SlanăFest 2018 Cluj – „Slănina ce’ bună musai ți se topește-n gură!” FOTO

de | | 3 Minute

SlanăFest 2018 Cluj – „Slănina ce’ bună musai ți se topește-n gură!” FOTO

De cum intri în hala Expo Transilvania, te izbește o mireasmă de afumătură ca la bunici acasă. Cunoscătorii deja simt mirosul de fag sau de prun cu care producătorii veneratei slănini își afumă carnea, în căutarea gustului autentic.

Slănini, șunculițe, jumări, cârnați, brânzeturi maturate, un display extrem de apetisant se întinde la standurile SlanăFest, unde și cei mai cumpătați cad pradă aromelor și gusturilor tradiționale.

„No domnișoară dragă, să-ți spui io o treabă: io numa’ pe nevastă o mint. Deci cea mai bună slană îi aia ce ți se topește-n gură. Nu-mping vântul de la spate, slana mea știe să se facă singură”.

Așa ne dezvăluie secretul slăninii domnul Szasz din comuna Buza, unul din producătorii și crescătorii de mangaliță prezenți la târgul SlanăFest de la Expo Transilvania. Are peste 100 de porci la el la fermă, pe care-i crește doar cu lucernă și grăunțe. Când pregătește cârnați și slănină, folosește doar afumarea la rece, iar lemnul ars e doar de esenţă tare: fag, prun, măr, cireș.

„Când te uiți la șoric, tot secretul îi în alea trei firicele care stau în grup, așa. Și, la carne, culoarea aia din mijloc să fie rozosină, așa. Textura îi cremoasă, foarte bună.”

La standul unui alt producător de renume în Transilvania, câțiva tineri taie de zor din mai multe bucăți de slănină:

„Asta e cu carne, asta-i de mangaliță, asta e cu boia, toate-s grozave. Noi facem toate produsele după rețete vechi, din 1880. Folosim aceleași principii pe care le-a folosit și Sigismund Petry acum sute de ani. Porcii noștri sunt născuți, crescuți și tăiați la noi, în Mureș. Nu folosim alt conservant înafară de sare. Nu afumăm decât cu lemn de fag, pentru aromă și pentru calitatea cărnii.

Secretul gustului stă în a nu face mișmașuri. Noi nu facem mișmașuri, că nici strămoșii noștri n-o făceau.”

De ce se organizează SlanăFest?

Organizatorii festivalului spun că slănina este un aliment de bază al țăranilor din Transilvania, unul reprezentativ care merită apreciat la justa lui valoare, inclusiv în menținerea imunității organismului, respectiv în alimentația echilibrată (îndeosebi în timpul iernii).

SlanăFest se desfășoară în acest weekend la Cluj, iar sâmbătă va avea loc și un concurs al meșterilor slăninari, cu trei categorii:

Slănină afumată și maturată
Produse pe bază de slănină
Produse de carmangerie crud-uscate

Programul târgului:

Vineri, 16/02: 14.00 – 20.00
Sâmbătă, 17/02: 10.00 – 21.00
Duminică, 18/02 10.00 – 17.00

SlanăFest va avea loc și la Brașov în perioada 23 – 25 februarie.