Sezonul castanelor la Cluj

de | | 3 Minute

Sezonul castanelor la Cluj

Zilele trecute, intr-un moment de nostalgie si invaluiti de senzatii tomnatice, am impartasit cu voi o fotografie care surprindea niste castane. Nu intamplator ne-a zburat gandul la aceste fructe care, toamna de toamna, ne incanta simturile. De castane, pe cei mai multi dintre clujenii care au crescut aici, in oras, ii leaga amintiri aromate din copilarie, unde toamna venea cu delicii coapte plasate, strategic parca, din metru in metru. Mergand cu parintii de mana, pe strazile orasului, erai asaltat de aroma castanelor prajite sau facute piure.

Acum, ni se pare ca sezonul castanelor nu mai este la fel de darnic precum in anii copilariei noastre. Sau sa fie doar nostalgia amintirilor si specificul gandirii de copil cele care ne-au creat atunci impresia de abundenta si farmec deosebit?

Totusi, din fericire, la Cluj inca mai simti sezonul castanelor pe strazi, incepand cu sfarsitul lui septembrie, continuand cu octombrie si noiembrie, si, speram ca si in luna cadourilor sa ne bucuram de prezenta pe strazi a comerciantilor “castanieri” – unii dintre ei veterani deja, unii dintre ei indragiti de clujeni si vazuti ca niste prieteni vechi ai orasului.

sezonul castanelor la cluj

Dar, pana la urma, care e secretul din spatele castanelor? Sau, asa cum unii, nefamiliari cu fenomenul castanelor coapte din Cluj, ne intreaba: “Cum sunt castanale astea, se mananca?

Da, se mananca si sunt delicioase!

Castanul comestibil, ca arbore, creste in multe zone ale Europei, incepand cu Anglia sau Germania, pana in Romania sau Italia. La noi in tara, de exemplu, Baia Mare este una dintre putinele zone ramase in care castanii comestibili pot fi gasiti in adevarate paduri. Din pacate, nu am acordat suficienta atentie acestor arbori, care, daca sunt tratati cum trebuie (si plantati si ingrijiti, nu doar recoltati), ne ofera niste fructe cu reale beneficii cand vine vorba de sanatate – desigur, asta pe langa incantarea instantanee a simturilor!

Beneficiile pentru sanatate sunt destul de multe si par a fi un aspect pe care il uitam sau il trecem cu vederea, caci castanele coapte s-au inradacinat in constiinta noastra mai mult ca un lucru drag sufletului, asociat cu zile de toamna clujene, o incantare olfactiva pe care strazile ne-o ofera in plina toamna.

Bogate in carbohidrati si cu putine grasimi, castanele au o compozitie asemanatoare cu cea a graului. Astfel, de exemplu, aportul echilibrat intre sodiu si potasiu, face din castane un aliment ideal in sustinerea activitatii cardiace si reglarea tensiunii. Sunt benefice pentru sistemul imunitar si sunt bogate in proteine, calciu, magneziu, fier, mangan si vitamina C.

castane coapte reteta

Castanele pot fi, asadar, mai mult decat un simplu moft sau rasfat de toamna, caci pe langa aroma imbietoare, ele au beneficii serioase pentru organismul nostru.

Unde le gasim? Pe strada Baritiu, de exemplu, la domnu’ Sandu, un comerciant veteran al castanelor, care stie cam tot ce trebuie despre ele. Daca doriti ceva mai rafinat, piure-ul de castane este o delicatesa care poate fi descoperita pe tot mai multe meniuri din restaurantele clujene, in mai multe variante.

Sau, pentru zilele de toamna ploioase, cand vreti sa va incalziti sufletul si sa rasfatati simturile acasa, puteti gasi, de exemplu, la Adi Hadean, reteta si modul de preparare in detaliu al castanelor coapte: aici sau aici (dati click)

 castane coapte

Cluj.com va ureaza pofta buna si un sezon al castanelor cat mai delicios si darnic!  

Sursa fotografii: Adi Hadean (puteti sa ii faceti o vizita si pentru mai multe retete culinare delicioase!)