Statistici interesante despre internship-uri – calea către o carieră

de | | 3 Minute

Internii au o mare oportunitate având în vedere că internship-urile conectează în mod direct mediul educațional cu cel de lucru. Software development se numără printre primele 10 domenii care creează aceste oportunități pentru tineri, în timp ce mai mult de jumătate dintre studenții care participă la un internship, se angajează direct. La AROBS toate oportunitățile de internship sunt acum la un click distanță prin AROBS Junior Academy.

Câți ani au internii?

În Europa, majoritatea internilor au vârste cuprinse între 21-25 de ani, ceea ce reprezintă peste 63% din cei 3.028 de respondenți din țările UE, potrivit unui studiu realizat de Forumul European pentru Tineret. Aceste date sunt în concordanță cu cele din sectorul IT din România, deoarece companiile tind să creeze oportunități de internship pentru studenți în ani terminali, creând conexiunea între universitate și mediul de lucru. Peste 22% dintre respondenți au spus că au sau au avut între 26-30, respectiv peste 11% au răspuns că au sau au avut sub 20 de ani la cel mai recent internship sau cel în derulare.

Brandul de angajator – influență majoră asupra alegerilor internilor

Chiar dacă tinerii sunt încă studenți în momentul aplicării, majoritatea aplică la companii sau organizații specifice. Conform aceluiași studiu, peste 32% dintre interni au aplicat spontan la o companie specifică. A doua cea mai mare sursă ca efect asupra internship-ului ales este căutarea pe internet, peste 25% navigând internetul pentru oportunități de stagiu. Aceste date arată în mod clar impactul brandului de angajator ale companiilor atunci când vine vorba nu doar de locuri de muncă, ci și de oportunități de internship.

Întrucât companiile IT se concentrează pe dezvoltarea tinerelor talente cu procese de inițiere special concepute, recrutând talente direct de la universități, sectorul privat investește mai mult în relațiile cu instituțiile educaționale. Această dinamică este benefică și sectorului privat și instituțiilor de învățământ în același timp, creând un teren comun pentru o colaborare mai strânsă.

De ce internii participă la internships?

Principalul motiv pentru care tinerii participă la stagii este îmbunătățirea CV-ului sau a șanselor de angajare. Peste 77% din respondenți au relatat că motivul menționat mai sus este motivatorul numărul unu pentru ca aceștia să aplice.

Când vine vorba de sectorul IT, un internship este cea mai bună cale către angajare. În AROBS anual peste 80% dintre interni devin angajați cu normă întreagă. Mai mult, după terminarea stagiului, acești tineri sunt mai bine pregătiți profesional, sunt deja integrați într-o echipă și pot lua o decizie exactă cu privire la nivelul de compatibilitate vis-à-vis de cultura organizațională.

Un internship este o experiență benefică atât pentru interni cât și pentru companii. În timp ce companiile își ghidează și își formează viitorii angajați juniori, internii au șansa reală de a-și îmbunătăți abilitățile tehnice și soft în același timp și, mai important, de a-și începe cariera.

Internship la AROBS

AROBS organizează anual aproximativ 8-10 internship-uri, oferind oportunități de angajare pentru aproximativ 60 de studenți în ultimii ani de studiu. Studenții selectați au șansa de a lucra la proiecte pragmatice de inițiere, în echipe, îndrumați de specialiști IT profesioniști.

Află mai multe despre viața la AROBS în limba română, aici.


Articol publicitar
Grafice: Interns Revealed – a survey on internship quality in Europe, European Youth Forum, with the support of the European Commission and the European Youth Foundation of the Council of Europe
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.