A început reabilitarea Bisericii Reformate din Căpușu Mare | Județul Cluj

de | | 2 Minute

Au fost demarate lucrările pentru reabilitarea Bisericii Reformate din Căpușu Mare

Cu un tavan casetat din lemn, care se remarcă prin ornamentele sale deosebite, un chenar de piatră și ferestre ce au păstrat stilul original romanic, biserica reformată din satul clujean Căpușu Mare reprezintă un valoros monument istoric. La începutul lunii aprilie, lucrările pentru reabilitarea Bisericii Reformate din Căpușu Mare au început, iar echipa responsabilă de proiectarea și execuția acestora estimează că lucrările se vor finaliza în aproximativ un an.

reabilitarea bisericii reformate din capusu mare 2

Însemnătatea istorică și culturală a Bisericii Reformate din Căpușu Mare

Construcția Bisericii Reformate din satul clujean datează încă din sec. XIII-XIV, turnul fiind însă adăugat ulterior, în jurul sec. XVII-XVIII. Edificiul trece printr-o restaurare de amploare între anii 1742 – 1759. În această perioadă, i se adaugă tavanul casetat din lemn cu ornamente, element ce conferă unicitate monumentului.

reabilitarea bisericii reformate din capusu mare

Pe lângă acest element deosebit, volumetria bisericii, ferestrele, porțile din lemn sculptat, dar și amplasarea,  întregesc efectul pitoresc al edificiului religios.

De-a lungul timpului, tavanul a suferit deteriorări, însă în anul 2006 acesta a fost restaurat de către pictorul-restaurator Ferenc Mihály, în urma eforturilor depuse de Oficiul Maghiar al Patrimoniului Cultural.

Reabilitarea Bisericii Reformate din Căpușu Mare dusă la îndeplinire de echipa Moebius Engineering & Design

Proiectarea lucrărilor de reabilitare a bisericii a fost preluată în anul 2017 de către echipa Moebius Engineering & Design. La începutul lunii aprilie, anul curent, a fost demarată execuția lucrărilor de reabilitare a monumentului istoric.

Conform echipei de lucru, lucrările efective vor dura aproximativ un an, informații de pe șantier fiind făcute publice pe parcurs.

„Este o onoare pentru noi să putem reda comunității din Căpușu Mare frumusețea acestui monument istoric, care reprezintă totodată spiritualitatea satului.”

reabilitare cluj

Compania se ocupă în prezent de reabilitarea mai multor monumente istorice, atât la nivelul județului Cluj, cât și la nivel național. Pentru a fi la curent cu noutățile privind reabilitarea bisericii din Căpușu Mare, dar și a altor monumente, vă recomandăm să urmăriți pagina de Facebook a echipei Moebius Engineering & Design.


Sursă informații & fotografii: Moebius Engineering & Design

reabilitarea bisericii reformate din capusu mare 2