Scurtă vizită la Vivariul din Cluj
Orașul nostru adăpostește, în incinta Institutului de Zoologie al Universității Babeș Bolyai, un mic vivariu, un fel de ,,grădiniță” zoologică unde putem admira în prezent aproximativ 57 de specii de animale: reptile și amfibieni, pești, micromamifere și păsări!
Ne-am îndreptat și noi pașii înspre acest muzeu deosebit al Clujului, care dincolo de rolul expozițional, îndeplinește cu precădere o funcție didactică, de cercetare și, totodată, de educare a publicului.
Cei care ați făcut școala generală sau primară aici în oraș, vă amintiți poate vizita la Vivariul din Cluj 🙂
Cu o astfel de vizită programată ne-am sincronizat și noi. Cele două mici încăperi ale Vivariului au fost inundate de exclamații și voci entuziaste de copii. Cu amenințarea că ,,dacă te mușcă, în zece minute ai murit” plutind în aer, ochi curioși și încântați admirau micile vietăți care ne priveau înapoi cu un ușor (parcă) plictis și aere de superioritate! 😀
Vivariul nu impresionează prin dimensiunile sale, cât prin relaxarea pe care scurta interacțiune cu aceste vietăți ți-o conferă. E un colț viu al Clujului pe care ajungi să îl îndrăgești de îndată ce ai pătruns în prima cameră și cauți cu privirea ,,ceva verde”, dincolo de sticla care te desparte de mica viețuitoare. Experte în camuflaj, reptilele, amfibienii și celălalte micromamifere de aici își văd liniștite de traiul lor.
Îți observă vizita și își continuă siesta.
Vivariul este situat pe strada Clinicilor nr. 5-7, la demisolul Institutului de Zoologie, aripa vestică a clădirii, chiar sub Muzeul de Zoologie.
Util: știați că Vivariul oferă, cu titlu de voluntariat, asistenţă de specialitate (veterinară) pentru reptile și păsări bolnave sau accidentate? Totodată, dacă aveți animale de companie de talie mică și plecați din localitate (de exemplu pe perioada concediului), acestea pot fi găzduite temporar aici, la Vivariul UBB.
Program de vizitare:
marţi – vineri: 10:00 – 16:00
sâmbătă – duminică: 10:00 – 14:00
Persoane de contact :
Cercetator dr. Ioan Ghira
Biol. Octavian Craioveanu
[email protected]