Repair Cafe: clujenii sunt invitați să redescopere bucuria de a repara lucrurile împreună

de | | 2 Minute

Clujenii sunt invitați să redescopere bucuria de a repara lucrurile împreună cu ceilalți la Repair Cafe, un proiect și un loc de întâlnire public ce are scopul de a încuraja oamenii să repare împreună obiecte și să contribuie astfel la dezvoltarea unei societati durabile. 

Momentan situat la Cinema Mărăști, Repair Cafe este un concept care funcționează deja la nivel internațional și este implementat și în Cluj în contextul programului de artă și intervenție în spațiul public Orașul Vizibil.

Ce este un Repair Cafe? 

Repair Cafe-urile sunt locații cu acces liber, unde sunt puse la dispoziția celor interesați unelte, scule și materiale care facilitează orice tip de reparații. Alături de voluntari specialiști în variate domenii, oamenii își pot aduce de acasă obiecte și bunuri personale pe care să le repare. Sau pot participa cu scopul de a-i ajuta pe ceilalți să își repare lucrurile, în timp ce se bucură de o cafea, un ceai sau o conversație plăcută.

Este vorba de un proces comun de învățare continuă, de încurajarea unei mentalități care a început să se piardă într-o societate axată pe consum. Ne-am obișnuit să aruncăm cantități imense de lucruri, uneori chiar obiecte în stare de perfectă funcționare sau care, doar cu foarte mici ajustări, ar căpăta o nouă viață. Am uitat sau nu mai știm că putem repara lucruri, că putem să le reintegrăm dacă nu în viața noastră, în a altora, într-o manieră constructivă și funcțională.

Într-o eră digitală, abilitățile practice devin ceva tot mai rar. Repair Cafe vine astfel cu o invitație: să redescoperim bucuria de a repara, de a face, noi cu mâinile noastre, ca lucrurile să funcționeze din nou 🙂 Experiența de a transfera cunoștințe practice de la un om la altul este inegalabilă.

Proiectul adresează și reducerea efectelor negative ale aruncării excesive de obiecte. Prin folosirea mai îndelungată a unui lucru, se reduce volumul de materii prime și energie necesare creării unor produse noi. Se reduc astfel emisiile de CO2 (care cresc datorită reciclării produselor vechi și fabricării celor noi). Oamenii învață, pornind de la activități mici, să contribuie la dezvoltarea unei societăți durabile.

În primul rând, însă, aceștia redescoperă bucuria și ușurința cu care se pot repara lucrurile, fie că vorbim de aparate electrice, biciclete, jucării, haine, mobilier, etc.

Repair Cafe este un proiect inițiat de Casa de Cultură Permanentă, în colaborare cu Puremotion și Cinema Mărăști, fiind susținut de Fundația Altart – Orașul Vizibil.

Repair Cafe dă startul joi, 19 noiembrie, la Cinema Mărăști, iar programul cu activități de reparații va fi publicat în curând pe pagina de facebook Repair Cafe Cluj. Spor la treabă! 

Iulia Marc
Redactor Cluj.com