiază la Facultatea de Studii Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB și sunt membri ai Clubului de Consultanță în Afaceri GTK (organizație studențească din cadrul FSEGA). 

Am cunoscut-o pe Anna și-am povestit cu ea despre concurs, despre probele pe care le-au avut de rezolvat în cadrul competiției, despre experiența ei în cadrul concursurilor internaționale și despre oportunitățile de viitor din țară. 

Studenti-clujeni-cu-care-ne-mandrim-Anna-Bugar-„Nu-ar-trebui-sa-ne-limiteze-ceea-ce-altii-gandesc-despre-noi-3

Anna este clujeancă și studiază în orașul natal, așa că putem cu ușurință să spunem că face parte din categoria clujenilor cu care ne mândrim 🙂. Pentru ea, victoria din SUA nu este prima, căci anul trecut, în octombrie 2022, a făcut parte dintr-o altă echipă formată tot din studenți ai FSEGA care au câștigat Competiția de Business and Management Case din Guadalajara, Mexico. 

4 studenți clujeni, campioni în SUA la campionatul internațional de studii de caz

Pe plan personal, participarea și câștigarea unor competiții în care concurezi împotriva altor tineri care provin din universități și țări care le pun la dispoziție resurse mult mai puternice decât cele pe care noi le avem este o adevărată bucurie și satisfacție. Cu toate acestea, lecția pe care am învățat-o de la Anna este că ceea ce îți aduce succesul este colaborarea cu ceilalți și încrederea pe care trebuie să o ai în ei.

„În echipa noastră sinergia a fost acolo. Fiecare membru al echipei a știut ce trebuie să facă. Am comunicat foarte bine și am creat un flow foarte bun de muncă.”

Anna spune că în economie și în afaceri sinergia este importantă și, chiar dacă uneori lucrezi individual, trebuie să îți pui încrederea în partenerii tăi și să speri că rezultatul final va urmări același scop și va reprezenta un întreg care să-ți aducă câștigul. 

„NIBS e o competiție extrem de grea, extrem de obositoare. Ce ne-a ajutat enorm a fost echipa – sinergia și faptul că am putut să comunicăm foarte bine. Fiecare din echipă are rolul lui. Eu de obicei analizez situația, cineva face finanțele, cineva face marketing și cineva strategie și implementare. A trebuit să avem încredere unul în altul, pentru că nu am avut timp să ne consultăm între noi. Am sperat că o să fie ok.” 

Pentru competiția NIBS, participanții au avut de rezolvat o probă la nivel național, iar pe baza punctajului au trecut în etapa următoare care s-a desfășurat în SUA. Acolo au avut 6 zile de concurs unde, în cadrul fiecărei etape, au fost nevoiți să găsească soluții pentru cazuri/probleme reale de sustainability crisis sau supply chain

Studenți clujeni cu care ne mândrim Anna Bugár „Nu ar trebui să ne limiteze ceea ce alții gândesc despre noi” (9)

Echipa din care Anna a făcut parte a reușit să aibă punctajul cel mai mare încă din prima etapă a competiției, iar mai apoi, în SUA , au reușit să câștige 5 din cele 6 cazuri pe care le-au analizat pe parcursul celor 5 zile de competiție. 

Au concurat împotriva studenților din Finlanda, Ungaria, Olanda, Germania și Canada, însă în final, studenții de la UBB au reușit să găsească soluțiile cele mai eficiente pentru problemele companiilor pe care le-au analizat. 

„Ceilalți au avantaje pentru că vin din țări care au resurse mai multe în comparație cu noi, au oportunități mai multe. Dar anul acesta, FSEGA a câștigat două competiții internaționale de studii de caz și una de analiză a industriei, și a fost în competiție cu universități clasate pe locurile fruntașe ale ranking-urilor.”

Studenți clujeni cu care ne mândrim Anna Bugár „Nu ar trebui să ne limiteze ceea ce alții gândesc despre noi” (4)

În cadrul competiției din SUA, echipa Annei a avut de găsit soluții pentru cazuri din Columbia, India, Africa de Sud sau Japonia. Din acest motiv, cultura generală și înțelegerea diferitelor concepte legate de trai, de posibilități financiare și de resurse disponibile în diferite părți ale lumii sunt un must. E greu să poți găsi, în doar 3-4 ore de concurs, idei și soluții pentru problemele cu care se confruntă populația aflată de cealaltă parte a globului. 

De aceea, experiențele personale te pot ajuta mult. Anna a menționat că atunci când au primit un caz al unei companii din Columbia, ceea ce a ajutat-o să se plieze pe acesta au fost experiențele ei personale din Mexic. Prin prisma lor, a înțeles mai ușor care sunt nevoile oamenilor de acolo. 

Studenți clujeni cu care ne mândrim Anna Bugár „Nu ar trebui să ne limiteze ceea ce alții gândesc despre noi” (6)

Având deja experiența studiului în străinătate și a participării la concursuri internaționale, am vorbit cu Anna și despre cum vede ea oportunitățile din România, atât de studiu, cât și de viitor. 

„Aici există mai multe oportunități pentru noi de a începe o firmă, de a crea ceva, ai libertate mai multă decât în alte țări pentru că acolo aceste procese deja s-au întâmplat, multe idei au fost implementate, deci e foarte greu să mai faci ceva care să aibă un efect/impact mai mare. Aici și cele mai simple lucruri pot deveni idei uriașe.”

E încrezător să auzi că tinerii văd potențial în ceea ce țara noastră ne poate oferi și că au idei care pot aduce nu doar un plus comunității, dar care o pot și dezvolta. Cel mai mare export la noi este cel de talente, și asta, evident, din cauza lipsurilor sau a provocărilor pe care le întâlnim în parcursul nostru profesional sau personal. În Anna, însă, am văzut speranță și încredere.

„Aici ai mai multe oportunități de a te dezvolta și de a dezvolta și locul, regiunea, orașul în care trăiești. Eu și echipa așa gândim. Aici ai încă spațiul să te dezvolți. În America există bakeries for dogs, ce vrei să mai inventezi acolo 🙂. Trebuie cu toții să ne ducem, să vedem cum e și după aceea să revenim și să creăm ceva pentru regiunea noastră.”

Important este, așadar, să umblăm, să învățăm și să asimilăm tot ce putem din mediul în care ne aflăm, pentru ca mai apoi să putem identifica lucrurile pe care le putem schimba sau dezvolta aici la noi, acasă. De aceeași părere este și Anna:

„Eu probabil că am să plec pentru a acumula experiență, să văd cum e în alte părți ale lumii. Am și fost în SUA, în Portugalia… Cred că e foarte important să vedem lumea și diferențele care există, dar acasă e aici, nu pot să mă gândesc să fiu altundeva pe termen lung.”

Studenți clujeni cu care ne mândrim Anna Bugár „Nu ar trebui să ne limiteze ceea ce alții gândesc despre noi” (15)

În final, las aici mesajul Annei pentru tineri și sper că vorbele ei au reușit să vă transmită și vouă optimism și nădejde că suntem pe drumul cel bun. Ideile îndrăznețe încă se coc pe băncile facultăților, iar uneori tot ce trebuie să facem pentru a observa comoara din jurul nostru este să ieșim din bula în care trăim și să vedem și cealaltă perspectivă. 

„Nu ar trebui să ne limiteze ceea ce alții gândesc despre noi. Există opțiuni, și cred că dacă chiar încerci poți să atingi anumite niveluri. Nu e ca și cum nu suntem la fel de deștepți ca alții… Da, resursele financiare înseamnă mult, nu putem nega asta, însă ni se deschid din ce în ce mai multe oportunități, iar tinerii ar trebuie să profite de ele. Eu încurajez pe toată lumea să o facă. E o muncă, trebuie să te dezvolți mereu. Dar asta e viața, de fapt, trebuie să te dezvolți întotdeauna, iar ca student eu cred că aceste oportunități există și trebuie să profităm de ele.”