Idei istețe pentru zile de primăvară excelente | #Clujulimprovizează | Școala de Teatru Allegria
Primăvara cere imperios o porție sănătoasă de joc și distracție. În atare condiții, pornim o ,,vânătoare” acerbă de lucruri de făcut, dar nu oricare, ci în mod obligatoriu ceva interesant, educativ, ceva ce nu am mai făcut până acum.
Printre sutele de idei de petrecere a timpului liber pe care le poți afla în Cluj, una singură este cel puțin interesantă. Cursurile de improvizație și actorie atrag numaidecât atenția prin faptul că oferă pe loc invitația spre lumi fascinante, posibilități de dezvoltare personală neliminate și în general o experiență de viață utilă și distractivă.
Ne-am concentrat atenția spre Școala de Teatru Allegria, dată fiind recunoașterea de la nivel local de care se bucură aceasta. Următorul pas a fost să-i contactăm pentru a afla detaliat ce presupune activitatea lor. Zis și făcut.
Ce se întâmplă la un curs de teatru?
Încă de la început ni s-a specificat pe un ton jucăuș că ceea ce se întâmplă într-o oră de curs se numește joacă, distracție, improvizație, prietenie, nicidecum nu se învață teorii și alte minuni academice.
Acestea fiind auzite, ne-am relaxat dându-ne seama că este vorba de o metodă de învățare nonformală, de o abordare cu totul inedită asupra educației și dezvoltării personale.
Copiii sunt stimulați să creeze povești și personaje, sunt încurajați să se exprime liber, să vorbească corect, să relaționeze armonios cu alți copii și chiar să participe la spectacole în calitate de actori.
La adulți lucrurile prind un alt contur. La cursul lor totul pleacă de la prietenie, de la ideea de gașcă, după cum ne-a fost prezentată starea care domină acea oră și jumătate de improvizație, ca o invitație la un joc continuu, la o provocare interesantă de a-ți cunoaște limitările, emoțiile, de a explora toate variațiunile de stări și sentimente. Interesant peste măsură.
Ni s-a mai spus și despre tabăra de improvizație teatrală și ni s-a povestit cu entuziasm despre atmosfera care domnește la reprezentațiile cursanților Școlii Allegria.
Fiind cuprinși de curiozitate, noi ne-am propus să mergem la o oră de improvizație, să vedem despre ce-i vorba. Promitem să vă spunem și vouă cum a fost. Dacă mergeți voi mai repede, nu uitați să ne spuneți cum a fost și cum vi s-a părut vouă această experiență.
Câteva mărturii din experiența celor care se bucură deja de experiența improvizației la cursurile de teatru:
„Mă numesc Angelica Sebe, am 48 ani și merg la cursul de teatru de 4 luni. Sunt foarte încântantată de acest curs pentru că este cu totul altceva decât ceea ce fac eu zilnic. Reușesc să mă detașez, să mă relaxez cu adevărat și sufletul meu este plin de bucurie seara când cursul se termină. Diana, profa noastră, maestra, cum îi spun eu, se implică foarte mult. De fiecare dată avem noi provocări. Ne ajută să scoatem la iveală tot ce este mai bun și mai frumos în interiorul nostru. Acel frumos și bun care nouă, din teamă sau modestie ne este greu să îl arătăm. Eu mă bucur de ceilalți și ceilalți se bucură de mine. Diana este zâna bună care amintește oamenilor mari miracolul jocului.”
„Sunt Mircea, 37 ani, de profesie inginer. Societatea ne contrange să ne exprimăm într-un mod stabilit de ceilalți, teatrul în schimb îți permite să simți, să conștientizezi stările interioare, emoțiile, să fii prezent și să te exprimi în timp real și toate acestea în timp ce ai stabilit o legătură autentica, un racord pe toate planurile cu partenerii de scenetă. Fiecare interacțiune în cursul Dianei este un mic test de inteligență emoțională din care avem cu toții de câștigat.”
„La cursul de teatru a ieși din zona de confort devine rutină. De cele mai multe ori pleci cu o stare mai bună decât când ai venit, iar pe termen lung te redescoperi, te dezvolți și creezi relații aparte cu membri grupului.” Alexandra Capatana,, consultant financiar.
„Cursul de teatru creează un cadru relaxant și amuzant în care “lucrăm” împreună cu toții pentru a ne dezvolta. Prin exercițiile variate, jucăușe și pline de creativitate propuse de Diana învățăm să ne exprimăm în diferite moduri (de multe ori chiar fără cuvinte) și situații, să ne controlăm stările, să riscăm, să avem curajul să fim ridicoli din când în când, să ne depășim anumite limite și constrângeri și să abordăm situații fie uzuale, fie mai puțin obișnuite, dar foarte simpatice. Cursul e o modalitate minunată de a ne deconecta și a trăi într-o “altă lume” în fiecare săptămână.” Iuliana Bocicor
„În fiecare joi merg la cursul de teatru după o zi de stat în fața monitorului, fără energie și fără chef de socializat cu oameni, dar o ora jumate mai târziu ies de la curs plin de energie și bună dispoziție. Este locul care mă încarcă cel mai puternic cu energie pozitivă. Diana reușește să scoată ce-i mai bun în noi și să creeze o adunătură de oameni misto. Merg la curs doar de o lună și jumătate dar deja observ schimbări în bine în ce mă privește.” Adrian Jecan