Roua Cerului: Planta carnivoră din Rezervația Molhașul Mare de la Izbuc, Cluj

de | | 3 Minute

Roua Cerului: Planta carnivoră din Rezervația Molhașul Mare de la Izbuc, Cluj

La granița între județul Cluj și județul Bihor, pe un areal protejat de aproximativ 48 de hectare, există un complex important de turbării (*turbărie – mlaștină de platou și altitudine, situată la o înălțime medie spre mare, cu o floră și faună specifică, îndeosebi cu mușchi.)

Suprafața se află în zona de izvoare a Someșului Cald, la altitudini de aproximativ 1000 de metri. Poate cea mai atractivă porțiune din cele 48 de hectare este Molhașul Mare de la Izbuc, o rezervație naturală aparținând comunei Beliș, care ascunde o plantă rară pe teritoriul românesc, denumită popular „Roua Cerului”. Este vorba despre una din foarte rarele specii de plante carnivore de pe teritoriul nostru.

Wikimedia Commons

Molhașul Mare de la Izbuc se situează în extremitatea vestică a județului Cluj, la limita teritorială cu judeţul Bihor (la o altitudine medie de aproximativ 1100 metri), lângă drumul comunal care leagă satul Pietroasa de localitatea Răchiţele. Este inclusă în Parcul Natural Apuseni. Zona este înconjurată de molidișuri și cuprinde plante tipice turbăriilor: specii de jneapăn (Pinus mugo), mușchi de turbă (Sphagnum capillifolium), precum și această plantă carnivoră denumită Roua Cerului (Drosera rotundifolia – specie insectofagă).

Plantă sau predator?

Roua cerului și-a dobândit numele grație unei secreții lipicioase, cu aspect de rouă, ușor observabilă pe perișorii plantei, ca niște mici tentacule. Planta trăiește în lacurile care s-au format de-a lungul timpului în turbării. Aceste lacuri au o suprafață între 1 – 5 mp, cu o adâncime de 0,2 până la 7 m, unele cu apă liberă și altele cu vegetație.

Deși aparent inofensivă, atât ca apariție, cât și ca denumire, Roua Cerului are un mecanism de predator foarte bine pus la punct. Tentaculele plantei atrag insectele, care se prind de seva lipicioasă, iar apoi tentaculele se închid, seva plantei învelește insecta și o dizolvă integral. Aceste plante carnivore se obișnuiesc să trăiască acolo unde solul este subțire sau sărac în nutrienți. În lume există aproximativ 600 de specii de plante carnivore, Charles Darwin fiind primul om de știință care a scris un tratat despre acestea, „Insectivorous Plants” (Plante carnivore), în anul 1875.

Scritub

Molhașurile Apusenilor

Conform unui raport de cercetare realizat de Profesor Univ. Dr. Claudiu Tudorancea de la Universitatea Babeș-Bolyai, „în Munții Apuseni se găsesc mai mult de jumătate din numărul total al tinoavelor din România, numite de localnici „molhașuri”. Acest lucru se datorează substratului geologic bogat în roci silicioase, temperaturilor medii anuale scăzute (1 – 6ºC), precipitațiilor abundente (media anuală între 800 și 1000 mm).

Molhașul Mare de la Izbuc, sau Tinovul cel Mare, respectiv Mlaștina cu lacuri, are statut de rezervație naturală, fiind și cel mai autentic tinov din zonă. Acesta se găsește pe terasa dreaptă a văii Izbuc, afluent al Someșului Cald. Pe suprafața mlaștinii s-au identificat aprox. 21 lacuri mici, multe acoperite cu rogozuri.”

Rezervația naturală Molhașul Mare de la Izbuc (înființată în anul 1994) a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate)

Surse: Wikipedia / Welcome To Romania / CNIPT Cluj