Spectacolul Victor sau copiii la putere la Festivalul Naţional de Teatru
Sâmbătă, 25 octombrie, ora 20.30 şi duminică, 26 octombrie, ora 18.30, la Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj va prezenta spectacolul Victor sau copiii la putere de Roger Vitrac, regia: Silviu Purcărete, scenografia: Dragoş Buhagiar. Din distribuţie fac parte actorii: Áron Dimény, Zsolt Bogdán, Emőke Kató, Csilla Varga, Csilla Albert, Ervin Szűcs, Andrea Vindis, József Biró, Enikő Györgyjakab, Levente Molnár. Reprezentaţiile au loc în cadrul Festivalului Naţional de Teatru organizat în perioada 24 octombrie – 2 noiembrie 2014, de către UNITER, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti şi ARCUB. Spectacolul Victor sau copiii la putere a fost distins cu Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2014.
Comentând piesa lui Roger Vitrac, regizorul Silviu Purcărete spunea : „Victor sau copiii la putere este un text legendar, un monument al literaturii dramatice franceze. Textul se dovedeşte a fi unul foarte dificil, suspect din multe puncte de vedere. El este o provocare permanentă, de nerezolvat şi se lasă greu tradus în sensul exact al termenului. Mai corect ar fi să spunem că trebuie adaptat, pentru că este plin de jocuri de cuvinte, de formulări strâns legate de spiritul limbii franceze, de cultura franceză, de istoria franceză.”
Despre spectacol, criticul de teatru Mircea Morariu scria: „Victor sau copiii la putere e un spectacol minuțios gândit, riguros pregătit, unul în care nimic nu e lăsat la întâmplare. (…) Silviu Purcărete, Dragoș Buhagiar, Vasile Șirli își au indiscutabilul lor merit în reușita absolută a spectacolului de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Un spectacol ce e pe deplin îndreptățit să își revendice statutul de a figura printre cele mai bune, dacă nu cumva este chiar cel mai bun spectacol al anului teatral 2013. Numai că marii artiști care sunt Silviu Purcărete, Dragoș Buhagiar și Vasile Șirli știu că rolul lor fundamental este acela de a crea condițiile ce pun în valoare mari actori. Mari actori constituiți într-o trupă de excepție. Actori ce își păstrează individualitatea într-un ansamblu riguros reglat. Așa cum se vede el în Victor sau copiii la putere.”