Somatizarea – ce o cauzează și cum se poate trata?
Somatizarea, un termen aparent enigmatic, ascunde în spatele său o realitate complexă. Această afecțiune se manifestă prin simptome fizice ca răspuns la emoții și stres. Dureri de cap persistente, probleme digestive sau dureri musculare fără o cauză medicală clară, toate pot fi semnale ale unei suferințe psihologice care caută o cale de exprimare prin intermediul corpului. Simptomele pot varia de la ușoare și trecătoare, la afecțiuni severe. Din acest motiv, trebuie să știi ce anume cauzează somatizarea și cum se poate trata.
Ce este somatizarea și ce o cauzează?
Somatizarea sau tulburarea somatoformă, face parte din categoria afecțiunilor mentale caracterizate prin persistența simptomelor fizice care provoacă suferință majoră. Aceste simptome nu pot fi însă explicate complet de o afecțiune medicală cunoscută. Câteva dintre principalele cauze care influențează somatizarea includ o combinație complexă de factori genetici, biologici, psihologici și socioculturali.
Există dovezi care susțin că această tulburare poate avea o componentă genetică sau biologică. Persoanele cu antecedente familiale de tulburări somatoforme sau alte afecțiuni psihologice, pot fi mai susceptibile să dezvolte o astfel de afecțiune. Traumele și stresul din copilărie sau din viața adultă, cum ar fi abuzul fizic, sexual sau emoțional, pot lăsa urme adânci și crește riscul de apariție a tulburării. Evenimentele traumatice, precum pierderea unei persoane dragi sau accidentele grave, pot declanșa simptome somatice. Anumite societăți sau culturi pot promova sau perpetua anumite credințe sau comportamente legate de sănătate sau boală. În aceste contexte, exprimarea emoțiilor este descurajată. Anxietatea, depresia și stresul cronic sunt adesea asociate cu somatizarea.
Cum se poate trata somatizarea?
Tratamentul somatizării implică de cele mai multe ori o abordare multidisciplinară. Este necesară o astfel de alegere pentru a aborda atât problemele fizice, cât și pe cele psihologice. Tehnica brain map și terapia prin neurofeedback sunt două tehnici non-invazive, care merg mână în mână. Cele două depistează zonele asociate cu răspunsurile la stres și anxietate și ajută creierul să regleze activitatea aferentă acestor zone. Terapia cognitiv-comportamentală este și ea eficientă în tratarea somatizării prin identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor care contribuie la schimbările fizice. Terapia psihodinamică explorează trecutul și relațiile interpersonale pentru a înțelege mai bine originea și semnificația simptomelor asociate. Meditația, yoga sau respirația profundă, pot reduce stresul și anxietatea, ameliorând, de asemenea, simptomele fizice.
Recunoașterea și înțelegerea simptomelor, precum și abordarea lor prin tratamente inovative, reușesc să îmbunătățească viața celor care se confruntă cu această afecțiune. Desigur, nu este deloc plăcută, însă o combinație de terapii, inclusiv brain map, neurofeedback, tehnici de relaxare și suport psihologic, ar putea oferi un cadru potrivit pentru gestionarea acestei afecțiuni. Dacă te confrunți cu simptome somatice, este indicat să soliciți ajutor profesional pentru a primi un diagnostic precis și un tratament corect.