Making IT greener- 6 sfaturi pentru software developeri

de | | 3 Minute

Sfaturi pentru software developeri

Când vine vorba de sustenabilitate și un viitor mai ecologic, companiile de software development au o parte mare din responsabilitate. După cum o demonstrează politicile Intel, politicile care vizează sustenabilitatea nu numai că reduc amprenta de carbon a companiei, ci și sporesc veniturile acestora.

Cheia este alinierea politicilor de sustenabilitate cu activitatea de bază a companiei. Și pe măsură ce nevoile companiilor de enterprise software cresc, crește și responsabilitatea lor de a integra politicile ecologice în strategia lor de software development.

Cu toate acestea, chiar dacă companiile creează inițiative pentru această strategie, această responsabilitate trebuie asumată în primul rând la nivel personal.

Astfel, găsești mai jos 6 sfaturi mici pe care fiecare dezvoltator de software le poate face pentru un viitor mai bun.

Intel – un model de sustenabilitate software?

Intel a conceput viziunea verde încă în anii ’90, stabilind obiective pentru 2012. Strategia creată a rezultat nu numai într-o reducere de 60% a tuturor emisiilor în 2011 față de 2007, dar, în același timp, compania și-a mărit veniturile anuale cu 41%.

Noile strategii cheie s-au axat pe alinierea sustenabilității cu activitatea de bază, apoi consolidarea acțiunilor orientate spre sustenabilitate în viața de zi cu zi, încurajarea unei culturi interne bazată pe acțiuni sustenabile și formarea unor astfel de politici care vor sprijini obiectivele în acest domeniu în viitor.

Au început cu măsurarea emisiilor lor reale. Apoi au identificat domenii cheie în care energia ar putea fi economisită și deșeurile reduse. Prin regândirea acestor zone, au reușit să economisească 5,8 milioane de dolari în 2010 și 60 000 de tone metrice de emisii de dioxid de carbon.

Toate bazate pe principiile următoare:

 • Gestionarea conștientă a capacităților;
 • Colaborare cu furnizori durabili;
 • Stabilirea obiectivelor pentru a îndeplini standarde de sustenabilitate globală;
 • Măsurarea, monitorizarea și optimizarea consumului;
 • Activarea facilităților durabile;
 • Activarea comportamentului de sustenabilitate în cadrul companiei;
 • Evitarea călătoriilor.

Ce putem face ca dezvoltatori de software pentru o activitate conștientă și sustenabilă?

Începe cu calculatorul tău. Potrivit celor de la TechAdvisory, în doar un an, un computer tipic care este non-stop pornit va produce CO2 echivalent cu emisia unei mașini medii pe parcurs de aproximativ 1300 km.

 1. Astfel, fii conștient de utilizarea energiei computerului. Reglează setările de energie, oprește-l când nu îl folosești, deconectează dispozitivele externe etc.
 2. Când creezi cod, concentrează-te pe creare de clean code. Clean code nu este doar mai bun sau estetic, ci este și mai eco.
 3. Concentrează-te pe produsul final și pe capabilitățile esențiale ale acestuia. Încercă să reduci activitățile colaterale care consumă un nivel ridicat de resurse.
 4. Pe cât posibil, încearcă să creezi cod care să fie flexibil și reutilizabil.
 5. Dacă ești în măsură să alegi furnizorii, urmărește acțiunile lor pentru sustenabilitate.
 6. În cazul în care ocupi o poziție de lider, încurajează folosirea conștientă a energie cu inițiative mici, dar consistente.

Mediul înconjurător este responsabilitatea noastră, a fiecăruia. Chiar dacă protejarea sa pare a fi o sarcină atât de uriașă încât oamenii și companiile individuale nu simt că au un impact semnificativ, începe cu primul pas. În timp ce unele companii, precum Intel, au dezvoltat deja strategii care nu numai că le-a redus amprenta de carbon, ci le-a sporit veniturile, în continuare este nevoie de o mai mare conștientizare în ceea ce privește întregul ecosistem de afaceri.

Deoarece companiile de software au o cotă de piață crescută, responsabilitatea lor este la fel de semnificativă. Prin urmare, ca software developer, există acțiuni mici, dar importante pe care le poți face chiar tu. Începe cu codul scris de tine.

AROBS

Optimizarea este un obiectiv foarte important pentru AROBS. De la economisirea resurselor de energie și reducerea deșeurilor, la un trai conștient, este întotdeauna susținut în companie. Pe măsură ce AROBS se apropie de 1000 de angajați, extinderea acestui obiectiv este la fel de provocatoare pe cât de importantă.

Fie că vorbim despre soluții software sau soluții de monitorizare gps, compania AROBS, prin diviziile sale crează soluții de optimizare sustenabile care pot fi folosite în numeroase domenii de activitate.


Articol publicitar
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.