Deschidem Culisele Samsara: Interviu Exclusiv cu Noul Bucătar Chef – Alex Strugari
Începem anul cu o notă culinară de excepție alături de noul nostru bucătar chef, Alex Strugari! Vă invităm să pătrundem în universul său gastronomic și să descoperim pasiunea și creativitatea care vor defini experiențele culinare la Samsara în acest an.
Acest articol este realizat de prietenii noștri de la Samsara, restaurant vegetarian și vegan din Cluj-Napoca, unde ingredientele locale, naturale și sezoniere ocupă locul principal în meniu.
Bună, Alex! Ne bucurăm că te-ai alăturat echipei Samsara! Ne poți spune câteva cuvinte despre tine?
Bună ziua, vă mulțumesc pentru primire, sunteți fantastici! Mă bucur să fac parte din echipa Samsara, loc unde am găsit o echipă unită, colegi care lucrează de 8 ani in firmă, toate acestea fiind lucruri extraordinare într-un domeniu în care piața muncii e așa volatilă.
Sunt bucătar din anul 2016, iar în această perioadă am acumulat experiențe în localurile clujene. Am colaborat cu oameni minunați care m-au ajutat să devin profesionistul care sunt azi, iar printre aceștia țin să ii menționez pe: Adrian Sisiu – primul meu șef bucătar și Bogdan Dănilă – mentorul meu și omul de la care am învățat cu adevărat ce înseamnă cu adevărat să fii profesionist.
Ce te-a inspirat să devii bucătar și să îți dedici cariera în arta culinară?
Încă de la o vârstă fragedă, aproximativ 12 ani, am început sa gătesc alături de verișorul meu Ionuț Nati în aproape toate vacanțele petrecute împreună. Eram destul de aventuroși în bucătărie și tot timpul experimentam lucruri noi.
Îl aveam în familie și pe bunicul meu căruia îi făcea mare plăcere să gătească pentru cei dragi, el pregătind majoritatea meselor de duminică în familie. Țin minte că făcea în mare parte mâncare tradițională, tocănițe, mămăligă sau ciorbe și toate erau foarte gustoase.
Ulterior a fost perioada de studenție, vreme în care găteam pentru colegii de apartament, aici având cea mai mare satisfacție că este apreciată mâncarea făcută de mine.
După absolvirea facultății a urmat o perioadă de 2 ani în care am încercat să îmi croiesc un drum în viață în diferite domenii și împins de la spate de părinți am urmat un curs de bucătar. În perioada cursului am intrat și în prima bucătărie profesionistă la Grand Hotel Italia și a fost “dragoste la prima vedere”. Acum nu îmi pot imagina viața în afara bucătăriei.
Ce îți place cel mai mult în privința gătitului și ce te motivează să fii în fiecare zi în bucătărie?
Eu nu am fost niciodată o persoana foarte creativă, dar în bucătărie e total invers. Îmi place să creez rețete, să concep farfurii noi, să aduc culoare și gust în preparate.
O bucătărie profesională e un challenge continuu care te împinge să crești, iar în plus mai e și adrenalina din serile în care e restaurantul plin și asta dă puțină dependență.
Pe lângă cele adăugate mai e si satisfacția pe care un bucătar o simte când îi e apreciată munca și cred că asta e cea mai mare motivație.
Care este felul tău preferat de a surprinde oaspeții prin preparatele tale și cum îți descrii stilul culinar personal?
Îmi place să surprind oaspeții prin simplitate și calitate. Îmi face mare plăcere să văd că pe lângă restaurante se dezvoltă și businessurile anexe, și aici mă refer la micii producători, care prin atenția și dragostea lor produc ingrediente de o calitate superioară față de cele din supermarket.
În ceea ce privește stilul culinar personal, e un mix între bucătăria românească și franțuzească. Bucătăria românească reprezintă rădăcinile mele și o iubesc la nebunie, cred că avem o bucătărie foarte variată cu preparate excepționale. O influență mare în stilul culinar o reprezintă și bucătăria franțuzească, din care am toate bazele și fără de care bucătăria la nivel mondial nu ar însemna nimic.
Personal îndrăgesc pe lângă cele două enumerate mai sus bucătăria italiană și cea japoneză. Aici apreciez foarte mult simplitatea și atenția acordată produselor.
Ai vreo experiență sau perioadă din cariera ta care te-a influențat semnificativ?
Perioada din cariera care a avut cea mai mare influență asupra traiectoriei mele profesionale e cu siguranță cea de la Restaurantul Pastel. Am fost bucătar șef timp de 1 an și jumătate, timp în care am lucrat alături de mentorul meu Bogdan Dănilă. Pot să spun că experiențele alături de el m-au ajutat să devin bucătarul care sunt azi și în acea perioadă am crescut din punct de vedere profesional mai mult față de restul 5 ani de carieră. Acesta mi-a deschis noi orizonturi, m-a învățat ce înseamnă o farfurie echilibrată și cum e cu adevărat să lucrezi cu ingrediente super premium.
Cum te adaptezi la schimbările din industria culinară și cum rămâi mereu la curent cu tendințele și inovațiile?
Fiind o persoană destul de tânără, 32 ani, îmi e destul de ușor să mă adaptez noilor tendințe din bucătărie. Sunt foarte pasionat de bucătărie, caut mereu să investesc în mine cumpărând noi cărți de la bucătari celebri, sau având abonamente la aplicații adresate bucătarilor.
Ce te-a impresionat cel mai mult la Samsara?
Factorul determinat in venirea mea în familia Samsara a fost onestitatea și deschiderea domnului Mariș. Acesta a răspuns tuturor întrebărilor mele legate de activitatea restaurantului, așteptările pe care le are de la mine și viziunea dumnealui pentru următorii ani.
Un alt factor a fost colaborarea cu prietenul meu și managerul Samsara, Adrian Bălțat. Cred că este al 3 lea restaurant în care colaborăm, este unul dintre cei mai profesioniști oameni pe care îi cunosc în acest domeniu.
Care este preparatul tău preferat din meniul Samsara? Dar în general?
Unul dintre preparatele mele preferate din meniul Samsara e salata de vinete, iar al 2 lea în ordinea preferințelor e melanzana. Sunt două preparate care îmi trezesc amintiri de fiecare dată când le mănânc. Salata de vinete e foarte asemănătoare cu cea a mătușii mele Maria, de care îmi aduc aminte cu drag, iar melanzanele îmi aduc aminte de primul meu an in bucătărie si cum am ajuns sa descopăr acest domeniu atât de frumos.
În general iubesc orice mâncare făcută din cartofi, bunica mea provenind dintr-o zonă de munte unde cartoful era cea mai cultivată legumă și deci cea mai consumată. Ador cartofii prăjiți în untură și ciorba de cartofi cu afumătură și tarhon.
Ce îți dorești să aduci în plus la experiența culinară a oaspeților Samsara?
Stând și analizând restaurantul, îmi trec prin cap tot felul de idei. Să schimbăm direcția spre fine dining, să ne axăm pe comfort food, să pun mai multe preparate românești în meniu. Dar după toate aceste gânduri cred că cel mai important e să facem o mâncare simplă, gustoasă și care să trezească amintiri în memoria celor care o consumă.
Dacă ai putea să împărtășești un sfat cu aspiranții bucătari, care ar fi acela?
Țin să menționez că predau cursuri de bucătari și bucătari amatori. Tot timpul le spun cursanților mei să se gândească foarte serios dacă vor să lucreze în acest domeniu. Trebuie să fie dispuși la sacrificii, ei vor munci când prietenii merg la cabană în weekend sau la piscină. De sărbători în loc să fie cu familia vor fi la muncă alături de camarazii lor, iar dacă pot să treacă peste toate acestea și sunt pasionați, SKY IS THE LIMIT. Dacă ești pasionat de ceea ce faci și îți acorzi timp este imposibil să nu devii unul dintre cei mai buni!
Pentru a rămâne la curent cu toate noutățile și evenimentele noastre, te invităm să ne urmărești pe rețelele sociale – Instagram, Facebook, TikTok. Fiecare zi la Samsara este plină de surprize culinare și momente memorabile!